Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Dober večer

V oddaji Dober večer bomo gostimo znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. .

Dober večer: dr. Zdravko Kačič

29. 11. 2021

Gost tokratne oddaje Dober večer je profesor dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru. Pred vrati je – lahko bi rekli zadnji semester njegovega rektorskega mandata, ki se je začel junija 2018. Kakšne je bil razvojni korak univerze in koliko v današnjih razmerah veljajo zaveze sprejetim strategijam.

Dober večer: Mary Ellen Ramasimanana Virtič

22. 11. 2021

Naša družba postaja vse bolj multikulturna. Razlogi, zaradi katerih so tujci izbrali ta podalpski košček zemlje za svojo domovino, so različni. Ostali so pri nas, živijo z nami in se prilagajajo. Bolj oni nam kot mi njim. To razumejo, a bi si kdaj pa kdaj želeli več širokosrčnosti. In tiste prvinske dobrote, naklonjenosti vsem, ki ne poznajo naše zgodovine in tradicije, ampak imajo svojo. Lahko jo opustijo, a je ne morejo in tudi ne smejo pozabiti. Tudi o tem bova govorili z zanimivo sogovornico Mary Ellen Ramasimanana Virtič.

Dober večer: Maja Šivec

15. 11. 2021

Fotografinja Maja Šivec je diplomirala na dveh fakultetah, najprej je študirala ekonomijo, potem pa je, kot kaže, prevladalo široko zanimanje za fotografijo in je sledil še študij na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Rojena je v Slovenj Gradcu, živi in ustvarja v Mariboru.

Sonja Kranjc, pogovorna oddaja

8. 11. 2021

V oddaji Dober večer bomo odšli v svet nogometa, športa, ki ima svoje pristaše po vsem svetu. Toda v ospredju bo ženski nogomet, saj je gostja Sonja Kranjc, nekdanja nogometašica NK Maribor. Vijolica torej, ki pa ima v svojem življenju tudi druge vloge.

Dober večer: dr. Janko Prunk

1. 11. 2021

Gost tokratne oddaje Dober večer bo zgodovinar dr. Janko Prunk, tudi zaslužni profesor ljubljanske univerze. Pred 60. leti se je zapisal proučevanju zgodovine, iz osrednje tematike svojega raziskovanja pa bo kmalu izšel tudi roman, ki bo srečanje z našo preteklostjo na povsem drugačen način.

Dober večer: dr. Oto Luthar

18. 10. 2021

Dr. Oto Luthar je v Prekmurju rojen Mariborčan, po izobrazbi je zgodovinar. Kot Fulbrightov štipendist je eno leto predaval na Univerzi Yale, sodeloval je z Inštitutom za Vzhodno in Srednje evropske študije na Dunaju, predaval na univerzah na Dunaju, v Mariboru in Novi Gorici. Že vrsto let je direktor Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Dober večer: Darko Špelec

11. 10. 2021

Tokrat bi vam rada predstavila gospoda, ki sebe vidi kot statistični vnos v planetarno bazo podatkov. Dokler ne bo izbrisan, bo mislil s svojo glavo. Čeprav ga to velikokrat oddaljuje od splošnih vzorcev bivanja na točno določenem koščku sveta in mu tu in tam povzroča težave, se ne podreja vzorcem. Poleg nekaterih človeških jezikov pasivno obvlada še jezik figur in razume osnove kvantne mehanike šahovskega prostora. Zato včasih piše - tudi pesmi.

Dober večer: dr. Sara Tement

4. 10. 2021

Dr. Sara Tement je psihologinja, Mariborčanka, ki jo je učna pot vodila najprej na študij v Ljubljano, od tam na Dunaj, kjer je doktorirala, danes pa je profesorica na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konfliktom med delom in zasebnim življenjem, in ta, kot vemo, zaznamuje življenja vseh nas.

Dober večer: Ana Tasič

27. 9. 2021

Ana Tasič je učiteljica smučanja, občasno turistična vodnica, študirala je mednarodne odnose in zagovarjala magistrsko delo o človekovih pravicah na Univerzi v Yorku v Angliji. V Palestini je kot prostovoljka delala v begunskem taborišču v Ramali, v Grčiji je pomagala v begunskem taborišču Filipiada, smučanje je učila ženske v Afganistanu. Pred kratkim je bila izbrana za ime tedna na Valu 202.

Dober večer: Miran Krušič

20. 9. 2021

Goste tokratne oddaje Dober večer bo Miran Krušič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica. Vezi stakne med pripadniki obrambnih sil v času vojne za Slovenijo pred 30. leti povezujejo še danes. Povezuje jih skupni projekt veteranskega centra Brinje in številne dejavnosti.

Dober večer: Zdenka Križanič

13. 9. 2021

Zdenka Križanič je upokojena učiteljica, prejemnica Zlatega grba občine Maribor, članica ženskega pevskega zbora Glasbena matica, organizatorka različnih prireditev, humanitarka in ljubiteljica gledališča. Ker to še zdaleč ni vse, se nam pridružite v oddaji Dober večer. Oddajo vodi Eva Stavbar.

Dober večer: dr. Maksimilijan Matjaž

6. 9. 2021

Novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž se je rodil v Črni na Koroškem, v bogoslovje je vstopil leta 1983, leta 1989 je bil posvečen v duhovnika. V Rim je bil poslan na študij Svetega pisma, doktorski študij biblične teologije pa je zaključil na papeški univerzi Gregoriani. Škofovsko službo je nastopil v času polnem izzivov, zato v pogovoru z njim o aktualnem, pa tudi o tem, kje v svoji škofiji se počuti kot v nebesih.

Dober večer: Mira Strmčnik Gulič

30. 8. 2021

Gospa Mira Strmčnik Gulič je arheologinja, ki je eno izmed svojih najbolj vznemirljivih najdb odkrila v rojstnem kraju na Koroškem, a je ta le drobec v primerjavi s pet tisoč let, to je namreč časovni razpon, v katerega lahko umestimo obdobja, iz katerih so predmeti in najdbe naselbin na arheoloških najdiščih, na katerih je delovala. V pogovoru z njo bomo potovali skozi čas.

Dober večer: Barbara Pernarčič

23. 8. 2021

V oddaji Dober večer bomo tokrat gostili ravnateljico OŠ Prežihovega Voranca Barbaro Pernarčič, dobitnico priznanja Blaža Kumerdeja za leto 2020, Gre za priznanje, ki se podeljuje za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso. Prejšnje leto je bilo v tem pogledu izjemno in in to, ki se bo čez nekaj dni končalo, prav tako. Zato bo več kot zanimivo poslušati ravnateljico, za katero je bila prva velika ravnateljska preizkušnja prav korona šola. Pridružite se nama - v ponedeljek 23. avgusta ob 20-ih na Televiziji Maribor.

Dober večer: Miša Pušenjak

16. 8. 2021

Gostja oddaje Dober večer je Miša Pušenjak. Poznate vsi tisti, ki vas zanima narava, vrtnarjenje in bolj prijazen pristop do vzgajanja različnih rastlin. Je diplomirana inženirka agronomije in spada med tiste, ki sicer veliko govorijo, vendar tudi veliko povedo. Brez nepotrebnih ovinkov.

Dober večer: Katarina Klančnik Kocutar

9. 8. 2021

Katarina Klančnik Kocutar je dramaturginja, ki je poklicno pot začela v novinarstvu, bila je novinarka Radia Maribor, poročala je o kulturnih dogodkih, in tako spoznavala delovanje kulturnih ustanov, kar ji je prišlo prav že v prvem mandatu vodenja Lutkovnega gledališča Maribor. Je članica izvršnega odbora svetovne lutkovne organizacije UNIMA, prav tako je že dve leti članica odbora za Prešernove nagrade pri Ministrstvu za kulturo.

Dober večer: Vojko Pogačar

2. 8. 2021

Vojko Pogačar se je rodil v Krškem, diplomiral je na likovni akademiji v Ljubljani, polovico svoje delovne dobe je bil v svobodnem poklicu, kot slikar, grafik in industrijski oblikovalec. V devetdesetih letih je nekaj časa živel in deloval v Parizu, ob prelomu tisočletja pa postane profesor na mariborski univerzi, desetletje pozneje predsednik Slovenskega združenja za barve, je aktualni predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor.

Dober večer: mag. Ivan Lorenčič

26. 7. 2021

Gost bo mag. Ivan Lorenčič, ravnatelj Druge gimnazije, ki se po treh desetletjih ravnateljevanja septembra upokojuje.

Dober večer: Andrej Grabrovec Gaberi

19. 7. 2021

Andrej Grabrovec Gaberi je Mariborčan, po izobrazbi gradbeni inženir, ki je pod mentorstvom arhitekta Boruta Pečenka in inženirja Vukašina Ačanskega spoznaval tako arhitekturo kot umetnost. Dejstvo, da je gradbenik, ki ga inspirirajo muze in se umetniško izraža, zaznamuje polna tri desetletja njegovega umetniškega ustvarjanja. Vabimo vas, da si pogovor z Andrejem Grabrovcem Gaberijem v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 19. julija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober većer: Srečko Cehnar

12. 7. 2021

Gost tokratne oddaje Dober večer bo upokojeni podpolkovnik Slovenske vojske, sicer diplomirani ekonomist Srečko Cehnar iz Jarenine. V ključnem obdobju zavarovanja slovenske suverenosti je poveljeval enotam Teritorialne obrambe v neposredni bližini mednarodnega mejnega prehoda Šentilj. Izvedeli bomo, zakaj armadi nikoli ni uspelo zasesti prehoda in zakaj je šentiljska zgodba posebna.

Dober večer: mag. Bojan Bračič

5. 7. 2021

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Marko Košan

28. 6. 2021

Marko Košan se je rodil v Ljubljani, a od nezavednih otroških let živi v Slovenj Gradcu. Umetnostno zgodovino je študiral v Ljubljani, pripravništvo je opravil v Pokrajinskem muzeju na Ptuju, leta 1987 je postal kustos v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Njegovi razstavni projekti, kuratorstva, kritiško in publicistično delo, tudi vodenje vseh najpomembnejših muzejskih ustanov na Koroškem, so zares obsežni, njegovo poznavanje likovne umetnosti pa izjemno. Vabimo vas, da si pogovor z Markom Košanom v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 28. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: mag. Simona Vidmar

14. 6. 2021

Simona Vidmar je umetnostna zgodovinarka. Študirala je na Univerzi Karl Franzens v Gradcu in na Univerzi Ca Foscari v Benetkah, magistrski študij managementa v kulturi je opravila na Univerzi City v Londonu. Že dve desetletji je zaposlena kot kustosinja za sodobno umetnost v Umetnostni galeriji Maribor, in je pomočnica direktorice za mednarodne projekte, kakršen je tudi Mednarodni trienale umetnost in okolje EKO 8, ki si ga lahko ogledate v nekdanji tovarni MTT v Melju. .

Dober večer: mag. Natalie Cvikl Postružnik

7. 6. 2021

Življenjepis moje gostje je več kot natrpan in bogat, vendar je ne boste zasledili v popularnih medijih na prvih straneh. Kaj bi tam namreč počela magistrica, ki se ukvarja z razvojem potencialov ljudi, uravnoteženim zastopanjem spolov v poslovnem svetu, s ponovno aktivacijo brezposelnih ljudi, s coachingom s konji in še bi lahko naštevala.

Dober večer: Andrej Kocbek

31. 5. 2021

Slovenijo je maja pred 30. leti zaznamovalo burno dogajanje na vojaškem področju, ki bi lahko bistveno upočasnilo proces osamosvajanja. Obramboslovec Andrej Kocbek, upokojeni polkovnih Slovenske vojske je bil takrat poveljnik 710. učnega centra v Pekrah. Kako je doživljal napetosti in kako je tedaj razum civilnega pogajalske razmišljanja ob podpori obrambnih sil in javnosti vendarle povozil logiko brutalne vojaške moči.

Dober večer: dr. Alojz Šteiner

24. 5. 2021

Gost tokratne oddaje Dober večer je v slovenskih vojaških strukturah opravljal več kot 25 različnih vojaških dolžnosti. Najvišjo od maja 2009 do februarja 2012 - ko je generalmajor Alojz Šteiner poveljeval slovenski vojski. Pred 30 leti je bil kot pripadnik stalne sestave TO Slovenije udeleženec osamosvojitvene vojne. Pekre in 23. maj 1991 so se mu posebej vtisnili v spomin. Tudi o tem dr. Alojz Šteiner ve marsikaj več. Predvsem pa je vsestransko zanimiv sogovornik. Bodite z nama - v ponedeljek 24. maja ob 20-ih na Televiziji Maribor.

Dober večer: dr. Emilija Stojmenova Duh

17. 5. 2021

Dr. Emilija Stojmenova Duh sebe, med drugim, opiše tudi z naslednjimi besedami: »Ne glede na to, da delam predvsem v Ljubljani in v mednarodnem evropskem prostoru, od leta 2002 ves čas živim v Mariboru, navijam za NK Maribor, obiskujem SNG Maribor, in ponosno govorim z mariborskim naglasom.« Je kritična, neposredna, in videli smo jo tako na Trgu svobode kot tudi pred mariborskim sodiščem, ko je javno podprla dijake, ki so zahtevali vrnitev v šolo, ter obsodila njihov sodni pregon.

Dober večer: Marko Lukić

10. 5. 2021

Marko Lukić je bil vrhunski plezalec in alpinist, dokler ni splezal na vrh družinskega podjetja v Mariboru, kjer se je nekaj let moral najprej naučiti, kako ostati na vrhu. Kot član upravnega odbora Združenja Manager in Kluba slovenskih podjetnikov svoje izkušnje deli tudi z drugimi. Je član vladnega strokovnega sveta za debirokratizacijo, dobro delo v tujini pa je nazadnje njegovemu podjetju prineslo nagrado nemškega gospodarstva za leto 2020.

Dober večer: mag. Vinko Kurent

3. 5. 2021

Gost oddaje Dober večer bo upokojeni podjetnik mag. Vinko Kurent. Govorili bomo o njegovem osebnem soočenju s Parkinsonovo boleznijo. Gre za neozdravljivo bolezen, bolnik pa lahko z različnimi dejavnostmi upočasni njeno napredovanje. Vinko Kurent vodi mariborsko enoto društva Trepetlika, ki je k dejavnostim dodalo novo vadbo, prilagojeno za bolnike, katere osnova je namizni tenis. Njihov splošni cilj je upočasnjevanje napredovanja bolezni, poseben pa udeležba na svetovnem prvenstvu »Parkinson – pink-pok« v Berlinu.

Dober večer: Slavko Kramberger

26. 4. 2021

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: mag. Andrej Ferlinc

19. 4. 2021

Mag. Andrej Ferlinc je pravo študiral v Mariboru in Ljubljani, za diplomsko nalogo je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Ko je postal vrhovni državni tožilec se je dvajset let vsak dan vozil na delo iz Maribora v Ljubljano. Poznamo ga, denimo kot tožilca v aferi Zdenex, večno slavo ali prekletstvo pa mu je prinesla afera Patria.

Dober večer: dr. Silvija Borovnik

12. 4. 2021

Dr. Silvija Borovnik prihaja s Koroške, je pisateljica, prevajalka, literarna zgodovinarka in publicistka, je redna profesorica za slovensko književnost na Filozofski fakulteti v Mariboru. Njeno najbolj obširno raziskovalno področje je književnost slovenskih pisateljic, izjemnega pomena so njene študije slovenske književnosti v Avstriji, o medkulturnosti in večkulturnosti v literaturi.

Dober večer: dr. Erih Tetičkovič

5. 4. 2021

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: mag. Niko Stare

29. 3. 2021

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Marija Šauperl

22. 3. 2021

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Dejan Pušenjak

15. 3. 2021

Dejan Pušenjak je nekdanji novinar Sobotne priloge Dela in nekdanji urednik sobotne priloge Večera, ki je pri Založbi Pivec pred kratkim izdal knjigo spominov z naslovom Retrovizor in podnaslovom Dnevnik gospodinjca. Za nepoznavalce medijske krajine je to bogato branje z romantičnim spominom na Maribor, tistim, ki medijsko krajino še sooblikujemo, pa vsiljujejo nova vprašanja.

Dober večer: Urška Repar

8. 3. 2021

Naša gostja Urška Repar prihaja iz Celja, je etnologinja in kulturna antropologinja, kustosinja v tamkajšnjem Muzeju novejše zgodovine. Njen najnovejši projekt ima naslov Ženske stopinjiCe, in nagovarja, raziskuje in prikazuje vezi, poti in sledi žensk v Celju v 20. in 21. stoletju. Vabljeni, da si pogovor z Urško Repar v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 8. marca ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Andrej Rosina

1. 3. 2021

Sredi februarja je minilo 70 let od takrat, ko so na mariborskem Pohorju pognali prvo sedežnico, prvo sodobno smučarsko napravo. Med tistimi, ki so jo gradili in jo prvi preizkusili je bil tudi dr. Andrej Rosina, pred skoraj 90. leti rojeni Mariborčan, danes upokojeni profesor metalurgije na ljubljanski univerzi. O tem in o povojni mladosti v Mariboru v oddaji Dober večer v ponedeljek ob 20. uri.

Dober večer: Janez Pastar

22. 2. 2021

Gost tokratne oddaje Dober večer do podrobnosti razume poklic učitelja in pozna njegovo esenco. Kako ne? Janez Pastar je dobrih 42 let preživel v prosveti, večino časa kot ravnatelj. In to mnogim bodočim učiteljem. Ker živimo v času, ki od njih in vseh nas veliko zahteva, sem prepričana, da ga boste z veseljem poslušali. Premore veliko znanja in izkušenj - dobitna kombinacija.

