Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Musica sacra

V oddaji Musica sacra lahko prisluhnete sakralni glasbi, ki je nastala v različnih zgodovinskih obdobjih in izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev. Prek glasbe in komentarjev se hkrati predstavljajo različne liturgije, obredi, pa tudi ljudski običaji in navade posameznih religij. Vsebina oddaje se nanaša tudi na posamezne - pomembnejše krščanske praznike cerkvenega leta, tako katoliške, kot evangeličanske in pravoslavne. Oddajo občasno popestrijo intervjuji z različnimi gosti, ki prek pogovora in izbrane glasbe razkrivajo svoj pogled na sakralno glasbeno umetnost in življenje nasploh..

Sakralna dela Carla Nielsena

24. 10. 2021

Carl Nielsen velja za enega največjih danskih skladateljev. Letos mineva 90 let od njegove smrti. Glasba s sakralno vsebino pri njem vsekakor ni v ospredju, tista, ki jo je ustvaril, pa je zanimiva tako iz kompozicijskega kot izvajalskega vidika. Njegov osebni slog zaznamuje eksperimentiranje s tonalnostjo in to se jasno odraža tudi v njegovih nabožnih delih.

Marijine pesmi m. Elizabete Kremžar

17. 10. 2021

Uršulinska redovnica Elizabeta Kremžar, najbolj znana slovenska religiozna pesnica prve polovice 20. stoletja, je ustvarila obsežen opus liričnih pesmi z marijansko tematiko. Nanašajo se na tri tematska področja: na odnos med pesnico in Marijo, ki je podoben odnosu med otrokom in materjo, na motive iz narave ter na likovna dela, nastala v povezavi s češčenjem Marije. Izlive njene pesniške duše so v svojo glasbo vkomponirali številni slovenski skladatelji.

Skladatelj Josquin Des Pres

10. 10. 2021

V letošnjem letu mineva 500 let od smrti Josquina des Presa, enega največjih skladateljev renesančne Evrope in avtorja mnogih sakralnih skladb, predvsem maš in motetov. Od 20-ih maš, ki so se ohranile, jih je kar 17 natisnil Ottavino dei Petrucci; v tokratni oddaji bodo zazveneli tudi odlomki iz ene njegovih najbolj znanih tovrstnih kompozicij, to je iz maše, imenovane La sol fa re mi.

Na rožnovensko nedeljo

3. 10. 2021

Prva nedelja v oktobru je v katoliški cerkvi rožnovenska; mesec oktober je namreč v znamenju rožnega venca, zelo razširjene in priljubljene molitve. Sestavljajo ga štirje deli: veseli, žalostni, častitljivi in svetli, vsi pa so povezani z Marijo. Ki naj bi ji v oktobru spletali vence iz najlepših jesenskih rož. Tudi z glasbo njej na čast...

Nedeljske večernice W. A. Mozarta

26. 9. 2021

Ob letošnji 230. obletnici smrti W.A. Mozarta vas vabimo k poslušanju ene njegovih obsežnejših kompozicij z duhovno vsebino - Vesperae de Domenica v C-duru, K 321. Naslov »de Domenica« pomeni, da so večernice namenjene uporabi pri nedeljskih bogoslužjih, skladatelj pa jih je ustvaril leta 1779, po naročilu nadškofa Colloreda v Salzburgu.