Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Odkrivamo Maribor

Oddaja prinaša utrip mesta na najrazličnejših področjih. V ospredju so tako aktualne teme kot tudi vsakdanji vrvež v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Novinarji skupaj s sogovorniki ugotavljajo dejstva, pomanjkljivosti in napredovanje ob posameznih temah in obveščajo širšo javnost o željah in potrebah prebivalcev v mestu..

Vsakdanje skrbi študentov, tudi z vidika covida

29. 11. 2021

Pogovarjali smo se s študenti, ki morajo poleg študijskih izpolnjevati še mnoge druge življenjske naloge, covidne razmere pa jim tega niso niti malo olajšale; zaradi njih na nekaterih fakultetah izvajajo študij na daljavo, čeprav so sogovorniki prepričani, da ta način ne omogoča optimalnega znanja. Pogovarjali smo se z Gorazdom Vrečarjem, Agnes Kojc in Urško Jakopin in izvedeli, kako se preživljajo sami, kako premagujejo telesne omejitve in kako se znajdejo v vlogi starša. Ker nihče ni imun na težave, smo se pozanimali tudi, kako študentom z različnimi programi pomagajo pri Študentski organizaciji Univerze v Mariboru, podrobnosti je razložila Zala Urbanija. Oddajo je pripravila Irena Kodrič Cizerl, tehnično jo je izpeljal Tomaž Pirš.

Zakaj je dobro kupovati pridelke in izdelke iz bližnje okolice

22. 11. 2021

Potem ko smo v petek zaznamovali dan slovenske hrane in so v vrtcih, šolah in drugih ustanovah že 11-ič pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, smo obiskali Hišo kmetij na Partizanski v Mariboru, kjer šest kmetij prodaja svoje pridelke, odpravili smo se na osrednjo mariborsko tržnico, besedo pa smo dali tudi stroki. Zanimalo nas je, zakaj je dobro kupovati pridelke in izdelke iz bližnje okolice. Pripravila Nataša Kuhar.

Virtualni karierni sejem

15. 11. 2021

Danes se začenja 14-dnevni virtualni karierni sejem za učence in dijake z območja vzhoda države, zato smo oddajo posvetili tej temi. O tem in položaju mladih na trgu dela, je z gosti spregovoril Aljaž Mejal.

Martinovo in Pokrajinski muzej Maribor , Muzeju najstarejše trte na svetu

8. 11. 2021

Čeprav martinovanja letos v Mariboru zaradi ukrepov ne bo, pa to ne more preprečiti, da ne bi govorili o žlahtni kapljici zdaj, ko se bliža god Svetega Martina. V Pokrajinskem muzeju Maribor hranijo bogato zbirko vrčev in drugih predmetov, vezanih na vino naše vsakdanje – kot se razstava v nekdanjem kinu Partizan tudi imenuje. Vse o zavetnikih vina, vinogradov in letine boste izvedeli v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Kultura in izvajanje PCT pogoja

25. 10. 2021

Pestro kulturno dogajanje v Mariboru v veliki meri narekuje pogoj PCT. O tem, kako izvajanje zaščitnih ukrepov vpliva na delo in oblikovanje programa v mariborskem gledališču, smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor.

Andragoški zavod Maribor

18. 10. 2021

Andragoški zavod Maribor ponuja več izobraževanj in tečajev za odrasle. V tem času se je tam začelo šolsko leto osnovnošolskega izobraževanja za odrasle, programa Projektno učenje mlajših odraslih in jezikovnih tečajev. Pod okriljem Zavoda deluje tudi mariborsko Svetovalno središče, ki je pred dnevi zaznamovalo 20-letnico delovanja. O vsem, kar Andragoški zavod ponuja, smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Lidija Cokan.

Težava Maribora je, da ne ve, kaj vse ima

11. 10. 2021

Tokrat smo odkrivali Maribor s tremi avtentičnimi Mariborčani srednje generacije: Petro Greiner, Vidom Kmetičem in Jašo Lorenčičem. Zanimalo nas je, kako doživljajo mestni vsakdan in kaj si mislijo o kategorijah, kot so kultura, turizem, promet, zdravstvo, gostinstvo in politika, ne nujno v tem zaporedju. Tisti, ki jih spremljajo na družbenih omrežjih in tudi pri njihovem poklicu in hobijih, ki so to postali, vedo, da znajo svoja opažanja dobro ubesediti. Z gosti se je pogovarjala Irena Kodrič Cizerl.

Z mariborskimi gasilci zaznamujemo mesec požarne varnosti

4. 10. 2021

Oktober je mesec požarne varnosti, zato smo se v oddaji Odkrivamo Maribor odpravili k mariborskim poklicnim gasilcem. Govorili smo o letošnjem ozaveščanju v mesecu požarne varnosti in predstavili aktualno stanje v Gasilski brigadi Maribor. Pridružila sta se nam predstavnika Prostovoljnih gasilskih društev Maribor mesto in Studenci, ki zaznamujeta 150 oziroma 100 let delovanja.