Dober večer: Borut Gombač

15. 2. 2021

Borut Gombač je slovenski pesnik, pisatelj, dramatik in knjižničar. Knjige vidi z dveh plati: tako kot jih vidijo avtorji, in tako kot si jih izposojajo bralci. Je eden od pobudnikov Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, za svoje delo je že bil nagrajen z Glazerjevo listino, in lani tudi z Veronikino nagrado, najvišjim priznanjem za pesništvo. Vabimo vas, da si pogovor z Borutom Gombačem v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 15. februarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Boštjan Dermol

8. 2. 2021

Našemu gostu se da lepo zlomiti srce, nekoč pa je bil najraje nekje vmes. Tudi tako se da uporabiti besedila glasbene skupine Nude,ki jo najbolj pooseblja pevec Boštjan Dermol. Z njim pa ne bomo jadrali samo med glasbo, temveč tudi med vsemi drugimi aktivnostmi, ki ga tako ali drugače določajo. Energije in idej mu ne manjka, pogovor pa si lahko ogledate 8. februarja ob 20.-ih na Televiziji Maribor.

Dober večer: Sonja Golc

1. 2. 2021

Naša gostja Sonja Golc je po osnovnem poklicu ekonomistka, že leta se poklicno ukvarja z razvojem podeželja. V Haloze je prišla iz rodnega Krškega. Je velika ljubiteljica kulture in zgodovine, zato ne preseneča, da se je leta 2005 pridružila ustanovnim članom Društva za oživitev gradu Borl in je danes njegova predsednica.

Dober večer: Bogdan Mak

25. 1. 2021

Sončni raj je besedna zveza, ki označuje zadnjih nekaj let prizadevanj Bogdana Maka in njegove družine. Nekoč so v Vodolah nad Malečnikom iskali vrt, našli so kmetijo, jo ekološko usmerili in v celoti zamenjali življenjski slog. Bogdan Mak s posestva Sončni raj bo gost oddaje Dober večer Televizije Maribor.

Dober večer: Gregor Drnovšek

18. 1. 2021

Ponedeljkove oddaje Dober večer nikar ne zamudite. Naš gost bo zdravnik, ki so ga njegovi pacienti v minulem letu izbrali za naj štajerskega družinskega zdravnika. Pa to je le eno od priznanj, ki so jih doktorju Gregorju Drnovšku namenili njegovi pacienti. Že 40 let rešuje njihove težave. Pri tem ne šteje minut, ko so v ordinaciji, in tudi let svojega dela ne šteje, ker je njegov poklic njegovo poslanstvo, pravo plačilo pa so zadovoljni pacienti.

Dober večer: mag. Marko Slavič

11. 1. 2021

Mag. Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec v Mariboru, je bil že lani po sili razmer večkrat medijsko izpostavljen, a upravičeno in z razlogom. Kdor skrbi za naše starejše, je v letu pandemije hodil križev pot. Nobeno znanje, nobene izkušnje iz preteklih let se ne morejo primerjati s tem, kar so v domovih starejših občanov morali početi lani, in bodo še nekaj časa morali početi v skrbi za zdravje in dobro počutje najbolj ogrožene populacije naših prebivalcev.

Dober večer: Janez Kodila

4. 1. 2021

Janez Kodila je nekdo, ki ve, kaj pomeni najesti se zarečenega kruha. Je to naš prvi gost v novem letu. Pred 20-imi leti je od očeta prevzel, po starem bi rekli mesarijo, in jo spremenil v sodobno podjetje, razvil nekaj danes že prepoznavnih in uspešnih blagovnih znamk, ter začel pobirati nagrade in priznanja za svoje delo. Glede na to, da je zdaj že prešel Abrahamova leta, bi moral vedeti, kaj je to modrost.

Dober večer: dr. Maja Rupnik

21. 12. 2020

Dr. Maja Rupnik je mikrobiologinja, mednarodno priznana znanstvenica, za svoje raziskave nagrajena tako doma kot v tujini. Najraje se posveča koristnim mikrobom, razvila je tudi eno izmed znanstvenih metod, ki jo standardno uporabljajo povsod po svetu. Je vodja Oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru ter redna profesorica na Medicinski fakulteti v Mariboru.

Dober večer: Nina Medved

14. 12. 2020

Nina Medved je pesnica, kulturna producentka, urednica, prevajalka, performerka in fotografinja. Je iz Maribora, zaključila je študij primerjalne književnosti in francoščine, danes pa ima status samostojne ustvarjalke v kulturi. V lanskem letu je zmagala na festivalu mlade literature Urška in postala Uršljanka leta 2019. Vabimo vas, da si oddajo Dober večer in pogovor z Nino Medved ogledate v ponedeljek 14. decembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Božidar Zorjan

7. 12. 2020

Gost tokratne oddaje Dober večer bo vinogradnik in vinar Božidar Zorjan s Tinjske gore nad Slovensko Bistrico. Njegovo vino se je sredi letošnjega leta povzpelo v svetovni vrh tako imenovanih oranžnih ali jantarnih vin. Za uspehom stoji zanimiva zgodba, ki vam jo želimo predstaviti v naši pogovorni oddaji.

Dober večer: Bojan Maroševič

30. 11. 2020

Lahko je general Maister, lahko je Dedek Mraz in lahko je minister v odstopu. Je pa tudi preprosto Bojan Maroševič, dramski in filmski igralec, ki stoji trdno na tleh, medtem ko mu mimo glave švigajo oblaki. Če ne želite zamuditi pogovora z njim, se nam pridružite v ponedeljek 30. novembra ob 20.00 na Televiziji Maribor. Pogovor se bo začel z : Dober večer, oddajo pa vodi Eva Stavbar.

Dober večer: dr. Urban Bren

23. 11. 2020

Dr. Urban Bren je kemik, eden od prorektorjev na Univerzi v Mariboru,. Predava tudi na Univerzi na Primorskem. Kot študent je prejel vse nagrade, ki so namenjene mlajšim raziskovalcem v Sloveniji, letos je dobil še Preglovo nagrado za izjemne dosežke na področju kemije. Med njegovimi znanstvenimi članki je tudi eden, ki ga je objavil skupaj z Nobelovim nagrajencem za kemijo. Pa jih je komaj dopolnil 40.

Dober večer: Zoran Predin

16. 11. 2020

Zoran Predin je, kot bi poudaril Primož Roglič, ja, je Mariborčan, ki živi v Ljubljani, in to je, ja, dobro! Njegove verze je mogoče označiti tudi za socialno poezijo, prozo pa za vredno leposlovje. Roman Mongolske pege je izšel letos pri mariborski založbi Litera. Prvo glasbo za gledališče je napisal za Nočne prizore v režiji Tomaža Pandurja, prvo filmsko glasbo pa za film Kormoran v režiji Antona Tomašiča.

Dober večer: Dan Podjed

9. 11. 2020

Naš tokratni gost je antropolog Dan Podjed. Lani in letos je objavil dve odmevni deli o tem, zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo, ter o spoznavanju sebe v času pandemije. Sin igralca in novinarke zase pravi, da je »profesionalni voajer«, saj ljudi opazuje po službeni dolžnosti in skuša razumeti njihove navade.

Dober večer: Marija Hernja Masten

2. 11. 2020

Gostja oddaje Dober večer Televizije Maribor bo Marija Hernja Masten letošnja prejemnica Aškerčeve nagrade za življenjsko delo, ki jo podeljuje Arhivsko društvo Slovenije. Njeno zavzeto delo je predvsem ptujsko – ormoškemu koncu razkrilo številna dejstva preteklosti. Bodite z nami v ponedeljek, 2. novembra ob 20. uri.

Dober večer: Branka Roškar

26. 10. 2020

Profesorica geografije in domovinske vzgoje Branka Roškar prijaha z roba Koroške, ki je še najbližje Štajerski. Je profesorica predmetnega pouka v Osnovni šoli Radlje ob Dravi, poje v zboru in je aktivna članica Društva katoliških pedagogov Slovenije. Kako sama vidi svoj poklic v obdobju epidemije, kdo bolj potrebuje pomoč, učenci ali njihovi starši, kakšne vrednote nam vsiljuje sedanji čas, so le nekatera izmed vprašanj iz pogovora z našo gostjo. Vabimo vas, da si oddajo Dober večer in pogovor z Branko Roškar ogledate v ponedeljek 26. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Darja Vrhovnik

19. 10. 2020

S tokratno gostjo oddaje Dober večer ni nikoli dolgočasno. Čeprav je del življenja že za njo, je še vedno mlada in polna energije. Doma je na Koroškem, to je njen svet, a rada pogleda preko meja. Meja vseh vrst. Gre za damo širokega nasmeha in mnogih znanj in sposobnosti. Kakšnih sedem let je bila stara, ko je prvič stopila na oder in se ozrla po občinstvu. In občinstvo je še danes njena hrana in navdih. Spoznali boste voditeljico in novinarko, urednico, pa tudi skrbno mamo - Darjo Vrhovnik. Z njo se je pogovarjala Polona Pivec

Dober večer: Branko Maček

12. 10. 2020

Branko Maček se je rodil v delavski družini v Šentilju v Slovenskih goricah kot 3-ji izmed 7-ih otrok. Maturo je opravil na Prvi gimnaziji v Mariboru, potem pa je vstopil v bogoslovje. Danes je predsednik Nadškofijske Karitas Maribor, ki s številnimi progami in akciji poskuša pomagati različnim skupinam v družbi. Kako na to delo vpliva sedanja pandemija, kako se spreminja naš odnos do sočloveka, kako sprejemamo različnost, kako razumemo evangelij?

Dober večer: Milena Pivec

5. 10. 2020

V oddaji Dober večer tokrat dve ženski, v ospredju pa seveda gostja, Milena Pivec, založnica in urednica, ki se na tisoč načinov trudi, da ljudem približa pisano besedo. Kako ji to uspeva, od kod ideje in kakšno je realno stanje na tem področju, pa boste izvedeli v ponedeljek 5. oktobra ob 20.00 na Televiziji Maribor. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Franc Čuš

28. 9. 2020

Gost oddaje Dober večer bo zgodovinar Franc Čuš. Sodeloval je pri vsebinski zasnovi projekta, ki vabi v sobe spomina velikih prelških rojakov, pomembnih za Slovenijo in tudi za širši evropski prostor. Kaj prinaša, kakšni so prvi odzivi, bo oblika ohranjenega spomina prešla na prihodnje rodove. Bodite z nami v oddaji Dober večer, v ponedeljek, 28. septembra ob 20. uri.

Dober večer: dr. Marko Jesenšek

21. 9. 2020

Naš nocojšnji gost je jezikoslovec, prvi dekan Filozofske fakultete v Mariboru, nekdanji predsednik Slavističnega društva Slovenije, organizator Pleteršnikovih dnevov, pred tremi leti je postal izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Doktoriral je iz zgodovinske slovnice slovenskega jezika, na fakulteti predava staro cerkveno slovanščino ter jezikovno politiko in jezikovno načrtovanje. Raziskuje in bil je tudi nagrajen z Miklošičevo nagrado za raziskovanje prekmurskega knjižnega jezika, je prejemnik Zoisove nagrade za znanstvene dosežke pri raziskovanju slovenskega jezika.

Dober večer: Andreja Kračun

14. 9. 2020

Gostja tokratne oddaje Dober večer je Andreja Kračun. Zanjo je treba povedati, da je veliko več kot le žena nekdanjega ministra, diplomata ali sedanjega predsednika fiskalnega sveta. Poznamo jo po dobrodelnosti. Malokdo pa ve, da je bila nekoč, v časih razvoja računalništva, programerka. Morda od tod smisel za načrtovanje in jasno postavljanje ciljev. Raznolikih in zanimivih. Z Andrejo Kračun se pogovarja Polona Pivec.

Dober večer: dr. Dragan Potočnik

7. 9. 2020

Naš gost je dr. Dragan Potočnik, zgodovinar, predavatelj na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru. Je specialist za kulturno zgodovino Slovencev od sredine 19. stoletja do leta 1941, poleg didaktike zgodovine pa že vrsto let raziskuje zgodovino neevropskih narodov, pri čemer izstopa območje Prednje Azije in z njim povezan konflikt med Zahodom in islamskim svetom. Vabimo vas, da si pogovor z dr. Draganom Potočnikom v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 7. septembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Nani Poljanec

31. 8. 2020

Aleksandar Stanislav Jurkovič, alias Nani Poljanec, alias Don Vito Corleone sebe imenuje ljudski ustvarjalec. Doma je iz Rogaške Slatine, v mladosti je hotel biti ključavničar, a je že pred 32-imi leti začel prirejati koncerte, razstave in predstave. 23 let je služboval v lokalnem časopisu, v zadnjih letih pa je največ časa namenil trem muzejskim zbirkam Ljudskega muzeja Rogaška Slatina in kulturno-umetniškim izmenjavam med Beogradom in Rogaško Slatino. Vabimo vas, da si pogovor z Nanijem Poljancem ogledate v oddaji Dober večer v ponedeljek 31. avgusta ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: mag. Igor Plohl

24. 8. 2020

Gost oddaje Dober večer TV Maribor bo geograf, sociolog in mladinski pisatelj mag. Igor Plohl. Po nesrečnem padcu z lestve pred dvanajstimi leti je postal paraplegik. Prvo obdobje po nesreči je opisal v svojem avtobiografskem romanu z naslovom: Ne domišljaj si. V njem opozarja na posledice poškodbe hrbtenjače in osvešča družbo o življenju in potrebah invalidov. Igor je zaposlen kot učitelj podružnice Osnovne šole Bojana Ilicha, ki deluje na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor in je uspešen mladinski pisatelj, ki je na začetku poletja predstavil novo slikanico z naslovom: Lev Rogi v Afriki.

Dober večer: Jože Šubic

17. 8. 2020

Akademski slikar Jože Šubic je pripadnik kroga, ki so ga poimenovali Generacija 82, kritiki ga opišejo kot modernističnega slikarja, ki ostaja zvest razmislekom o tabuiziranih temah. Od preloma tisočletja ustvarja tudi kot kipar, in tudi njegova zadnja razstava je bila namenjena predstavitvi kiparskih portretov. Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov mu je letos podelila nagrado za življenjsko delo za ustvarjanje na področju kolaža in asemblaža. Vabimo vas, da si pogovor z Jožetom Šubicem v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 17. avgusta ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Rajko Kavalar

10. 8. 2020

Dr. Rajko Kavalar je dolgoletni predstojnik Oddelka za patologijo v Kliničnem centru Maribor, sicer pa tudi sodnomedicinski izvdenec, predavatelj na Medicinski fakulteti in Gorenjc. Rojen na Jesenicah je po študiju medicine prišel v Maribor in tu ostal. Je človek mnogih talentov, s predsojništvom se ne ukvarja več, je pa še vedno tisti, na čigar mnenje se na patologiji najbolj zanesejo. Leta in delo z ljudmi v trenutkih, ko se ti srečujejo s smrtjo, so mu prinesla modrost. Srečevanje s seboj na Jakobovi poti in ob umetnosti fotografije pa je poglobilo razumevanje bistva in smisla človekovega življenja.

Dober večer: Aleš Šteger

3. 8. 2020

V oddaji Dober večer bomo vsak petek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Andrej Brence

27. 7. 2020

V oddaji Dober večer TV Maribor bomo gostili Andreja Brenceta, etnolga v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož. Pred nedavnim je predstavil svojo knjigo z naslovom: Vinogradništvo na ptujskem območju od pojava trtne uši konec 80. let 19. stoletja do leta 1991. Gre za delo, ki temeljito predstavi zgodovino te gospodarske dejavnosti in si zasluži z o njem z avtorjem podrobneje spregovorimo. Z Andrejem Brencetom se bo pogovarjal Stane Kocutar.

Dober večer: mag. Martina Peštaj

20. 7. 2020

Mag. Martina Peštaj je otroštvo preživljala na mariborskem Pobrežju in v vili starih staršev v Melju, na Prvo gimnazijo je hodila v času gledališča Tomaža Pandurja. Ko jo pot pripelje na Televizijo Slovenija, ji ena od naših kolegic že na prvem snemanju pove: »Mačka, poglej se, tukaj si in tu boš ostala za vedno.« In, je, že dvajset let. Zadnja leta je urednica Otroškega in mladinskega programa Televizije Slovenija. Vabimo vas, da si pogovor z Martino Peštaj ogledate v oddaji Dober večer v ponedeljek 20. julija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Janez Čebulj

13. 7. 2020

Janez Čebulj je vso svojo delovno dobo oddelal kot televizijski producent. Večina ljudi ne ve, kakšno je delo producenta, še posebej tistega, ki dela na majhni televiziji in zato opravlja mnogo različnih nalog. Kaj vse se lahko zgodi na snemanju velikih oddaj, kako smo prišli do nekaterih zgodovinskih posnetkov, kako je, ko mesto obišče osebnost kot je papež....? To je le nekaj utrinkov iz pogovora z nekdanjim producentom Televizije Maribor.

Dober večer: dr. Mateja Ratej

6. 7. 2020

Dr. Mateja Ratej je Mariborčanka, zgodovinarka in sociologinja. Je namestnica urednice Novega slovenskega biografskega leksikona, urednica Biografskih študij, ki jih izdaja Inštitut za kulturno zgodovino Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V Mariboru vodi tudi Znanstveno-raziskovalno postajo SAZU. Je začetnica državljanske pobude »50 minut med Mariborom in Ljubljano«, ki je daleč od le logistične domislice, kako premagati neko razdaljo.

Dober večer: Ernest Anželj

29. 6. 2020

Gost oddaje Dober večer TV Maribor bo brigadi Ernest Anželj, ki že skoraj pol leta vodi Vojaški muzej Slovenske vojske. Ta ustanova deluje v mariborski kadetnici in opravlja pomembno poslanstvo. Prav o muzeju, ki je več kot samo to, ter o zanimivi vojaški karierni poti, ki se je začela pred skoraj tridesetimi leti v tedanjem 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah bomo spregovorili v tokratni oddaji. Bodite z nami.

Dober večer: dr. Zlatan Dežman

22. 6. 2020

Gost tokratne oddaje Dober večer deli pravico. Deliti pravico je privilegij, a tudi velika odgovornost - ker je ločnica med pravico in resnico, kakor oba pojma razumemo običajni državljani, velikokrat nejasna. Dr. Zlatan Dežman je predstojnik Katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti in višji sodnik na Okrožnem sodišču v Mariboru. Je dobitnik laskavih priznanj, tistega zunanjega znaka za dolga leta izkušenj in predvsem modrosti, ki jo je zbral skoznje. Vabljeni v najino družbo, v ponedeljek 22. junija ob 20-ih na Televiziji Maribor.

Dober večer: Zoran Simonovič

15. 6. 2020

Zdravnik Zoran Simonovič je Mariborčan, ima specializacijo iz javnega zdravja, je asistent na Medicinski fakulteti v Mariboru. Leta 2018 je bil na predlog Društva študentov medicine iz Maribora imenovan za Naj mentorja prostovoljcev. Je strasten popotnik, ki je obiskal že 110 držav sveta. In je epidemiolog. Skratka, idealen sogovornik v času, ki ga živimo. Vabimo vas, da si pogovor z njim v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 15. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Alojz Križman

8. 6. 2020

Gost oddaje Dober večer TV Maribor bo dr. Alojz Križman, zaslužni profesor Univerze v Mariboru, pred tremi desetletji tudi njen rektor in leta 1994 po novi zakonodaji prvi neposredno izvoljeni župan Maribora v novejšem obdobju. Njegovo delo sega od zaposlitve mladega inženirja v Mariborski livarni, do izpostavljene vloge rektorja v času demokratičnih sprememb ter dela v mestni politiki in športnih organizacijah. Dr. Alojz Križman je pred nedavnim praznoval 80 letnico. Z njim se bo pogovarjal Stane Kocutar.

Dober večer: mag. Lidija Pliberšek

1. 6. 2020

Naša tokratna gostja mag. Lidija Pliberšek je direktorica enega izmed javnih podjetij v Mariboru, je častna občanka mesta Sarajevo, eno izmed dokaj specifičnih, tako imenovanih komunalnih dejavnosti si prizadeva v javnosti predstaviti tudi kot del turistične ponudbe mesta in kot poslanstvo v skrbi za kulturno dediščino tega prostora. Že v drugem mandatu je predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč in le dva dni pred razglasitvijo epidemije koronavirusa v Sloveniji je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorice Javnega holdinga Maribor. Z njo smo se pogovarjali o tem novem izzivu in tudi o številnih pogledih, ki jih ima na mesto, njegovo dediščino, kulturo in razvoj.

Dober večer: Andrej Brvar

25. 5. 2020

Po prisilni odmaknjenosti, da smo lahko tudi pri produkciji naših oddaj spoštovali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, smo ponovno z vami s premiernimi pogovori v oddaji Dober večer. In ni naključje, da je naš prvi gost pesnik Andrej Brvar. Pesnik, ki bi v aprilu moral biti osrednji gost festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, pesnik, ki tudi v tem obdobju negotovosti in strahu pred neznanim živi in opazuje svet vidnega. In, ima o njem svoje mnenje. Vabimo vas, da si pogovor z Andrejem Brvarjem ogledate v ponedeljek 25. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Boris Kolar

16. 3. 2020

Gost oddaje »Dober večer« bo ekotoksikolog Boris Kolar sicer biolog, zaposlen v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru. Je strokovnjak za tveganja, ki jih v okolju predstavljajo kemikalije. Dobro desetletje sodeluje z evropsko agencijo za zdravila na področju okoljskih tveganj. Je potapljač, lovec, literat, kmet in dejaven tudi na področju filma. V spominu ostaja kot avtor in koproducent dokumentarnega filma Smaragdna reka, ki je leta 1998 v Rotterdamu prejel srebrno nagrado za najboljši dokumentarni film. Z dr. Borisom Kolarjem bomo govorili o vodi, še posebej o rekah in podrobneje o Dravi. Z njim se bo pogovarjal stane Kocutar.

Dober večer: Avgust Demšar

9. 3. 2020

Naš tokratni gost v oddaji Dober večer je Avgust Demšar. Pred kratkim je izšel njegov že deseti roman, vsa njegova dela spadajo v žanr, ki mu v angleščini rečejo »who's done it« ali po slovensko »kdo je storilec«. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved.

Dober večer: Simon Šerbinek

2. 3. 2020

V oddaji Dober večer bomo tokrat odšli v svet odrskih desk s prav posebnim gostom, ki ima tudi v vsakdanjem življenju cel kup vlog. Simon Šerbinek je med študijem veljal za enega najbolj obetajočih igralcev, doživel in preživel je nesrečo, postal profesor slovenščine in gledališki lektor ter spet osvojil oder. In film. Njegov pogled na življenje, ki se ne dogaja samo v gledališču, ampak tudi tam, kjer nas nihče ne vidi, vam ponujamo v ponedeljek 2. marca ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Zsuzsa Budavari Novak

24. 2. 2020

Zsuzsa Budavari Novak se je rodila leta 1978 v Kecskemetu na Madžarskem. V Pecsu se je na Fakulteti za umetnost izobraževala na smeri zborovodstva in glasbene pedagogike. V Mariboru pa smo jo prav zares opazili, ko je leta 2002 prevzela vodenje Akademskega pevskega zbora Maribor, nekaj kasneje pa še zbor Glasbene matice. Ko se zdaj prikloni na Velikem odru SNG Maribor, ji občinstvo navdušeno zaploska, ker je jasno, da je operni zbor pripravila za nastop. Voditi sestav poklicnih in profesionalnih pevcev glasbenikov pa ni kar tako. Zsuzsa Budavari Novak bo gostja oddaje Dober večer na TV Maribor.

Dober večer: Viljem Rozman

17. 2. 2020

Viljem Rozman, upokojeni gospodarstvenik, politik in diplomat, je eden izmed znamenitih frajerjev z Ezl eka. Zaposlen je bil v nekdanjih podjetjih Metalni in Svili, ima dve univerzitetni diplomi, in žlahten spomin. Je nekdanji motociklistični dirkač, ki že zdaj, pri 83-ih zajaha svojo Hondo, skrbi pa tudi za dediščino tega športa in spomin na mnoge znane, danes tudi pozabljene Štajerce in Mariborčane. Pogovoru z Viljemom Rozmanom prisluhnite v oddaji Dober večer v ponedeljek 17. februarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: mag. Jože Protner

10. 2. 2020

Minilo je 25 let od takrat, ko je zakon potrdil, da bo Maribor dobil sedež Pošte Slovenije. To se ni zgodilo po naključju, kaj šele v skladu s kakšno vizijo skladnejšega regionalnega razvoja pač pa po usklajeni akciji pobudnikov in naveze poslank in poslancev različnih političnih strank tedanjega sklica Državnega zbora. O tej temi v povezavi z delom na drugih področjih bomo govorili z nekdanjim poslancem in ministrom magistrom Jožetom Protnerjem. Bodite z nami v oddaji Dober večer.

Dober večer: dr. Aida Kamišalić Latifić

3. 2. 2020

Dr. Aidi Kamišalić Latifić s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru smo najprej dali nekaj časa, da si odpočije od nagrad. V lanskem letu je najprej prejela priznanje svoje fakultete za raziskovalno delo, potem ji je Slovensko društvo za informatiko podelilo nagrado za najboljši projekt s področja računalništva in informatike, ob koncu leta pa so jo razglasili še za Inženirko leta 2019, drugo v kratki zgodovini te nagrade, ki jo podeljujejo ženskam v tem poklicu. Pogovoru z gostjo v oddaji Dober večer prisluhnite v ponedeljek 3. februarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Aleksandra Berberih Slana

27. 1. 2020

Prepustite se prihodnosti, za preteklost bomo poskrbeli mi- tako je bilo novoletno voščilo mariborskega Muzeja narodne osvoboditve. To voščilo bo dobilo dodatne razsežnosti tudi v pogovoru z direktorico muzeja, doktorico Aleksandro Berberih Slana, ki svojo ljubezen do zgodovine in njenega pomena za sedanjost in prihodnost, poskuša prenesti na čim več ljudi in si pri vsem skupaj dovoli tudi biti drugačna. Dovolite da to prenesemo tudi na vas in sicer v ponedeljek 27.januarja ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Oddajo vodi Eva Stavbar.

Dober večer: Lidija Ruška

20. 1. 2020

Temelji zahodne kulture in civilizacije izhajajo iz Grčije in tam so začrtali tudi pot razvoja evropskega vinarstva. Za prave enologe je vino še vedno iznajdba in darilo, morda ne ravno boga Dioniza, vsekakor pa so prepričani, da je imenitna pijača - če jo seveda pijemo po pameti. Gostja oddaje Dober večer bo Lidija Ruška, najbolj znana in priznana enologinja iz koncev, od koder prihajajo po mnenju mnogih najboljša slovenska vina. Gre za znameniti ljutomersko ormoški okoliš. Pogovor z gospo Lidijo Ruška bo vodila Polona Pivec, oddajo pa si boste lahko ogledali 20. januarja ob 20.00 na Televiziji Maribor.

Dober večer: Leon Novak

13. 1. 2020

Z novim mandatom se je škofovski sedež Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji vrnil v Prekmurje. Novi škof Leon Novak, ki je naš tokratni gost, je otroštvo preživel na Hodošu, teologijo je študiral na Dunaju, že 27 let pa vodi cerkveno občino v Murski Soboti. Njegova stališča o veri in cerkvi so trdna, slednja, po njegovem mnenju, mora navzven predstavljati enotna mnenja. Pogovor z njim si v oddaji Dober večer lahko ogledate v ponedeljek 13. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Danilo Steyer

6. 1. 2020

Naš prvi gost v novem letu je vinar Danilo Steyer. Kraj, iz katerega prihaja, se imenuje Plitvica, vas je nekje na pol poti med Apačami in Gornjo Radgono. Študiral je na biotehniški fakulteti, a bolj kot kemiji zaupa naravi, in njeni inteligenci. Pravi, da trta iz človeka potegne najboljše: hvaležnost in ponižnost. Pogovor z Danilom Steyerjem v oddaji Dober večer si oglejte v ponedeljek 6. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Dušan Tomažič

30. 12. 2019

Za Dušana Tomažiča lahko rečemo brez pretiravanja, da je eden najprepoznavnejših glasov RTV centra Maribor. Že četrtno desetletje teče, kar je povezan z radiom in televizijo. Uradno je bil zaposlen najprej na Radiu Maribor, sedaj pa bo za njim kmalu tudi 20 let televizijskih let. Z delom za oba medija je vedno dokazoval, kar so zapisali ob podelitvi »Kristalnega mikrofona« - najvišjega priznanja profesionalnim napovedovalcem: Njegov prepoznaven govor odlikujeta odlična zborna izreka, poglobljena, premišljena in prepričljiva interpretacija raznovrstnih besedil, tudi najzahtevnejših.

Dober večer: Nika Gorič

23. 12. 2019

Sopranistka Nika Gorič je Mariborčanka, ki po lastnih besedah »živi iz kovčka«. Hotela je biti baletna plesalka, spogledovala se je z igranjem, nazadnje se je odločila za študij solo petja v Gradcu in nekaj let pozneje postala celo študentka leta na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. V kratkem napovedniku ni mogoče niti začeti z naštevanjem vseh vlog, ki jih je že odpela, zato bomo preprosto dejali… Oglejte si pogovor z Niko Gorič v oddaji Dober večer, v ponedeljek 23. decembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Sandi Horvat

16. 12. 2019

Gost oddaje Dober večer, je Sandi Horvat, novinar, pisatelj, grafični oblikovalec in ambasador optimizma. Je aktiven član Romskega akademskega kluba, ki ozavešča predvsem mlade Rome, da je izobrazba zelo pomembna. Kljub temu da je od 13-ega leta dalje živel v romskem naselju na Goričkem je dokazal, da lahko uspeš v življenju in premagaš še tako zabetonirane stereotipe. Več v oddjai, ki jo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Ninna Kozorog

9. 12. 2019

Ninna Kozorog, zdravnica, predsednica društva Humanitarček, prostovoljka leta, izhaja iz prve generacije študentov Medicinske fakultete v Mariboru. Hotela je specializirati onkologijo z radiologijo, pa je zdaj zapisana nevrologiji. Njeno delo spremljamo z naklonjenostjo, ki jo sama namenja pomoči potrebnim, toda zdi se, da so nekatera njena strokovna iskanja še bolj vznemirljiva. Toda, ne izdamo vam vsega!

Dober večer: Bojan Lunežnik

2. 12. 2019

Minilo je trideset let od grožnje, ki jo je z načrtovanim zborovanjem v središču Ljubljane Sloveniji namenilo tedanje Združenje za povratek Srbov in Črnogorcev na Kosovo. Tako imenovani »miting resnice« naj bi slovenski javnosti odprl oči, dejansko pa je šlo za poskus, da bi zavrli ali celo ustavili razvoj demokratičnih procesov v Sloveniji in kasnejših prvih svobodnih volitev. Republiško vodstvo se je nameri uprlo, tedanja Milica pa je odločno stopila v bran slovenskih političnih interesov. O tej temi bomo govorili z Bojanom Lunežnikom, ki je bil leta 1989 poveljnik Posebne enote milice tedanje Uprave za notranje zadeve Maribor. Bodite z nami v oddaji Dober večer.

Dober večer: Gregor Reichenberg

25. 11. 2019

Podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg je arhitekt, študiral je na Tehnični univerzi v Gradcu, delal v arhitekturnem ateljeju Konrada Freya in pri slovitem slovenskem arhitektu Borisu Podrecci na Dunaju. V pogovoru nam bo razkril, kje je danes težišče Maribora, kje so odprti prostori za druženje in komunikacijo, in zakaj je Maribor že desetletja mesto nikoli izkoriščenih priložnosti? Pridružite se nam v ponedeljek 25. novembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Nataša Vidnar

18. 11. 2019

V oddaji Dober večer bomo ugotavljali, da brez zdravja v bistvu nimamo ničesar. Kaj vse zdravje je, in kako se ga da živeti, pa z Natašo Vidnar, diplomirano medicinsko sestro in vodjo Centra za krepitev zdravja Maribor. Je tudi zelo dobra motivatorka, kar lahko preverite v ponedeljek 18.novembra ob 20.-ih na Televiziji Maribor

Dober večer: Primož Premzl

11. 11. 2019

Že od davnine do današnjih dni ob Martinovem stopi v ospredje vse tisto, kar je povezano z vinom, vinsko letino in trto. V Mariboru še prav posebej, saj je v listini prve doslej znane pisne omembe mariborske trdnjave iz leta 1164 med drugim beseda tudi o pravnem dejanju povezanem z vinogradništvom. Pred več kot poldrugim stoletje je na Štajerskem nastala zbirka upodobitev okoli 180 sort vinske tre, ki sta jih naslikala slikarja graškega bidermajerja brata Vinzenz in Conrad Kreutzer. Večji del zbirke se je ohranil v prostorih sedanjega Kmetijsko gozdarskega zavoda v Mariboru. Pred časom je v knjižni obliki izšla druga dopolnjena izdaja pri kateri je kot urednik, založnik in soavtor sodeloval Primož Premzl, naš gost v oddaji.

Dober večer: Franc Jager

4. 11. 2019

Franc Jager, ustanovitelj znane verige trgovina na Štajerskem, bo naš gost v oddaji DOBER VEČER. Za delovanje in širitev svojih trgovin se ni nikoli zadolžil, začel je z malim, študentom ekonomije pravi, če hočeš postati zasebnik, moraš več ustvariti kot porabiti. Ko je trgovino prepustil sinovom, je začel vlagati v gradbeništvo in nepremičnine. Ne mara besede kriza, vsako leto dopustuje v Braziliji. Spoznajte ga, in se nam pridružite v oddaji Dober večer.

Dober večer: Luka Ciglar

28. 10. 2019

V oddaji Dober večer tokrat gostimo Luko Ciglarja, diplomiranega inženirja elektrotehnike, sicer pa človeka, ki so mu dobra dela pisana na kožo že od mladosti. O njegovih projektih, ki jih ni nikoli obešal na velik zvon in njegovi ljubezni do planinstva pa v 50-ih minutah oddaje, ki bo v ponedeljek 28.oktobra ob 20.00 na Televiziji Maribor. Oddajo vodi Eva Stavbar.

Dober večer: Kristl Waltl

21. 10. 2019

Kristl Waltl je starosta slovenskega in nekaj desetletij tudi rtv-ejevskega novinarstva, neumoren kronist svojega lokalnega okolja, priča več desetletij razvoja, pa tudi propadanja ene izmed najbolj magičnih, a hkrati po svoje zaprtih in od oblasti pogosto pozabljenih slovenskih pokrajin – Koroške. Pogovoru s Kristlom Waltlom se pridružite nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Aleš Šteger

14. 10. 2019

V tokratni oddaji Dober večer bomo gostili Aleša Štegra, enega ključnih akterjev prizadevanja mesta Ptuj, da bi se v relativno kratkem času v konkurenci drugih mest uveljavil kot možna bodoča evropska prestolnica kulture iz Slovenije. Neformalni rok za prijavo je bil doslej postavljen v jesenski čas zato bomo skušali izvedeti kako daleč so prizadevanja in kakšne so možnosti za to, da Ptuj čez šest let postane evropska prestolnica kulture. Bodite z nami v oddaji Dober večer

Dober večer: Stojan Kerbler

7. 10. 2019

V Umetnostni galeriji Maribor si v naslednjih tednih še lahko ogledate retrospektivno razstavo fotografa Stojana Kerblerja, ki so jo lani pripravili ob njegovi 80-letnici v ljubljanski Moderni galeriji. Tokrat je bil naš gost, z njim smo se pogovarjali o raziskovanju zgodovine slovenske fotografije, o prelomnicah v razvoju slovenske fotografije, ki jim je vtisnil tudi lasten avtorski pečat, o znamenitih krogih slovenskih fotografov, o zaupanju ljudi, ki jih je fotografiral, ter o današnjem strahu pred vdorom v posameznikovo zasebnost. Vabljeni, da si pogovor s Stojanom Kerblerjem ogledate v ponedeljek 7. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Peter Rezman

30. 9. 2019

Peter Rezman je pisatelj, ki je bil najprej elektrikar, potem rudar in vodja remontnih delavnic. Ob koncu osemdesetih se je prvič srečal z ekološkim gibanjem, ki ga je tudi v lastni predstavitvi postavil pod navednice, politično srečo je preizkušal v stranki Zeleni Slovenije, po šestih letih potikanja po občinskih službah v Velenju in Šoštanju pa se je zaradi bolezni upokojil. In še sreča, da je mlad upokojenec, ki ni nikoli znal biti tiho, postal – pisatelj. Pogovor s Petrom Rezmanom bo v sporedu Televizije Maribor v ponedeljek 30. septembra ob 20. uri. Vabljeni, da se nam pridružite!

Dober večer: mag. Bogdan Dobnik

23. 9. 2019

Mag. Bogdan Dobnik je predsednik humanitarne organizacije Ozara in direktor socialnega podjetja Bolje. S projekti skrbi za boljše duševno zdravje. Da tudi, za svoje. Kaj ga motivira in kakšen pomen ima zanj beseda »nemogoče« boste izvedeli v ponedeljek 23.septembra ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Z njim se bo pogovarjala Eva Stavbar

Dober večer: Mankica Kranjec

16. 9. 2019

V oddaji Dober večer bo naša gostja fotografinja Mankica Kranjec, vnukinja prekmurskega pisatelja Miška Kranjca. Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matičnemu narodu je pripravila razstavo o svojem dedku, njen oče je novinar, sama pa pripada generaciji Y, ki ji je pripadla naloga, da ob prehodu v novo tisočletje vzpostavi nov odnos do lepega, aktualnega in pomembnega. Dedek in oče sta znala svoje nezadovoljstvo z aktualnimi razmerami v družbi izraziti tudi javno. Kako se s tem spopada najmlajša generacija, in kje vidi svoje mesto in vlogo? Vabljeni k ogledu v ponedeljek 16. septembra 2019 ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Breda Čepe

9. 9. 2019

Gostja oddaje Dober večer bo upokojena novinarka Radia Maribor, Breda Čepe. Izjemno bogata novinarska kariera - prepoznaven glas in obraz omenjene radijske postaje, ki je skozi vso svojo poklicno kariero soustvarjala in oblikovala številne prispevke, oddaje, dele programa. V bogati poklicni poti se je znašla v vlogi odmevne oddaje Dobro jutro, spremljala stavkovne proteste Tamovih delavcev, poročala o odmevnih Pekrskih dogodkih, se znašla v navzkrižnem streljanju ob spremljanju 10-dnevne vojne , spisala na tisoče aktualnih prispevkov - in se od poslušalcev poslovila z Radijsko tribuno. Zaupala nam bo del najzanimivejših trenutkov novinarskega dela.

Dober večer: Metka Lipnik

24. 6. 2019

V tokratni oddaji Dober večer boste spoznavali Metko Lipnik, ki zase pravi da je velika ljubiteljica pisane in slikane besede, v resnici pa ni samo ljubiteljica ampak tudi ustvarjalka. Ne samo za vsakdanji kruh temveč tudi za dušo, pa opravlja delo bibliotekarke. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: dr. Elko Borko

17. 6. 2019

Gost oddaje bo zaslužni profesor Univerze v Mariboru, dr. Elko Borko. Bil je dolgoletni predstojnik Klinike za ginekologijo UKC Maribor ter predavatelj na medicinskih fakultetah v Ljubljani in v Mariboru. Pri petinosemdesetih letih je izjemno dejaven predsednik Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva.

Dober večer: Barbara Soršak

10. 6. 2019

Naša gostja Barbara Soršak, izvršna direktorica Uniturja iz Zreč, je bila rojena v Slovenj Gradcu, otroštvo in mladost je živela v Slovenskih Konjicah, v gimnazijo hodila v Celju, in ekonomijo študirala v Ljubljani. Je strokovnjakinja za turizem in za mednarodno trgovino, ki je Rogli in svojemu podjetju priskrbela naziv zaupanja vredne blagovne znamke. Kako to doseči, kje so ovire, kako premagati nepredvidljivo naravo? Vabljeni k ogledu oddaje.

Dober večer: dr. Inge Breznik

3. 6. 2019

Gostja oddaje Dober večer dr. Inge Breznik je doktorica glasbeno -pedagoških znanosti, sicer pa višja svetovalka za področje glasbe na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije. Glasbena vzgoja je po njenem mnenju pravzaprav vzgoja srca. Glasba namreč ne pozna meja, nima omejitev, zato je najprimernejša za gradnjo mostov med ljudmi. In ker je dobro, da to vedo že otroci, je naša gostja ustanovila Zborovski bum, srečanje osnovnošolskih zborov. Zdaj ima Bum že tradicijo in je dogodek, ki privabi solze v oči. Predsednik države je pobudnici dr. Inge Breznik za idejo in izvedbo podelil zlato jabolko navdiha.

Dober večer: dr. Iztok Podbregar

27. 5. 2019

V oddajo Dober večer smo povabili slovenskega generala, vojaškega pilota in profesorja na Univerzi v Mariboru dr. Iztoka Podbregarja. Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije je pred kratkim objavil knjigo, v kateri predlaga radikalno prenovo sistema nacionalne varnosti v Sloveniji. Kaj predlaga, boste lahko slišali in videli v ponedeljek 27. maja v oddaji Dober večer, ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor. Vabljeni k ogledu!

In memoriam: Zoran Lešnik

20. 5. 2019

Pred dnevi se od nas poslovil dolgoletni novinar TV Slovenija in TV Maribor Zoran Lešnik, eden izmed prvih ustvarjalcev oddaje Ljudje in zemlja, oddaje, ki je že pred desetletji presegla meje kmetijstva, in je najstarejša oddaja slovenske nacionalne televizije, ki neprekinjeno traja vse od njenih začetkov pred več kot 60 leti. Zoran Lešnik je tej oddaji, ozaveščanju gledalcev in njihovi dobri informiranosti, posvetil svoje življenje, tudi pozneje, kot politik in poslanec v Državnerm zboru Republike Slovenije, je ostal zagovornik interesov ljudi, ne le slovenskih kmetov, ampak vseh, ki smo odvisni od njihovega dela, kakovosti in varne hrane. V spomin nanj bomo v rednem terminu oddaje Dober večer ponovili pogovor, ki so ga z njim posneli že pred leti, a tudi danes ostaja aktualen in zanimiv. Oddaja Dober večer je v sporedu Televizije Maribor vsak ponedeljek ob 20. uri. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ilinka Todorovski

13. 5. 2019

Te dni je izšlo redno mesečno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Priporočila, ki jih daje naj bi pomagala razjasniti marsikatero dilemo, ki nastaja v vseh program Radia in televizije. Danes imamo možnost iz prve roke izvedeti, kje, kdaj v katerih delih programa prihaja do odstopanj oziroma do odklonov na katere se sklicujejo gledalci in poslušalci. V oddaji Dober večer pozdravljam varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinko Todorovski.

Dober večer: Kristina Kočan

6. 5. 2019

Naša sogovornica je dr. Kristina Kočan, pesnica in prevajalka. Rojena v Slovenj Gradcu, v Mariboru je študirala angleški in nemški jezik s književnostjo ter doktorirala iz sodobne ameriške poezije. Nekdo je zapisal, da živi in ustvarja v Mariboru, ter povsod, kjer je to mogoče. Ustvarila je tri pesniške zbirke, zapisana je Slovenskim dnevom knjige v Mariboru in je zanimiva oseba, ki jo je vredno spoznati. Oddaja Dober večer je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Minu Kjuder

29. 4. 2019

Minu Kjuder je ena najprepoznavnejših slovenskih dramskih igralk. Večino od skupno kakšnih 120 vlog je odigrala v SNG Maribor in se tukaj leta 1999 tudi upokojila. Bolj kot v času službovanja je razpeta med Mariborom in Primorjem. Rodila se je v Trstu in potem, ko je kot dojenčica izgubila očeta, preživljala otroštvo na Krasu in Dolenjskem. Hitro je morala skrbeti sama zase, igralstvo pa je bil poklic, ki se mu je zapisala. Vloge, ki jih je odigrala, so ji prinesle mnogo nagrad. Od Prešernove in Glazerjeve do nagrade publike na Sterijinem pozorju, leta 2009 pa je dobila tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Dober večer: mag. Stane Jurgec

22. 4. 2019

Če bi mag. Staneta Jurgca, gosta tokratne oddaje Dober večer vprašali, kaj je najraje, bi skoraj gotovo rekel, da je najraje dirigent. Že kot otrok je s paličico mahal orkestrom, ki jih je poslušal po radiu. Kasneje je počel marsikaj, prav gotovo pa je pustil največjo sled v mariborski Operi in baletu. Več kot 20 let sta oba ansambla delala pod njegovim umetniškim vodstvom. In to je bil tudi čas, ko je mariborska opera skupaj z baletom stopila v svet in svet pripeljala k nam. V času njegovega direktorovanja in umetniškega delovanja so v Mariboru nastopili operni pevci in pevke svetovnega slovesa, v baletnem ansamblu pa je začel plesati današnji umetniški vodja samostojnega Baleta Edward Clug. Tako opera kot balet sta postala zanimiva izvozna artikla in nosilca kulturnega turizma v Mariboru.

Dober večer: Štefan Celec

15. 4. 2019

V oddaji Dober večer gostimo Štefana Celca, filmskega avtorja, ki je s svojimi deli raziskoval tako zgodovino kot aktualni trenutek Prekmurja, obiskal rojake po širnem svetu, in nam tudi na ta način približal miselni svet prekmurskega človeka. Z njim smo se pogovarjali o številnih zgodovinskih osebnostih in likih, ki jih je raziskoval in upodobil, o odrinjenosti Prekmurja, o sprejemanju drugačnih, o izgubi identitete v daljnih deželah, in o vsem, kar nas ustvarja takšne, kakršni smo na naši zemlji. Pridružite se nam, tako kot vsak ponedeljek, ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: Orlando Uršič

8. 4. 2019

V oddaji Dober večer bomo gostimo znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja.

Dober večer: Ljudmila Novak

1. 4. 2019

V oddaji Dober večer smo gostili poslanko Nove Slovenije Ljudmilo Novak. Doma je z Marije Snežne v Slovenskih goricah, v Mariboru je hodila v Prvo gimnazijo, ko je postala profesorica nemškega in slovenskega jezika s književnostjo je poučevala v Murski Soboti, v Višnji Gori in v Kamniku. Vprašali smo jo, ali politiki pri nas potrebujejo vzgojo, kaj je njej dalo življenje in poučevanje mladih v skupinah, ki so se že v izhodišču razlikovale od drugih vrstnikov, kako v politiki kanibalizem nadomestiti z empatijo, ali podpira referenčni glas na volitvah, in zakaj naj bi ljudje verjeli vse bolj centralizirani Evropi? Oddaja Dober večer je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri v programu Televizije Maribor! Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Rajko Knez

18. 3. 2019

V oddaji Dober večer je bil naš sogovornik predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez. Pravo študiral v Mariboru, specializiral v Gradcu in Zagrebu, študiral tudi v Združenih državah Amerike, nazadnje je bil na profesor prava Evropske unije, in bil je tudi član Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Z njim smo se pogovarjali o sistemsko neurejenem položaju ustavnega sodišča v Sloveniji, o tem, kje so meje prava, kako zagotoviti spoštovanje ustave, kje se začnejo in končajo pravice posameznika, ali idealiziramo arbitražo, in ali bo politika dovolila spreminjanje volilnega sistema? Pridružite se nam, vsak ponedeljek ob 20. uri v oddaji Dober večer na Televiziji Maribor!

Dober večer: Branko Fuchs

11. 3. 2019

V današnji oddaji gostimo odličnega poznavalca plesne dediščine vse od Pohorja do Boča. Večplasten človek, ki se ukvarja s proučevanje zgodovine, geografije, človek ki mu telesne dejavnosti od plesa do športa pomenijo življenje. Prav je, da v današnji oddaji spoznamo gospoda Branka Fuchsa. Skupaj z njim bomo spoznali del naše preteklosti, zvedeli kako so ljudje živeli nekoč, kako so se znali veseli in družiti. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Tomaž Svete

4. 3. 2019

Naš gost je Tomaž Svete, letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada, skladatelj, karateist in član Avstrijske lige za človekove pravice. Je profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, vodilni slovenski skladatelj operne glasbe. Njegovo glasbo navdihujeta literatura in filozofija, sam pa poudarja svoj odnos do humanizma in univerzalnega v umetnosti. Je iskriv, mestoma kritičen in zanimiv sogovornik. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Branimir Ritonja

25. 2. 2019

V oddaji Dober večer je naš gost Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, mojster fotografije, ki je na mariborski policijski upravi zaposlen kot kriminalist forenzik. Svojo prvo črno-belo fotografijo je razvil v šolski temnici že kot 12-letni deček, pri 20 je bil za fotografijo prvič nagrajen, od takrat naprej pa nenehno ustvarja, raziskuje in ustvarja izjemne fotografije. Za svoja dela je bil velikokrat nagrajen, tudi z Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture. Pogovor z njim si lahko ogledate ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Dober večer: dr. Darko Friš

18. 2. 2019

V oddaji Dober večer gostimo rednega profesorja za sodobno zgodovino in predstojnika oddelka za zgodovino na mariborski Filozofski fakulteti dr. Darka Friša. Samo v zadnjih petih letih je v sistemu SICRIS zabeležil 1336 točk. Njegovi znanstevni dosežki so v klavnem dobili oceno izjemno in kvalitetno. A prav gotovo ne bova govorila samo o tem, dr. Darko Friš je vsestransko zanimiv sogovornik. Voditeljica oddaje je dr. Polona Pivec. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Peter Čakš

11. 2. 2019

V današnje kramljanje oddaje Dober večer smo povabili takorekoč kolega novinarja, danes pa v prvi vrsti kot asistenta na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - smer medijske komunikacije, magistra Petra Čakša. Kjer je le mogel in znal je seveda najprej iskal znanja, zlasti v radijskem novinarstvu, zdaj ko se je tega že kar nekaj nabralo, ga z največjim veseljem posreduje novim generacijam? Spekter predmetov pri katerih sodeluje je neverjetno velik. Peter Čakš pa se ob vsem omenjenim ukvarja še z mnogimi rečmi. Katerimi? Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Petra Kolmančič

4. 2. 2019

Gostja oddaje Dober večer je Petra Kolmančič, sociologinja kulture in filozofinja, predvsem pa pesnica. Na skoraj da predvečer slovenskega kulturnega praznika smo jo, med drugim, vprašali, kako je živeti v Mariboru, ki ga sama označuje za mesto brez razvojne vizije? Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu oddaje!

Dober večer: Ida Baš

28. 1. 2019

V oddaji Dober večer bomo nocoj gostili gospo Ido Baš. Napovedovalko, voditeljico, moderatorko, predavateljico in še kaj bi se našlo. Z njenim glasom in obrazom so zaznamovane številne radijske in televizijske oddaje. Od leta 1969 je njeno delovno orodje mikrofon, Doma hrani tudi kristalnega. Gre za najvišje priznanje Društva slovenskih napovedovalcev. Dobijo ga samo tisti, ki znajo z besedo in jim ta veliko pomeni. Voditeljica oddaje je dr. Polona Pivec. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Silvo Devetak

21. 1. 2019

Gost oddaje Dober večer je dr. Silvo Devetak, ki je najpomembnejši del svoje akademske kariere posvetil zaščiti človekovih pravic, narodnostnim, etničnim in drugim manjšinam. Odnose med Ukrajino in Rusijo, migracije, pretok delovne sile, medverske odnose, spoštovanje človekovih pravic in prava v državah jugovzhodne Evrope, je raziskoval že na prelomu tisočletja, ko ni bilo sirskih beguncev, in si politične elite niso belile glave z naraščajočo popularnostjo radikalnih idej ali jezo delavskega in nižjih slojev srednjega razreda. Kje smo danes, in kaj smo spregledali? Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Polona Lah

14. 1. 2019

V naši oddaji je tokrat pred dnevi razglašena Slovenka leta gospa Polono Lah. Pobudnica medgeneracijskega sodelovanja. Življenje ji je dajalo in jemalo. Pravi, da jo zaboli, če ljudem ne more pomagati. Želela je biti vzgojiteljica, torej z najmlajšimi, a je službeno pristala pri starejših. Zmagovalka za najboljšo diplomo, tajnica leta, danes je vodja projektov v domu Danice Vogrinec. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Anton Petelinšek

7. 1. 2019

Prvi gost oddaje Dober večer v letu 2019 je dolgoletni novinar in urednik Radia Maribor Anton Petelinšek, ki je eden izmed novinarjev z najdaljšim stažem na nacionalni radioteleviziji, ki poroča o verskih in religijskih vsebinah. Tudi na ta način udejanja svoje prepričanje, da se nacionalni mediji morajo bolj približati svojim uporabnikom, legendarne pa so njegove Radijske delavnice znancev in druge oddaje, o katerih se bomo z njim pogovarjali. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ervin Hartman

18. 12. 2018

V oddaji Dober večer se bomo pogovarjali z gostom, ki je včeraj praznoval 75 let. Po poklicu je ekonomist, v lasti ima glasbeno založbo, vse življenje pa živi na Studencih v Mariboru. Večina ljudi ga doživlja predvsem kot glasbenika, saj je godbo, ki jo sam vodi že 51 let, dolga leta vodil njegov oče, s katerim si delita enako ime. Zato naš gost ob svojem še vedno doda še oznako mlajši. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Anja Hohler

11. 12. 2018

Oplotnica je kraj znan že iz rimskih časov, ko je tod vodila pot iz Italije skozi Norik do Panonije, in so imeli v vasi Čadram gostišče za popotnike. Iz Oplotnice, ki je bila do 18. stoletja v lasti Žičke kartuzije, prihaja tudi naša nocojšnja gostja - Anja Hohler, univerzitetna diplomirana inženirka agronomije, ena od treh žensk predsednic vinogradniških društev v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Breda Varl

4. 12. 2018

Breda Varl je vsestranska umetnica. Na svoji več kot 50 let trajajoči ustvarjalni poti je delala na različnih področjih, res pa je, da jo poznamo kot predano lutkovni umetnosti. Študij arhitekture je uspešno zaključila, a potem nikoli ni delala v tem poklicu, ker je s Tinetom Varlom pač vzljubila lutke. Je scenografka, kostumografinja, grafična oblikovalka, režiserka lutkovnih predstav, avtorica dramskih besedil, ilustratirka in pegagoginja. Delovala je v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih in še vedno jo srečujemo povsod, kjer potrebujejo njeno široko znanje.

Dober večer: dr. Andrej Rahten

27. 11. 2018

Dr. Andrej Rahten se je po maturi v Celju vpisal na študij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot štipendist ustanove Österreichischer akademischer Austauschdienst je študiral na Univerzi v Celovcu. Leta 2000 je na Filozofski fakulteti obranilo doktorsko disertacijo o dr. Janku Brejcu (1869-1934), Zanjo je bil odlikovan z zlatim znakom ZRC SAZU, kjer je tudi začel poklicno pot. Leta 2001 se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je bil imenovan v kabinet ministra. Leta 2004 je bil imenovan za svetovalca za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade, od leta 2008 pa je poleg predavanj na mariborski univerzi deloval na ZRC SAZU in ZRS v Kopru. Leta 2013 je prejel zlati častni znak Republike Avstrije. Od 2013 do 2017 je bil slovenski veleposlanik na Dunaju. Je avtor več znanstvenih monografij, ki obravnavajo zadnje obdobje življenja Habsburške monarhije v navezi s slovenskimi deželami in Slovenci. Oddajo je pripravil Stane Kocutar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Danijel Kalamar

20. 11. 2018

V današnji oddaji Dober večer gostimo Danijela Kalamara, direktorja Javnega podjetja Vodovod sistema B, Murska Sobota, nekoč pa uspešnega župana občine Grad na Goričkem. Sicer pa izjemno zanimivega in večplastnega človeka, ki ga zanima veliko reči, kar počne rad naredi dobro in kar nekaj za širše okolje pomembnih projektov je izpeljal v kraju, kjer je županoval. Več o njem boste izvedeli v oddaji Dober večer na Televiziji Maribor. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Peter Simonič

30. 10. 2018

Goste oddaje »Dober večer« je dr. Peter Simonič, profesor kulturne antropologije s Filozofske fakultete v Ljubljani. Je ljubitelj športa in glasbe, slednje je že v otroštvu v Mariboru povezal v folklorno dejavnost, ta pa je botrovala študiju etnologije in sociologije kulture. Je uspešen raziskovalec doma in v tujini, svoje raziskovalno delo pa povezuje z aktivnostmi v domačem okolju. Prav zato meni, da se mora nacionalna politika usmeriti v praktična življenjska vprašanja, da državljan pač ne more biti zgolj producent ali potrošnik - statistična notica v makroekonomskih projekcija. Ne smemo pozabiti, da smo predvsem ljudje. Z njim se je pogovarjal Stane Kocutar.

Dober večer: Breda Jurečko

23. 10. 2018

Gospa Breda Jurečko si pred leti ni znala predstavljati, da bo družinsko presenečenje - fotoaparat tako zaznamoval njeno življenje. Prvi koraki k lepi, estetski fotografiji so se začeli, nadaljevala pa številna potovanja po deželah širnega sveta, kjer so trenutki trajni. Obiskala je več kot 100 držav sveta, nazadnje se je mudila v Etiopiji, o njej, njeni fotografiji in njenih potovanjih, torej v današnji oddaji. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Jože Svetina

16. 10. 2018

"Jože Svetina je scela zapisan slikarstvu. Zanj je likovni svet del življenja, kakor zrak in voda. Kvintesenca Življenja torej. Že iz otroštva predan občudovanju narave je to svojo nadarjenost prenesel v mladostna in zrela leta", je v monografiji o slikarju in likovnem pedagogu Jožetu Svetini zapisal Drago Medved. Na področju velenjske občine je Jože Svetina nekdo, brez omembe katerega ne gre, ko opazujemo razgibano kulturno življenje v tem delu Slovenije. Mala Napotnikova kiparska kolonija, ki jo je osnoval, je fenomen v slovenskem prostoru in širše. Že 45 let namreč išče in spodbuja nadarjene osnovnošolce, naj se predajo umetniški žilici v sebi, naj na svet pogledajo iz sebe in mu dajo novo obliko.

Dober večer: Rudi Moge

9. 10. 2018

V oddaji gostmoi matematika in skoraj dve desetletji državnozborskega poslanca Rudija Mogeta. Že desetletje ni več aktiven v političnem življenju, je pa politično razmišljanje v njem še vedno živo. Je zaskrbljen ali gleda v prihodnost z zaupanjem? Voditelj oddaje je Stane Kocutar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Joco Žnidaršič

2. 10. 2018

Prav na današnji dan pred 50-imi leti je v Mariboru začelo delovati prvo TV-dopisništvo takratne Televizije Ljubljana. V minulih dneh smo poskusili navezati stike z vsemi takratnimi začetniki televizije na Štajerskem, in tako bo nocoj z nami v oddaji prvi televizijski snemalec v takratnem dopisništvu Joco Žnidaršič. Pridružite se nam, in prisluhnite njegovim spominom, pa tudi kakšnemu aktualnemu komentarju! Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved.

Dober večer: dr. Karmen Teržan Kopecky

25. 9. 2018

Dr. Karmen Teržan Kopecky, mariborska germanistka, prevodoslovka, soutemeljiteljica Filozofske faklultete UM in predsednica Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, je prva Slovenka, ki je prejela najvišje avstrijsko državno odlikovanje. Prvi dobitnik tega prestižnega priznanja je bil rektor dunajske Univerze dr. Fran Mikliošič, dr. Teržan Kopeckijeva pa ga je prejela za področje znanosti in umetnosti in sicer zaradi zaslug pri čezmejnem povezovanju na univerzitetni ravni in kulturnega dela na obeh straneh Štajerske.To pa je le eno od visokih priznanj, ki jih je prejela še vedno aktivna Mariborčanka, ki jo bomo gostili v oddaji Dober večer.

Dober večer: Valentina Turcu

18. 9. 2018

Verjetno se še z nobeno gostjo nisem tako dolgo dogovarjal za intervju, kot prav z nocojšnjo. Njen oder je svet, njeno vodilo je strast, edina stalnica v njenem življenju so spremembe. Naša gostja v oddaji je koreografinja Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru Valentina Turcu. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Marčič Simon

11. 9. 2018

V današnji oddaji Dober večer vas čaka družba ekstremnega športnika, motorista Simona Marčiča, ki obožuje sipine in spuste, po drugi strani pa je asistent pri predmetu Motorji z notranjim izgorevanjem na Fakulteti za energetiko. Preverili bomo kako obvladuje obe področji in kaj ga najbolj osrečuje.

Dober večer: Melita Forstnerič Hajnšek

4. 9. 2018

Gostja v oddaji je novinarka, urednica in publicistka Melita Forstnerič Hajnšek. Ob mnogih člankih se bomo danes med drugim dotaknili njenega zadnjega dela - knjigi Planet Carmina. Gostja je dobitnica Glazerjeve listine leta 2012. Voditelj in urednik oddaje je Dušan Tpmažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Majda Potrata

19. 6. 2018

V oddaji gostimo magistrico slovenske književnosti, dolga leta profesorico na srednjih šolah, kakor tudi na fakulteti, pogosto pa smo jo imeli priložnost videti in slišati kot poslanko v Državnem zboru. Danes upokojenko, ki ji kot večini upokojencev, zmanjkuje časa, a ga je toliko, da bo naslednjih 50 minut preživela z nami. Gsotja v oddaji je mag.Majda Potrata. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Martina Ipša

12. 6. 2018

V nocojšnji oddaji bomo mite o drugačnosti razbijali s stand up komičarko Martino Ipša, ki ne samo, da ima redek poklic ampak je tudi ena tistih, ki se je poročila z žensko in to celo iz ljubezni. Če vas zanima, kakšen je njen pogled na svet in ljudi, se nam pridružite. Voditeljica oddaje je Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Branka Bezeljak

5. 6. 2018

Tokrat vas vabimo, da prisluhnete pogovoru z Branko Bezeljak, slavistko, gledališko režiserko in mentorico številnih generacij mladih gledališčnikov na Ptuju, med katerimi so tudi mnogi danes znani igralci. Branko Bezeljak smo spraševali o igrah Petra Božiča, uprizarjanju poezije, urbani dramatiki zahodnega sveta, delu na avstrijskem Koroškem, in še marsičem. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Melita Cimerman

29. 5. 2018

Melito Cimerman je življenje v določenem trenutku pripeljalo v Maribor, ki je danes njeno mesto. Čeprav večino časa preživi v čudoviti naravi ene od primestnih občin, še vedno z zanimanjem spremlja dogajanje v Mariboru in širše. Rodila se je v Novem mestu, kot Leon Štukelj, hiše so bile le 50 metrov narazen. Njen praded Karel Slanc, sicer zavzet borec za uveljavljanje slovenstva in slovenščine v drugi polovici 19. stoletja, je dobro poznal Ivana Cankarja. Tudi zato, ker je veliki pisatelj nekoč z njegovo pomočjo najel kredit, ki ga je potem odplačala družina Slanc. Melita Cimerman, s katero se bo pogovarjala Polona Pivec, pa je svoje življenje posvetila predvsem izobraževanju. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Lučka Lorber

24. 5. 2018

V oddaji se bomo poskušali približati bistvu narave s pomočjo diplomirane inženirke agronomije in hortikulture, ki s svojim znanjem in občutkom za lepo in posebno, pušča odtis tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru. Z nami bo dr. Lučka Lorber. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Meta Šepic

17. 5. 2018

V oddaji se bomo poskušali približati bistvu narave s pomočjo diplomirane inženirke agronomije in hortikulture, ki s svojim znanjem in občutkom za lepo in posebno, pušča odtis tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru. Z nami bo Meta Šepic. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Iztok Mirnik

8. 5. 2018

V tokratni oddaji gostimo Iztoka Mirnika, dolgoletnega direktorja prodaje vozil v mariborski enoti podjetja Autocommerce. Z njim smo se pogovarjali o največji strasti Slovencev, o tem, zakaj so napačne poslovne ali politične odločitve znamenje pomanjkanja kulture, kaj pogreša v Mariboru, in zakaj iz gospodarstva izginjajo meceni kulture in umetnosti? Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ilinka Todorovski

24. 4. 2018

Naša tokratna gostja je Belokranjka, rojena v Novem mestu, vso svojo poklicno pot novinarka na javni radioteleviziji s petletnim premorom, kot je nekdo zapisal »v letih sproščene Slovenije«, ko je bila novinarka poslovnega dnevnika Finance. Bila je dopisnica iz Zagreba, urednica številnih televizijskih oddaj, in danes je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija - z nami je Ilinka Todorovski. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Boris Krabonja

17. 4. 2018

Boris Krabonja, profesor zgodovine na mariborski Srednji ekonomski šoli, je pred slabima dvema letoma ustanovil društvo Up-ornik, za poslanstvo pa je izbral besedno zvezo "premagovanje revščine". V letu 2017 so ga bralci Večera izbrali za medijsko osebnost leta, ker s skupino ljudi redno pomaga posameznikom in družinam pri spopadanju z vsakodnevnimi finančnimi težavami.

Dober večer: Lidija Divjak Mirnik

10. 4. 2018

Bila je pridna v šoli, bila je na otroških olimpijskih igrah, bila je hostesa, ljubiteljska igralka in uspešna študentka sociologije in zgodovine. Kam te lahko to pripelje? Do tega, da si direktorica Študentskih domov v Mariboru, aktivna v politiki in da lahko organiziraš še tako zahtevne projekte. Za nami bo Lidija Divjak Mirnik, več podrobnosti pa v oddaji. Voditeljica je Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Vlasta Zorko

3. 4. 2018

Akademska kiparka Vlasta Zorko je naša nocojšnja gostja. V Umetnostni galeriji Maribor so odprli prvo celovito pregledno razstavo njenih del, ki nas nagovarjajo že šest desetletij, v zadnjem času pa odmevajo tudi njene javne besede. Misel o Mariboru v temi, denimo, ki je hkrati kritična, a tudi poziv, hrepenenje po več luči v času, ki ga živimo. Voditelj dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Vili Rezman

27. 3. 2018

Vilija Rezmana je slovenska javnost spoznala predvsem kot poslanca Državnega zbora, v domačih Rušah pa ga poznajo povsem drugače, Kot človeka širokih pogledov, filozofa in ljubiteljskega zgodovinarja. Človeka, ki išče in srka znanje - pa naj ga ima preprost domačin, intelektualec ali lokalni župnik. Vsi so zanj dobrodošli sogovorniki, ko brska po zgodovini ljudi in krajev, ki so ga zaznamovali že v otroštvu.

Dober večer: Darka Zvonar Predan

20. 3. 2018

V današnji oddaji bomo gostili novinarsko kolegico, zdaj že upokojenko Darko Zvonar Predan. Novinarsko pot je začela pri Večerovem tedniku 7D, kasneje pa je urednikovala v notranje politični redakciji dnevnika Večer. Po tržaških in beograjskih pogovorih lahko kmalu pričakujemo še celovške, zdaj namreč živi v tem mestu z možem, ki tam opravlja diplomatsko službo. Darko bomo skušali skozi njeno bogato novinarsko pot spoznati v nocojšnji oddaji. Viditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Boštjan Čavničar

13. 3. 2018

Če vas zanima, kakšno je življenje člana ekipe nujne medicinske pomoči, gasilca in avtorja nekaterih zelo koristnih idej, ki rešujejo tudi življenja, potem ste dobrodošli v oddaji Dober večer. V glavni vlogi bo tokrat Boštjan Čavničar. Z njim se bo pogovarjala Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Primož Cirman

6. 3. 2018

Primož Cirman je novinar, ki je pred kratkim zaslovel po knjigi, v kateri razkriva ozadja naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, in že vrsto let raziskuje pojave korupcije v slovenski družbi. Piše o gospodarstvu, zdaj pa je zaposlen v spletnem mediju, katerega lastnik je državno telekomunikacijsko podjetje, ki po slovenski zakonodaji sploh ne bi smelo biti lastnik kakšnega medija. Ali mu je zaradi tega nerodno, katera bo njegova naslednja velika zgodba o korupciji v Sloveniji? Primož Cirman - gost v oddaji Dober večer. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Bojan Požar

27. 2. 2018

Ob imenu Bojana Požarja se sproščajo najrazličnejša čustva. Nekateri v njem vidijo kontraverznega novinarja, ki zna predvsem dobro prodajati sebe, za druge je novinar brez dlake na jeziku in iskalec tistih resnic, ki bi jih mnoge javne osebnosti najraje pozabile ali skrile. Vsekakor je eden od novinarjev, ki že 25 let učinkovito sooblikuje javno mnenje. S preimenovanjem nekdanje Liste za Maribor v Listo novinarja Bojana Požarja se sedaj podaja tudi v politiko. Ker pravi, da je treba stvari spreminjati tam, kjer jih lahko. Oddajo bo vodila dr. Polona Pivec. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Saša Županek

20. 2. 2018

Kdaj smo nazadnje govorili o lepem vedenju, o nastopu, o bontonu. Ste kdaj pomislili, da bi tudi za ta del poiskali strokovnjaka, ki bi vam pomagal. Kako poskrbeti za zunanji videz, kako se predstavimo, kako rokujemo, nagovarjamo, telefoniramo in kako javno nastopamo. Danes gostimo v studiu strokovnjaka Saša Županeka, ki se ob tem ukvarja še z mnogimi rečmi. Ples, stand up, kabare in še kaj. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Matic Vizjak

13. 2. 2018

Večerni gost je zelo mlad, zelo pekoč, zelo pogumen in zelo vztrajen. Če se za nekaj odločiš, pravi, moraš narediti vse, da to tudi uresničiš. Spoznava svet, spoznava sebe, Slovenija pa ga je lani spoznala kot inovativnega kmeta leta 2017. Več o njem pa v oddaji, ki jo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Uroš Prikl

6. 2. 2018

Naš gost v oddaji je mariborski poslanec Desusa Uroš Prikl. Teme pogovora pa: zakaj slabo upravljanje državnega premoženja odmika ustanovitev demografskega sklada in ogroža pokojnine, zakaj ima zdravstvena blagajna presežek, zakaj so vsi proti zdravstveni reformi, zakaj se v Sloveniji povečuje revščina, pa še: kakšna stranka je Desus, zakaj je doslej podpirala vse mariborske župane, in, ali bi z mariborskega letališča že letela letala, če bi bila Štajerska pokrajina? Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Magdalena Tovornik

30. 1. 2018

Magdalena Tovornik je v javno življenje stopila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Številne funkcije, ki jih je opravljala, so ji ob času, ki izmodri vsakega med nami, dale občudovanja vredno širino. Kot veleposlanica pri Svetu Evrope in kasneje veleposlanica Republike Slovenije v Franciji je storila mnogo dobrega za svojo domovino. Še pred tem je bil njeno mesto predvsem Maribor. Tu si je ustvarila družino in verjela v marsikaj. V moč znanja, vlogo žensk v javnem življenju in predvsem v mesto, ki ima prihodnost. Bila je višja svetovalka v kabinetih dveh predsednikov, potem pa po 42 letih skupne delovne dobe, tako pravi sama, stopila v lastno življenje. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Srečko Cehnar

23. 1. 2018

Njegove besede so: »Soborci me sprašujejo, ali smo se borili za pravo stvar. Za domovino že, in če bi bilo treba, še stokrat. Ne pa za elite, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov. Kako jih ni sram?« S to izjavo si je Srečko Cehnar, nekdanji poveljnik enot, ki so med osamosvojitveno vojno branile Šentilj, prislužil Boba leta 2017. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Robert Kereži

16. 1. 2018

Tek je primarno gibanje in prav o njem bomo danes govorili največ. Pri športu so pomembne disciplina, delavnost in vztrajnost. To so elementi, ki jih imamo Slovenci v sebi. Zakaj tek? To je v bistvu zelo preprosta disciplina. Tako so nekje zapisali. A koliko teka, kako pogosto, koliko metrov, koliko kilometrov. A je lahko teka kdaj tudi preveč, je lahko ekstremen - kot maraton - ali je to še vedno užitek. Za marsikoga je to način ali vsaj dobršen del življenja. Prav gotovo je za slovenskega ultratekača Roberta Kerežija. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Dejan Židan

9. 1. 2018

V prvem letošnjem pogovoru v oddaji Dober večer gostimo predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana. Mariborčana, ki se je gospodarsko uveljavil v Prekmurju, in od tam vstopil v politiko, smo vprašali, kakšen tip socialne demokracije zagovarja njegova stranka, kako se bo, če zmaga na volitvah, spopadel s težavami, ki zdaj pestijo državo, od arbitraže do Mercatorja, zakaj se zdi, da slovenski politični razred po koncu velikih političnih projektov ne ve, kaj bi sam s seboj? Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum

19. 12. 2017

V letošnjem desetem Štajerskem gospodarskem forumu, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico, bomo govorili o vrednotenju nepremičnin. Državni zbor je pred kratkim sprejel spremenjen zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, geodetska uprava pripravlja nov model vrednotenja, vsi državljani naj bi nove vrednosti svojih nepremičnin dobili čez eno leto. Postopki so pomembni tako za posameznike, še bolj pa za podjetja, saj sedanji sistem obračuna nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča povzroča številne krivice in prinaša različna bremena. Z nami so: Milan Lukič, član upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice, Marko Novak iz Skupine Optima, ter Andrej Kocuvan, zapriseženi sodni cenilec nepremičnin. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Alfi Nipič

12. 12. 2017

V tokratni oddaji vam bo minute polepšal eden najbolj znanih slovenskih glasbenikov - Alfi Nipič. 5. decembra je praznoval 55 let svoje glasbene kariere in je eden tistih, ki delajo – ne zato, ker bi morali – ampak zato, ker si to zares želijo. Z njim se bo pogovarjala Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Janez Pastar

5. 12. 2017

V oddaji gostimo Janeza Pastarja, ravnatelja III. gimnazije Maribor. Je profesor zgodovine, ki še lasten življenjepis spremeni v zanimivo in humorno branje. Vprašali smo ga, ali je dobro šole deliti na dobre in slabe, kje se je med njegovim študijem končal pouk zgodovine, kakšen je odnos Slovencev do zgodovine danes in tukaj? Voditelj oddaje je dr.Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Metka Ravnjak Jauk

28. 11. 2017

Ko zaslišite svojo najljubšo pesem, se kdaj vprašate, kdo jo je napisal ali pa vam je dovolj, da veste, kdo jo poje? Nocoj boste spoznali gospo, ki je napisala prek 300 besedil za pesmi in mnoge med njimi brez dvoma tudi poznate. Gostja bo dobitnica mnogih nagrad in ljubiteljica ljudske glasbe Metka Ravnjak – Jauk. Voditeljica oddaje je Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum: Najboljša podjetja Podravja

21. 11. 2017

V forumu bomo predstavili najboljša podjetja v Podravju. Akcijo sta letos že drugič izvedla Štajerska gospodarska zbornica in dnevnik Večer, na Televiziji Maribor pa se jim pridružujemo s to oddajo, v kateri bodo spregovorili predstavniki teh najboljših podjetij. Z nami so: Saša Arsenovič, direktor podjetja Galerija Gosposka iz Maribora, Luka Lah, vodja razvoja v Tehnološkem centru Jakl iz Središča ob Dravi, Mustafa Osmanović, direktor podjetja MEGA-METAL iz Ruš, Edvard Slaček, direktor Impola d.o.o. iz Slovenske Bistrice, in Daniel Lačen, član uprave Taluma iz Kidričevega. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Boris Rošker

14. 11. 2017

Naš gost je Boris Rošker - akademski glasbenik, nekdanji glasbeni urednik in producent na Radiu Maribor, harmonikar, ki zna igrati tudi tubo, pozavno in klavir, nekdanji rock in jazz glasbenik, ki pa je svoje največje uspešnice ustvaril v povsem drugi vrsti glasbe, ki ji danes bolj ali manj rečemo narodno-zabavna. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Gregor Deleja

7. 11. 2017

Gost oddaje je ravnatelj Celjske gimnazije profesor Gregor Deleja, lahko bi dejali vsestranski človek. Glasbenik, kulturni organizator, nekoč turistični vodnik, vodja številnih glasbenih zasedb, komponist in še veliko bi lahko našteli o njegovem udejstvovanju. A je bolje, če ga pozdravimo v današnji oddaji in skozi pogovor nam bo verjetno odstrl še kakšno podrobnost, ki je uvodoma nismo razkrili. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Hrabroslav Perger

24. 10. 2017

Objemal je Luciana Pavarottija, njegovo medeno srce je v 142 državah po svetu, družinsko tradicijo pa ohranja že od leta 1757. Svoje kraljestvo ima v Slovenj Gradcu, če bi imel časovni stroj, pa bi verjetno živel v srednjem veku. Vse to in še več je gost oddaje Dober večer, Hrabroslav Perger. Z njim se bo pogovarjala Eva Stavbar.

Štajerski gospodarski forum: Izobraževanje za krožno gospodarstvo

17. 10. 2017

V oddaji smo se posvetili izobraževanju za krožno gospodarstvo. O tem, kako iz odpadkov ustvariti nove surovine in izdelke, obvarovati okolje in zvišati kakovost življenja, smo se večkrat pogovarjali, nikoli pa o tem, ali imajo v podjetjih, ki stopajo na pot krožnega gospodarstva, tudi dovolj izobraženih kadrov za delo na novih tehnologijah, ustrezno varovanje okolja in komunikacijo ter usposabljanje uporabnikov komunalnih storitev. Tokrat so z menoj tri sogovornice: Natalija Žunko iz Fundacije Prizma, ki je nosilka projekta Kompetenčni center Krog, Martina Krajnc iz mariborske Snage, ter dr. Alenka Sajovic iz podjetja Simbio iz Celja. Urednik in voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ksenija Repina

10. 10. 2017

V oddaji gostimo dramaturginjo, dobitnico dveh študentskih Prešernovih nagrad, večletno urednico edicij in letošnjo vršilko dolžnosti direktorice Borštnikovega srečanja Ksenijo Repina. Vprašali smo jo, zakaj je Borštnikovo sodoben festival, kakšna je njegova prihodnost. Ksenija Repina goji zanimiv slog pisanja, njene sodbe o gledališču in družbi so pomenljive, zato ste vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Zdenka Petermanec

3. 10. 2017

V oddaji gostimo ravnateljico Mariborske univerzitetne knjižnice doktorico Zdenko Petermanec. Vodi jo že od konca leta 2009, v tem času se je v instituciji marsikaj spremenilo, v dveh mandatih pa je v marsičem uresničila svojo vizijo. Spoznali jo bomo v današnji oddaji Dober večer. Voditelj Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Pogovor ob Festivalu Performa Platforma

28. 9. 2017

Med 27. in 30. septembrom poteka v Mariboru četrti festival sodobnega plesa in sodobnih scenskih umetnosti Performa/Platforma, ki letos z nosilno temo Ženska domena izpostavlja tako odnos ženskih umetnic do njihovega lastnega ustvarjanja kot odnos družbe do ženskih umetnic. O tej temi se bomo pogovarjali s Katarino Klančnik Kocutar, direktorico Lutkovnega gledališča Maribor, Aleksandro Gruden, akademsko kiparko in dr. Majo Šorli, asistentko za področje dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Jerneja Kolar

26. 9. 2017

Gostja oddaje Dober večer prihaja iz Braslovč, kjer imajo tako Pekel kot goro Oljko, svoja prostor pa je našla v Celju, konkretno na Zavodu Celeia kot svetovalka za kulturo in verjetno ste opazili, da je dogajanje v tretjem največjem mestu zelo pestro. Z Jernejo Kolar se bo pogovarjala Eva Stavbar.

Štajerski gospodarski forum: Eho Agrokorja v Sloveniji

19. 9. 2017

V sedmem letošnjem Štajerskem gospodarskem forumu bomo analizirali vpliv zloma hrvaškega Agrokorja na slovenski Mercator, kmetijstvo in živilsko-predelovalno industrijo. Ali Slovenija še lahko odkupi Mercator, ali je res, da bo kupec velik investicijski sklad iz tujine, predvidoma ameriški, ali smo bolj odvisni od ruske Sberbank? Kateri scenarij bo zmagal? Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Cveto Žalik

12. 9. 2017

Naš gost je direktor mariborske Snage Cveto Žalik. Več kot četrt stoletja je delal v naftni industriji, zanimive so njegove izkušnje iz tujine, ravnanje z odpadki pa je nova cvetoča panoga krožnega gospodarstva, ki se ji posveča. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Nikola Sekulović

27. 6. 2017

Gost tokratne oddaje prihaja iz Brežic, zanj je vsak dan - dan D, je samostojni kulturni delavec, ki je v glasbi našel smisel svojega življenja, pozna pa tudi utrip poslovnega sveta. O življenju, avtorskih pravicah in mitih glasbenega sveta bo govoril Nikola Sekulović, med drugim tudi basist skupine Dan D. Voditeljica: Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum

20. 6. 2017

V letošnjem šestem Štajerskem gospodarskem forumu se bomo spominjali dogodka, ki je pred desetimi leti terjal drugačna zavezništva v gospodarstvu, in tudi drugačno zavezništvo politike in gospodarstva, kot smo ga poznali do takrat. Zakon o gospodarskih zbornicah sprejet leta 2007 je namesto obveznega uvedel prostovoljno članstvo, in namesto ene osrednje in 12-ih območnih gospodarskih zbornic je bilo na Primorskem, Dolenjskem, Štajerskem in v Pomurju ustanovljenih šest samostojnih regionalnih zbornic. Naši sogovorniki bodo mag. Jože Protner, dr. Šime Ivanjko in dr. Roman Glaser, vsi trije tesno povezani z ustanovitvijo Štajerske gospodarske zbornice. Tema: 10. obletnica Štajerske gospodarske zbornice. Voditelj: dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Tadej Pungartnik

13. 6. 2017

V tokratni oddaji Dober večer gostimo mag. Tadeja Pungartnika, etnolog in kulturni antropolog je v teh dneh prevzel krmilo Koroškega pokrajinskega muzeja, zato bomo iz prve roke izvedeli, kaj zanimivega se obeta v načrtih tega muzeja. Več bo povedal o izjemno zanimivi in koristni vsebini o helenskih knapih, oziroma rudarjih, ki so tudi sicer tema njegovih raziskovanj, tudi ob predsedovanju Združenju za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije. Kdo je etnolog, kakšna je vloga etnologije v muzejih in kakšna v vsakdanjiku, kaj je bistvo ob 750. letnici prve pisne omembe Slovenj Gradca? Tudi o tem v oddaji Dober večer, etnolog in kulturni antropolog mag. Tadej Pungartnik. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Jasna Cajnko

6. 6. 2017

V tokratni oddaji gostimo direktorico Doma starejših občanov Tezno magistrico Jasno Canjko. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Ivica Flis Smaka

30. 5. 2017

Preseganje meja in iskanje novih poti velja tudi za področje medicine. Kako se tega loteva doktorica Ivica Flis Smaka in kaj vse najde prostor v njenem življenju, boste izvedeli v oddaji Dober večer, ki jo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: dr. Reginald Vospernik

23. 5. 2017

V tokratno oddajo prihaja dr.Reginald Vospernik. Je podpredsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, upokojeni profesor jezikov, ki je bil 23 let ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu. Že od nekdaj se je zavzemal za vsestransko delo v službi slovenske skupnosti. To se odraža v številnih funkcijah in dejavnostih na avstrijski, vseslovenski in mednarodni ravni. Za zasluge na raznih področjih je dr.Vospernika odlikoval zvezni predsednik z nazivom »Dvorni svetnik« in z »Avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost I. razreda«. Je avtor številnih knjig, drugih publikacij in predavanj ter vztrajen zagovornik dialoga pri reševanju vprašanj koroških Slovencev v odnosu do oblasti in večinskega naroda. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum: Krožno gospodarstvo

16. 5. 2017

Tokratni Štajerski gospodarski forum namenjamo krožnemu gospodarstvu. To je tisti tip gospodarstva, v katerem si podjetja prizadevajo, da v proizvodnji in predelavi uporabijo vse tisto, kar gospodinjstva in industrija pri vsakdanji rabi odvržejo. Naše okolje je eno samo, in naravni viri so omejeni. O krožnem gospodarstvu se bomo pogovarjali z Natašo Iršič Bedenik, direktorico oskrbne verige v družbi Paloma s Sladkega vrha, Tadejem Slapnikom, državnim sekretarjem v Kabinetu predsednika vlade RS, in mag. Aleksandro Podgornik, direktorico Štajerske gospodarske zbornice. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Marjan Žnidarič

9. 5. 2017

Danes je 9. maj, Evropa praznuje dan zmage v II. svetovni vojni. Slovenija se je iz krempljev nacizma izmaknila 6 dni kasneje. Od 12. do 15. maja so na Poljani pri Prevaljah potekali še zadnji boji na evropskih tleh. Na tem mestu danes stoji veličasten spomenik Svobodi in miru. Prav ta datum je iztočnica za osvežitev zgodovinskega spomina in ob tej priložnosti gostimo seveda zgodovinarja dr. Marjana Žnidariča. Skozi ogledalo časa pa se bomo ozrli še na njegovo profesionalno pot proučevalca časa, zlasti zadnjega obdobja. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Branko Ravnak

25. 4. 2017

Večino tokratne oddaje Dober večer bomo preživeli v globinah tako slane kot sladke vode in sicer s pomočjo predsednika mednarodne zveze potapljačev invalidov, Brankom Ravnakom. Prihaja iz mesta, ki ga je Sveti Jurij ubranil pred zmajem in kot kaže se je del borbenosti Svetega Jurija prenesel tudi nanj. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Ponovna uvedba vajeništva?

18. 4. 2017

Ponovna uvedba vajeništva? Gostje: Vasja Ilešič, Darko Kukovec in Pavel Ledinek. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Boštjan Gorjup

11. 4. 2017

V tokratni oddaji gostimo gospodarstvenika Boštjana Gorjupa, direktorja slovenskega podjetja v tuji lasti. Temeljito je preučil delo in življenje v tujini, pod njegovo taktirko je v Nazarjah že vrsto let vzorčni center za razvoj malih gospodinjskih aparatov velike nemške korporacije in ruši mit, da tuji lastniki iz našega gospodarstva pobirajo samo smetano, vlagajo pa nič. V katero smer bi se moralo obrniti slovensko gospodarstvo, kaj je v tujini drugače in kakšni so izzivi sodobnega menedžerja? Voditeljica: Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Andrej Špenga

4. 4. 2017

Naš nocojšnji gost je delovno angažiran pri reševanju enega izmed osrednjih političnih in varnostnih problemov sodobnega sveta. Po svoje je človek iz ozadja, večkrat Slovenijo zastopa na mednarodnih srečanjih. Po osnovni izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, kratek čas je preživel v gospodarstvu, potem pa odšel na ministrstvo za obrambo. Na zadnjih volitvah je vstopil v politiko, in danes je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve. Dober večer in dobrodošli, gospod Andrej Špenga!

Dober večer: Karel Smolle

28. 3. 2017

V današnji oddaji gostimo Karla Smolleta iz Celovca na avstrijskem Koroškem. Že kot dijak je sodeloval v številnih gibanjih za pravice koroških Slovencev, kasneje pa aktivno deloval v politiki, povezani tudi s slovensko vlado in osamosvojitev. Bil je častni konzul. Danes je še vedno politično izjemno aktiven. Voditelj Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum

21. 3. 2017

Že tretjič letos tretji torek v mesecu in čas je za Štajerski gospodarski forum, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico iz Maribora. Tokratna tema ne bi mogla biti bolj aktualna, govorili bomo o predlogu nove zdravstvene reforme in o tem, kaj prinaša gospodarstvu? Z nami so: dr. Dušan Keber, zdravnik, nekdanji minister za zdravstvo, predsednik Rdečega križa Slovenije, in po novem svetovalec sedanje ministrice za zdravstvo, dr. Maks Tajnikar, ekonomist, nekdanji minister za gospodarstvo, in redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, na kateri so pripravili svoj predlog zdravstvene reforme, in mag. Jožica Planinšec Deržek, ki je direktorica Računovodskega servisa Obzorje iz Slovenske Bistrice, ki se je med študijem in v praksi specializirala za področje davkov in prispevkov. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Andreja Katič

14. 3. 2017

Naša nocojšnja gostja je univerzitetna diplomirana pravnica, na mariborski Pravni fakulteti je diplomirala s temo o imisijah, to so različne oblike motenja ali škodljivega poseganja v posest in kakovost življenja sosedov, in kako so tovrstna pravila obnašanja urejena v stvarnem in obligacijskem pravu. Prvo službo je dobila v Mestni občini Velenje, aktivno je sodelovala v združenju mestnih občin in skupnosti slovenskih občin, bila je članica Upravnega odbora Univerze v Mariboru, članica Nadzornega sveta Elektra Maribor, predsednica skupščine Komunalnega podjetja Velenje. Leta 2014 je bila izvoljena v Državni zbor, postala je njegova podpredsednica, od te funkcije se je morala posloviti ko je postala druga ministrica za obrambo v samostojni Sloveniji. Dobrodošli v naši oddaji, gospa Andreja Katič!

Dober večer: Oskar Neuvirt

7. 3. 2017

Če smo preživeli tri vojne, bomo pa še mir! - to je aforizem Oskarja Neuvirta iz Malečnika. Več kot pol življenja je bil gasilec in pirotehnik, nevarnemu življenju navkljub pa je ohranil smisel za humor, marsikaj tudi zapisal, še več pa bo povedal v oddaji Dober večer, ki jo bo tokrat vodila Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Wanda Savić

28. 2. 2017

Skozi pripoved bomo danes prepotovali čas kar nekaj krajev. Od Poljske, bomo prek Estonije dospeli v Jugoslavijo, v Bosno in se časovno ustavili v Sloveniji, kjer je že 30 let Wanda Savić. Zanimiva sogovornica z blagim poljskim govornim melosom. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum

21. 2. 2017

V drugi letošnji oddaji v nizu oddaj, ki smo jih poimenovali Štajerski gospodarski forum in jih pripravljamo v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico iz Maribora, se bomo posvetili temi, za katero še vedno marsikdo meni, da je preložena v prihodnost. Pogovarjali se bomo o tem, kako se šolstvo in gospodarstvo prilagajata konceptu, ki so ga v Nemčiji poimenovali Industrija 4.0, v ZDA Vodstvena koalicija za pametno proizvodnjo, pri nas v Sloveniji pa Strategija pametne specializacije. Povsod pa naj bi to postala, če slikovito povzamemo, nekakšna nova religija gospodarstva podprtega z digitalno pametjo. Naši sogovorniki so: dr. Slavko Gaber s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, mag. Avgust Šibila, vodja strateškega razvoja v Talumu iz Kidričevega, in Elido Bandelj, direktor Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje. Dober večer vsem, in dobrodošli v našem forumu!

Dober večer: Lojze Raško

7. 2. 2017

Tokratni gost oddaje Dober večer je Lojze Raško, ki prihaja s Koroške. Dobro pozna zgodbe tamkajšnjih podjetij. Tako uspešnih kot tudi tistih, ki so ugasnila, še posebej pa je doživljal zgodbe delavk in delavcev, ki so se znašli na cesti. Kaj je v današnjih časih sploh sindikat, kako deluje in kako se spopada s spremembami tega časa- o vsem tem dolgoletni sindikalist, ki meni, da se nihče ne bo zavzel za delavce namesto njih. Lojze Raško, v oddaji Dober večer, v torek, 7. 2. 2017, ob 20.uri na TV Maribor. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Gregor Sulejmanovič

31. 1. 2017

V tokratni oddaji gostimo Gregorja Sulejmanoviča, ki je med drugim profesor matematike, čarovnik in glasbenik, zaljubljen v svoje delo. Izvedeli boste ali sta čarovnija in matematika povezani, kako je nastala pesem: Sam na fusbal me pust in kako lahko Ljubljančan preživi na Štajerskem. Voditeljica: Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Renato Flis

24. 1. 2017

Današanjih 50 minut bomo izkoristili za manjše in krajše televizijsko pripovedovalsko potovanje - gostimo profesorja geografije in zgodovine Renata Flisa, ki prihaja iz Srednje šole za oblikovanje v Mariboru. Kako bi bilo drugače za zemljepisca kot, da potuje. Voditelj: Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Štajerski gospodarski forum

17. 1. 2017

Po petkovem nenapovedanem obisku predsednika vlade dr. Mira Cerarja in napovedi, da bo kanadsko-avstrijski koncern Magna-Steyer v občini Hoče-Slivnica postavil novo lakirnico in zaposlil 400 delavcev, se nam prva aktualna tema ponuja kar sama: to so tuje neposredne gospodarske naložbe v Sloveniji. Z nami so nocoj: Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gorazd Bende, direktor Poslovne cone Tezno in podpredsednik Štajerske gospodarske zbornice, dr. Alojz Križman, metalurg, profesor strojništva, nekdanji rektor Univerze v Mariboru in nekdanji župan Maribora, ter Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Rajko Pintar

10. 1. 2017

V tokratni oddaji Dober večer bo gost Rajko Pintar, ki je s svojim delom in zgledom doprinesel k prepoznavnosti malega slovenskega kraja, Ljubnega ob Savinji. Že nekaj let tam merijo moči najboljše smučarske skakalke sveta. Organizacijski odbor pod vodstvom Rajka Pintar pa tako le nadaljuje bogato tradicijo skokov iz prejšnjega stoletja, ko so na Ljubnem skakali najboljši slovenski skakalci, tudi Janez Polde in Rudi Finžgar. Stalnost je v življenju in delu tokratnega gosta, Rajka Pintarja, zelo pomembna, saj ostaja ravnatelj osnovne šole že 27 let. Kako se je v tem času spremenilo poučevanje, pa tudi vzgoja? In kako se odzivajo najmlajši na svet, ki jih obkroža in ne nazadnje na razvoj športa na Ljubnem ob Savinji - v tokratni oddaji Dober večer, v torek, 10.1. 2016 ob 20.uri. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Marko Zidanšek

3. 1. 2017

Naš gost je magister znanosti s področja državnih in evropskih študij. Rodil se je leta 1968, v letu, v katerem so Evropo pretresali revolucionarni duh, študentske demonstracije, nezadovoljstvo s hladno vojno, oboroževalno tekmo in vojno v Vietnamu, nezadovoljstvo s sovjetsko okupacijo Češkoslovaške. V Celju, od koder prihaja, je bil v treh mandatih podžupan, zdaj je županov pooblaščenec in direktor družbe za ravnanje z odpadki Simbio. Je predsednik Slovenske ljudske stranke - mag. Marko Zidanšek. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ksenija Vesenjak Kutlačić

17. 12. 2016

Preprosto življenje v sožitju z naravo ter ljubezen in spoštovanje do živali – vse to omogoča tudi boljši odnos do ljudi! Več o tem v oddaji Dober večer, v kateri bomo gostili kulturologinjo in ustanoviteljico Zavoda za zaščito rejnih živali Koki, Ksenijo Vesenjak Kutlačić. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Miran Aplinc

10. 12. 2016

V tokratni oddaji Dober večer bo gost zgodovinar Miran Aplinc, ki zgodbe rodnega Šoštanja in Šaleške doline v zadnjih letih snuje v Muzeju usnjarstva Slovenije. V Šoštanju so ga odprli pred nekaj leti, zgodovina, ki so jo pletli mnogi pomembni liki v tej občini, industrijalci in nekdanji župani, pa še kdo, so zbrane na enem mestu. S poudarkom na razvoju usnjarstva in z njim družine Vošnjak, ki je zaznamovala Šoštanj.O vsem tem in tudi o županu Mayerju, o razvoju Šoštanja koncem 19. stoletja, pa tudi o letalstvu, bo pripovedoval zgodovinar, Miran Aplinc. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Saša Geržina

3. 12. 2016

Naš gost je nekdanji gospodarstvenik in diplomat, ki mu je bilo že z rojstvom dano, da bo povsod doma, in da bo vse, kar počne, moral videti v nekem širšem političnem ali kakšnem drugem kontekstu. Rodil se je v Sarajevu, očetu Slovencu in mami Rusinji, z mamo sta se med drugo vojno zatekla v Maribor, in čeprav je desetletja živel povsod drugje edino za Maribor reče: »To je moje mesto!« Trgoval je z vinom, nafto, bil je prvi veleposlanik samostojne Slovenije v Rusiji, in prav to obdobje določa njegovo prepoznavnost še danes. Dober večer in dobrodošli, gospod Saša Geržina! Oddajo vodi Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Tina Bevc Varl

26. 11. 2016

Minute naše oddaje bomo delili z doktorico Tino Bevc Varl, umetnostna zgodovinarka, ki je pred dobrimi desetimi leti na Univerzi Karla Franca ubranila disertacijo z naslovom Pohorsko steklo, danes pa na mariborski Filozofski fakulteti asistentka. Oddajo vodi Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Peter Srpčič

19. 11. 2016

V tokratni oddaji Dober večer boste spoznavali življenje povezano z gledališčem in to takim, ki ni namenjeno samemu sebi. Gost bo Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, ki ne komplicira enostavnih stvari in pozna življenja tako na odru, kot za njim. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: mag. David Kastelic

12. 11. 2016

Naš nocojšnji gost se je letos srečal z Abrahamom. Wikipedia ga pusto označi kot poslovneža, ki je diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Svojo prvo zaposlitev je našel v družbi Philip Morris, leta 1998 pa je prišel v Zavarovalnico Maribor, v kateri se je v 15 letih povzpel do položaja predsednika uprave. Tri leta pred tem je pridobil naziv magistra znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V Mariboru ga poznajo tudi kot predsednika upravnega odbora Nogometnega kluba Maribor in predsednika gospodarskega odbora tekmovanja za Zlato lisico, je pa tudi častni konzul Federativne republike Brazilije v Sloveniji. Z združitvijo Pozavarovalnice Sava in Zavarovalnice Maribor je pred dnevi postal predsednik uprave Zavarovalnice Sava, ki je ohranila sedež v Mariboru. Dober večer, mag. David Kastelic. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Marko Mandić

5. 11. 2016

Tokrat je z nami v studiu Marko Mandić - priznan slovenski igralec, ki s svojimi vlogami, tako v gledaliških nastopih kot filmih, mnogokrat preseneča. Večkratni nagrajenec Borštnikovega srečanja, pa prejemnik nagrad Prešernovega sklada in mnogih tujih priznanj, zadnje priznanje pa čisto domače - velenjski grb, za velenjčana gre namreč. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Ruža Teglaši Hirschenhauser

29. 10. 2016

V današnji oddaji Dober večer gostimo balerino Ružo Teglaši Hirschenhauser. Prav balet jo je iz rodnega Novega Sada pripeljal v Maribor. Uspešna poklicna kariera, številni nastopi na domačem in tujih odrih, dolgo je svoje bogato plesno znanje prenašala na mlajše rodove. Baletni čeveljci nekoč in težki motorji danes, takole za sproti in vsak dan pa še gostinstvo - čudna kombinacija na prvi pogled. Zakaj? To bomo izvedeli prav od današnje gostje Ruže Teglaši Hirschenhauser - Dober večer in vabljeni k ogledu.

Dober večer: Nevenka Dobljekar

22. 10. 2016

V oddaji Dober večer bo svoj pogled na življenje z vami delila novinarka in urednica Nevenka Dobljekar. Lahko bi rekli nekdanja, ker je že upokojena, pa ne smemo, ker je še vedno zelo aktivna na že omenjenih in še na drugih področjih. Preverite, kaj bo povedala o novinarstvu, staranju, umetnosti in življenju na Ptuju . Oddajo bo vodila Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Branislav Rajić

15. 10. 2016

Naš nocojšnji gost je po izobrazbi arhitekt, svoje prve delovne izkušnje je pridobival v Srbiji, Zambiji in Zimbabweju še v času prejšnje države. V Slovenijo je prišel leta 1993 v Lendavo, iz Lendave v Maribor, kjer živi še danes. V prostem času je največkrat kinološki sodnik, je podpredsednik Kinološke zveze Slovenije. V Mariboru se je v zadnjem času izpostavil s prizadevanji za ureditev financiranja gradnje nove umetnostne galerije in mariborske knjižnice, kar sodi k njegovemu sedanjemu delu, saj je poslanec Stranke modernega centra v Državnem zboru Republike Slovenije. Dober večer, gospod Branislav Rajić! Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Stane Berzelak

8. 10. 2016

V oddaji Dober večer bomo gostili Staneta Berzelaka, zgodovinarja in ravnatelja Gimnazije Slovenj Gradec , ki je letos zaokrožila šele 20 let delovanja. Ali je vendarle že pustila globoke sledi v okolju , kako ravnatelj spodbuja drugačen pristop k pouku, zakaj gimnazija vabi na bližnje Pohorje k ogledu sončnega vzhoda, kakšen bi morali biti koncept poučevanja zgodovine ? O vsem tem Stane Berzelak, v oddaji Dober večer, v soboto, 8. oktobra ob 20.uri na sporedu TV Maribor. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Štefi Praprotnik Borko

1. 10. 2016

Mnogi pomembni in uspešni so velikokrat nehote, kljub številnim priznanjem, ki so jih prejeli, še vedno nekje v ozadju. Z vztrajnim delom in tudi s prepoznavnostjo znotraj krogov, kjer delujejo o lastni uspešnost govorijo zelo redko. Prav danes bomo imeli možnost spoznati izjemno uspešno doktorico veterine in vrhunsko fotografinjo Štefi Praprotnik Borko. Prav z njo bomo skušali nekaj več izvedeti o njenem poklicu in hobiju, ki pa je vsaj v izvedbeni plati - profesionalen, fotografija namreč. Dober večer želim. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Jernej Dirnbek - Dimek

24. 9. 2016

V oddaji Dober večer, boste tokrat pobliže spoznali Jerneja Dirnbeka-Dimeka, enega od soustanoviteljev glasbene skupine MI2, ki pa je letos izdal tudi svoj literarni prvenec »Pevci pozabljenih pesmi«. Kljub temu, da je državni nadzornik za varstvo podatkov, zanimivih informacij o njegovem pogledu na življenje, ne bo manjkalo. Oddajo bo vodila Eva Stavbar. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Dejan Kos

17. 9. 2016

Naš nocojšnji gost je izredni profesor na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete Mariboru - profesor Dejan Kos. Kot študent je prejel Prešernovo nagrado za diplomsko delo o vplivih del nemškega pesnika Freidricha Hölderlina na Slovenskem, v svojem magistrskem delu je preučeval literarnost in zgodovinske podlage mističnih besedil v nemški književnosti, v svojem doktorskem delu se je ukvarjal z radikalnim konstruktivizmom. Pred kratkim je založba Logos objavila njegovo delo z naslovom Evangelij bližine, odlomke iz tega besedila ste lahko spoznali tudi v oddaji Ozare na Televiziji Slovenija. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Vilma Fece

10. 9. 2016

V tokratni oddaji Dober večer gostimo okoljsko menedžerko Vilmo Fece. Šoštanjčanka, ki vse življenje domuje in dela v Šaleški dolini, okoljsko zaznamovani zaradi odkopavanja premoga in proizvodnje električne energije, je prepričana da je naša dolžnost imeti prijaznejši odnos do okolja. Da bomo o vodi še kako govorili kot o čistem zlatu, delovanje javnih gospodarskih služb pa označuje kot popolnoma zakrnelo. Vilma Fece, častna občanka Šoštanja, v pogovorni oddaji Dober večer, v soboto, 10. Septembra 2016 ob 20. Uri. Pogovarjala se bo Duška Lah.

Dober večer: Primož Suhodolčan

3. 9. 2016

Mladinski pisatelj Primož Suhodolčan je gost naše tokratne oddaje Dober večer. Eden izmed najbolj branih mladinskih pisateljev nam je, med drugim, povedal, ali ve, kako napisati pritlehno enostavno, trivialno zasnovano knjigo na visokem kulturnem nivoju, da bo ta hkrati komercialno uspešna in v svoji osnovi globoko žlahtna? Pridružite se nam v soboto 23. januarja ob 21.30 na sporedu Televizije Maribor.

Pogovor o preprostosti ob festivalih Performa@Platforma

2. 9. 2016

V Mariboru je potekal že 21. festival sodobnih performativnih praks Performa 2016 in 10. festival Platforma sodobnega plesa 2016. Festivalskemu dvojčku se Televizija Maribor že nekaj let zapovrstjo pridružuje z aktualnim družboslovnim pogovorom o osrednji temi obeh festivalov. Letos je to Preprostost. Koncept preprostosti se je razvijal v filozofiji, teologiji in tudi v naravoslovnih znanostih. O njem so pisali Aristotel, Tomaž Akvinski in tudi Isaac Newton. V umetnosti preprostost označuje tista dela in stvaritve, ki za to, da jih razumemo in sprejmemo, ne potrebujejo mašil. Z nami bodo o preprostosti razmišljali: Ana Pečar, umetnica, ki se izraža z videom in zvokom, in zase zapiše, da dela in živi na križišču novih tehnologij in starodavnih religij; Samo Bohak, prevajalec, filozof, pisatelj in zdravilec, ter dr. Aleš Končan, filantrop, ki ne mara, da ga predstavljajo kot fizika, čeprav po izobrazbi je fizik, in najbolj znan po raziskovanju lastnosti skalarnih valov, s katerimi se je nekoč ukvarjal tudi Nikola Tesla. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Marko Korenjak

16. 7. 2016

V Dober večer smo tokrat povabili Marka Korenjaka, specializanta psihoterapije , diplomiranega ekonomista in avtorja knjige 336 dni upanja, v kateri je opisal svoje zdravljenje hepatitisa C s kemoterapevtiki. Da mu bolezen ni narekovala kaj bo počel v življenju, pa dokazuje cel kup aktivnosti aktivnosti – med njimi tekmovanje v spominu in stand up nastopi. Še več o njem in njegovem pogledu na življenje pa v oddaji, ki jo vodi Eva Stavbar.

Dober večer: Marko Košan

9. 7. 2016

V oddaji Dober večer na julijsko soboto gostimo Marka Košana, ki je višji kustos in muzejski svetovalec Koroške galerije likovnih umetnosti in bo razmišljal o poteh slovenske kulture. Pa o razvoju Slovenj Gradca, ki bo naslednje leto zabeležil 750 let pridobitve mestnih pravic. Kako približati kulturni turizem obiskovalcem, kdo so Wolf, Berneker, Soklič, Meško? In kako sta umetnika Tisnikar ter Pečko zaznamovala mesto Slovenj Gradec, ki je tudi glasnik miru- o vsem tem v oddaji Dober večer z Markom Košanom. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer

2. 7. 2016

V oddaji Dober večer gostimo Celjanko po rojstvu, Rogačanko po delu šolanja in zdaj že veliko let Mariborčanko Alenko Klemenčič, ki bo ob koncu oddaje pohitela še na zadnje dejanje letošnjega Folkarta. Zdaj torej vemo zakaj govorimo prav z njo. In oddajo bomo začeli pri koncu in končali pri začetku. O Folkartu govorim. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Vesna Györkös Žnidar

25. 6. 2016

Ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije je prav, da se spomnimo, zakaj lastno državo sploh imamo, in zakaj jo, oz. bi jo morali imeti radi. Odnos posameznika do države ni samoumeven, slednja nam mora dajati občutek varnosti, zagotavljati primeren življenjski slog, ponujati priložnosti za osebno rast, razloge moramo imeti, da smo na državo ponosni. Prav zato je nocoj naša gostja mag. Vesna Györkös Žnidar, ministrica za notranje zadeve - oseba, za katero so nekateri prvič slišali pred štirimi leti v času ljudskih vstaj, ko smo bili, vsaj tukaj v Mariboru, prepričani, da res imamo stvari v svojih rokah. Njena mama je bila znana državna tožilka, ki je vodila nekatere najbolj razvpite tranzicijske primere domnevnega gospodarskega kriminala in nezakonite privatizacije na Štajerskem, hči je postala pravnica, pridobivala izkušnje o preprečevanju pranja denarja, pozneje odvetnica, ki je pred sodiščem zagovarjala zaprte mariborske vstajnike. Vse to, seveda, pred vstopom v politiko. Oddajo vodi dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: mag. Marko Slavič

18. 6. 2016

Skozi oddajo Dober večer, boste tokrat potovali z Markom Slavičem, magistrom poslovodenja, inženirjem gradbeništva in direktorjem doma Danice Vogrinec, ki ima v srcih stanovalcev doma, prav posebno mesto. Kakšen je njegov odnos do življenja, bo raziskovala Eva Stavbar.

Dober večer: Elen Uršič

11. 6. 2016

V tokratni oddaji Dober večer bo gostja Elen Uršič – psihologinja iz Celja, ki zase pravi, da je v prvi vrsti praktik. S svojim delom že vrsto let osvešča in pomaga odstirati duševne zagate tako mladim, ki še iščejo svoj pravi jaz, kot odraslim, ki se v labirintu življenja kdaj težko znajdejo. V pogovoru bo odstrla tudi svoje prepričanje da diagnoze, ki jih stroka postavi, lahko v sebi skrivajo mnoge pasti. V oddaji Dober večer, psihologinja Elen Uršič, v soboto, 11. Junija ob 20. uri na TV Maribor. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: dr. Igor Tičar

4. 6. 2016

V tokratni oddaji je gost dr. Igor Tičar. Mariborčan, ki je vse svoje življenje posvetil elektrotehniki. Prvo zaposlitev je dobil v Tovarni kovinske opreme PRIMAT, ko je bila ustanovljena mariborska univerza, pa je bil najprej asistent na Visoki tehniški šoli, pozneje je opravil tudi podiplomsko usposabljanje na Tehniški univerzi v Gradcu, postal profesor, pozneje dekan, in danes je rektor Univerze v Mariboru. Oddajo vodi dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Petra Kozar Bežan

28. 5. 2016

V oddaji Dober večer bomo gostimo izjemno zavzeto in vsestransko glasbenico Petro Kozar Bežan. V glasbeno delovanje je vpeta tako pri najmlajših kot nastarejših. S petimi leti je začela svojo glasbeno pot in že takrat odkrila, da bo to tudi njena življenjska pot. Učiti se glasbe in učiti glasbo, sta iztočnici pogovora. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: dr. Tone Kregar

21. 5. 2016

50 minut oddaje Dober večer, boste tokrat lahko preživeli z doktorjem zgodovine, ki ga večina sicer bolje pozna kot vokalista in avtorja besedil glasbene skupine Mi2. Je tudi sociolog in kolumnist, ki svojega pogleda na realnost ne skriva za rožnatimi očali. Z doktorjem Tonetom Kregarjem, se bo pogovarjala Eva Stavbar.

Dober večer: Ivan Kotnik-Ivč

14. 5. 2016

V oddaji Dober večer bo gost Ivan Kotnik Ivč- alpinist, od mladih nog zvest goram doma in po svetu. Ve, kako je stati na vrhu mogočnega osemtisočaka in ve, da je v gorah alpinistična naveza še kako pomembna. Že vrsto let zelo dobro pozna delo z dijaki velenjskega Šolskega centra, o njih vedno govori s posebnim občutkom in je prepričan, da se v vsakem mladostniku skriva nekaj lepega. Pogovarjala se bo Duška Lah. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Zdravko Počivalšek

7. 5. 2016

Gost v oddaji Dober večer je Zdravko Počivalšek, ki je svojo karierno pot začel v kmetijstvu, v Kmetijskem kombinatu v Šmarju pri Jelšah, nato je bil direktor Mlekarne Celeia, po približno 15-ih letih pa je postal direktor enega izmed najbolj znanih zdravilišč v Sloveniji, ki ga danes poznamo pod blagovno znamko Terme Olimia. Bil je nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenija za leto 2004 in leta 2010 Manager leta v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Blanka Vombergar

30. 4. 2016

V oddaji Dober večer gostimo doktorico Blanko Vombergar iz Izobraževalnega centra Piramida, danes ravnateljico Višje strokovne šole, sicer pa v svoji strok vsestranska, z izkušnjami v živilski industriji, z bogatimi pedagoškimi izkušnjami - saj je in še predava vse od srednje šole do fakultete, izjemno bogato pa je tudi njeno znanstveno raziskovalno delo, nekako osredotočeno v zadnjem obdobju v proučevanje ajde. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: dr. Davorin Kralj

23. 4. 2016

V oddajo Dober večer smo tokrat povabili dvojnega doktorja Davorina Kralja, ki mu je eno od vodil ta pregovor: pravi človek mora v življenju posaditi drevo, napisati knjigo in vzgojiti otroka. Ali mu je kaj od tega ali celo vse uspelo, pa v oddaji, ki jo bo vodila Eva Stavbar.

Pogovor ob 19. slovenskih dnevih knjige: Hamlet v slovenskem prostoru

22. 4. 2016

V Mariboru je potekal 19. festival Slovenski dnevi knjige z bogatim programom in osrednjim motom »Ko te napiše knjiga«. Knjige, tudi, če se tega zavemo zelo pozno, vplivajo na naše dojemanje sveta, iz njih se učimo, iz njih spoznavamo zapletena razmerja, v katerih kot odrasli moramo reševati številne uganke vsakdanjosti. Po vsem svetu letos obeležujemo 400. obletnico smrti angleškega dramatika Williama Shakespearja in zato bomo nocoj ugibali, v kolikšni meri so njegova dela napisala za nas - Slovence. Ali lahko govorimo, denimo o Hamletu v slovenskem prostoru? Z nami so bili: mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta, Mojca Redjko, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor in Borut Gombač, pesnik, knjižničar in soavtor knjižne razstave o Hamletu.

Dober večer: Jože Stanič

16. 4. 2016

V oddajo Dober večer prihaja dolgoletni direktor Jože Stanič, ki je svoje znanje in sposobnost vodenja zapisal velikemu slovenskemu izvozniku, tovarni Gorenje. Staničev pečat z odločnimi potezami in zelo dobrim pregledom v svetovno umestitev Gorenja med igralci bele tehnike je ostal opazen še do danes. Z zanimivim pogledom na sedanje stanje gospodarstva dokazuje, da so izkušnje in znanja nekdanjih direktorjev dragocena vrednota, ki bi jo bilo vredno uporabiti. Jože Stanič, v tokratni oddaji Dober večer, v soboto, 16. aprila, ob 20. uri, na TV Maribor. Voditeljica : Duška Lah Vabljeni k ogledu.

Dober večer: dr. Željko Knez

9. 4. 2016

V oddaji Dober večer smo gostili profesorja kemije dr. Željka Kneza. Zoisovega nagrajenca za znanstveno-raziskovalno delo, prejemnika priznanja Ameriškega združenja petrokemijske industrije, lastnika 17 patentov, med katerimi so nekateri registrirani v ZDA, Kanadi in na Japonskem. Do lani je bil dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, zdaj je tam prodekan za znanstveno-raziskovalno področje. Njegovo ime je bilo pred kratkim izpostavljeno ob zaslužkih nekaterih profesorjev z delom za zunanje naročnike, a nam je v pogovoru pojasnil, koliko denarja v resnici dobi posameznik, in kaj prinaša delo za ugledne koncerne in podjetja, kot so Krka, Novartis, Henkel, Bayer Pharma, Siemens, Thyssen Krup.

Dober večer: Peter Habjanič

2. 4. 2016

V tokratni oddaji znova gostimo stanovskega kolega novinarja Petra Habjaniča. Bogata poklicna pot, ki jo je začenjal na Radiu Maribor - prepoznaven glas športnega reporterja, nekaj časa odgovornega urednika tega radia, kasneje ga je zamikala zunanja politika. Pa znova vrnitev v Maribor in uredniško delo do skorajda izsteka delovne dobe. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: Tadeja Dobaj

26. 3. 2016

V oddaji Dober večer vam bo družbo delala profesorica, prostovoljka in prijateljica mladine, Tadeja Dobaj. Z njo se bomo med drugim predali zgodovini Judov, Letečemu avtobusu in potencialu mladih, ki potrebuje podporo celotnega okolja. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: dr. Danilo Šuster

19. 3. 2016

V oddaji Dober večer je naš gost redni profesor na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru dr. Danilo Šuster. Njegovo področje so logika, epistomologija in metafizika. Raziskuje teorijo spoznanja in svobodno voljo. Pred kratkim je pri Založbi Aristej izšla druga prenovljena izdaja njegovega dela Moč argumenta – neformalna logika v teoriji in praksi, in ta je bila povod za pogovor o tem, zakaj v vsakdanjem življenju že dolgo in na številnih področjih pogrešamo ne le logike, ampak tudi nekaj zdrave pameti. Vabljeni k ogledu v soboto 19. marca ob 20.00 uri na sporedu Televizije Maribor.

Dober večer: dr. Vlasta Stavbar

5. 3. 2016

V oddaji Dober večer bomo vsak petek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Maja Pihler Stermecki

27. 2. 2016

V Dober večer smo tokrat povabili pevko, igralko, avtorico in umetniško vodjo English student theatra Majo Pihler Stermecki z umetniškim imenom Bilbi. Tudi z njeno pomočjo boste izvedeli kaj več o življenju umetnikov v Sloveniji. Oddajo bo vodila Eva Stavbar.

Dober večer: Marija Vrtačnik

20. 2. 2016

Tokrat bo gostja v oddaji Dober večer Marija Vrtačnik. Dolgoletna direktorica mozirskega Elkroja bo razmišljala o poti tekstilcev, ki je pripeljala do razpada njihove industrije v Sloveniji, razgalila bo svojo poklicno pot od rodne Gorenjske do Zgornje Savinjske doline, kjer je užila svoja najlepša leta. Povedala bo, kako je biti managerka med moškimi. Po upokojitvi se Marija Vrtačnik razdaja v velenjski Univerzi za tretje življenjsko obdobje in je prepričana, da imajo starejši še veliko priložnosti- le poiskati jih je treba. Oddaja Dober večer, v soboto, 20.februarja, ob 20.uri na TV Maribor. Voditeljica Duška Lah.

Dober večer: Tone Partljič

13. 2. 2016

V oddaji Dober večer gostimo letošnjega prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo Toneta Partljiča. Povedal nam je, zakaj nima več veliko prijateljev, zakaj roman Umberta Ecca Ime rože razume kot hvalnico komediografom, zakaj politiki ne razumejo komedije in se skrivajo za agresivnostjo, kakšen je njegov odnos do Cankarja, ter s kom bi si kot pisatelj še želel obračunati. Vabljeni k ogledu!

Dober večer: dr. Zinka Zorko

6. 2. 2016

Ob življenjskem jubileju v oddaji gostimo akademikinjo profesorico doktorico Zinko Zorko. Njen izjemno bogat znanstveni opus raziskovanja slovenskih narečij, izjemno pedagoško delo si vedno znova in znova zasluži našo pozornost. Predvsem skozi iskrive pripovedi sogovornice. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Marko Korenjak

30. 1. 2016

V Dober večer smo tokrat povabili Marka Korenjaka, specializanta psihoterapije , diplomiranega ekonomista in avtorja knjige 336 dni upanja, v kateri je opisal svoje zdravljenje hepatitisa C s kemoterapevtiki. Da mu bolezen ni narekovala kaj bo počel v življenju, pa dokazuje cel kup aktivnosti aktivnosti – med njimi tekmovanje v spominu in stand up nastopi. Še več o njem in njegovem pogledu na življenje pa v oddaji, ki jo vodi Eva Stavbar.

Dober večer: Ladislav Lipič

16. 1. 2016

To soboto v oddaji Dober večer gostimo nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske in predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo generala Ladislava Lipiča. Začetek leta, v katerem praznujemo 25. obletnico osamosvojitve Slovenije, tako prinaša pogovor, v katerem smo poskusili odgovoriti na vprašanja: zakaj se sprašujemo, kam je Slovenija prišla, ali obstajata dve resnici o osamosvajanju Slovenije, kakšen je odnos Slovencev do lastne vojske, obrambnih izdatkov, zakaj so se politiki odpovedali delu gospodarstva, ki bi še naprej lahko proizvajalo za Slovensko vojsko, kako navzočnost vojske prispeva k razvoju lokalnih skupnosti, in, ali je prišel čas, da odkrito, nepristransko in verodostojno govorimo tudi o morebitnih napakah, ki naj bi bile storjene med osamosvojitveno vojno?

Dober večer: dr. Ines Kožuh

9. 1. 2016

V oddaji Dober večer bomo vsak petek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Dober večer: Asmir Bečarević

1. 1. 2016

V oddaji Dober večer, ki bo odslej na sporedu ob sobotah ob 20.00 uri, v prvi letošnji oddaji gostimo Asmirja Bećarevića, velenjskega rudarja, ki smo ga vprašali, ali se rudarji pogovarjajo o politiki, kako danes razumejo dolžnost do domovine, kako sam vidi prihodnost rudarskega poklica in premogovništva v Šaleški dolini, kako kot del druge ali tretje generacije delavcev iz nekdanjih jugoslovanskih republik vidi kulturne in verske razlike med narodi, kdo so zanj novodobni begunci? Vabljeni k ogledu v petek 1. januarja ob 20.00 na sporedu Televizije Maribor.