Svetovni dan turizma

27. 9. 2021

Turizem se spopada z največjo krizo v zgodovini. Čeprav se je panoga po lanskem padcu začela pobirati, polnega okrevanja – glede na rezultate pred epidemijo – ni pričakovati pred letom 2024. Ob svetovnem dnevu turizma smo preverili, ali so turistični delavci v Mariboru zadovoljni s poletno sezono, zanimalo nas je tudi, kam se usmeriti v prihodnje. Je trajnostni, butični turizem naša prihodnost? Lahko odgovore na to prinese nova strategija mariborskega turizma? Pripravila Nataša Kuhar in Tomaž Pirš.

Mariborsko mestno jedro in tri četrti

20. 9. 2021

Mariborsko mestno jedro si delijo tri četrti – Ivan Cankar, Center in Koroška vrata. Zanimali so nas njihovi načrti in projekti v središču mesta, kamor veliko ljudi dnevno prihaja po opravkih ali na delo. Občani Koroških vrat si želijo garažno hišo, nekateri še sedež mestne četrti v Langerjevi vili; v mestni četrti Center želijo več besede pri občinskih odločitvah, denimo odločanju o delovnem času lokalov; prebivalci mestne četrti Ivan Cankar pa bi radi, da se odstrani oziroma zamenja stara lokomotiva pred železniško postajo. Več v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Mariborska knjižnica in novi PCT pogoji

13. 9. 2021

Pred nekaj dnevi se je začel mesec skupnega branja, katerega namen je promocija branja in povezovanje ob knjigah in z njimi. Akciji se je pridružila tudi Mariborska knjižnica, kjer pa se v tem času pospešeno pripravljajo predvsem na selitev zaradi obnove njihove osrednje enote. Danes, ko bo tudi za obisk knjižnic začel veljati pogoj PCT, smo zato obiskali Mariborsko knjižnico. Pripravila Lidija Cokan.

Kulturni ustvarjalci in corona

6. 9. 2021

V prvem septembrskem tednu tudi mariborske kulturne ustanove odpirajo vrata in vabijo obiskovalce na ogled zelo različne kulturno-umetniške produkcije. Obisk gledaliških in koncertnih dvoran je seveda mogoč le ob upoštevanju pogoja PCT. Kako pritegniti ljudi, da kljub ukrepom pridejo na prireditve in podprejo ustvarjalce, in o tem, kako so na to pripravljeni v SNG Maribor, Lutkovnem gledališču in Narodnem domu, je govorila Brigita Mohorič v oddaji Odkrivamo Maribor.

Šport za vse

23. 8. 2021

V Mariboru bodo kar pol milijona evrov namenili za urejanje javnih rekreacijskih površin. Da bi spodbudili športno dejavnost občanov, bo tako več možnosti za brezplačno vadbo na prostem, prav tako občinsko vodstvo napoveduje vlaganja v otroška igrala. Podrobnosti v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Vesna Martinec.

Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor

16. 8. 2021

Ustavili smo se na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor, ki z več kot 125-letno tradicijo pokriva veliko območje in opravlja širok spekter dejavnosti, ki jih pri delu potrebujejo kmetje. Govorili smo o poslanstvu in projektih zavoda, pa tudi o težavah v panogi in odnosu do kmetijstva. Pripravila Nataša Kuhar.

Pokrajinski arhiv Maribor

9. 8. 2021

Pokrajinski arhiv Maribor, ki hrani zgodovino na različnih nosilcih. Zanimalo nas je, kako so ti dostopni strokovni in laični javnosti, kako je urejeno gradivo in v kakšnih razmerah ga hranijo. Ugotavljali smo, da arhiv oživi takrat, ko pogledamo vanj in si razložimo, kar vsebuje. Košček zgodovine smo obudili tudi s tem, ko smo predstavili izbrano posebnost.

Cona Tezno z zgodovinskimi rovi

2. 8. 2021

Poletje je na vrhuncu in z njim tudi vročina. Zato iščemo ohladitev v senci, vodi, s pomočjo klimatske naprave ali pod zemljo. Predstavili smo mariborsko Cono Tezno, ki že od leta 2017 omogoča vodene oglede najzanimivejšega in skrivnostnega dela rovov pod TAM-om. Robert Zajšek je gostil direktorja cone Gorazda Bendeta, njegovo pomočnico Majo Vintar in Igorja Ambrožiča iz podjetja Evra. Prisluhnite zanimivemu dogajanju na območju nekdanjega TAM-a.

Planinsko društvo Maribor Matica

26. 7. 2021

Planinsko društvo Maribor Matica je eno največjih tovrstnih v Sloveniji. Pred dvema letoma so praznovali stoletnico, danes pa se osredotočajo predvsem na vzgojo najmlajših planincev. Njihovi markacisti vzdržujejo Pot čez Kozjak in Svečinsko planinsko pot pa tudi dve planinski postojanki, Mariborsko kočo na Pohorju in Kočo na Žavcarjevem vrhu. V času, ko se število ljubiteljev gora povečuje, je njihovo delo toliko pomembnejše, zato jih je obiskala Lidija Cokan

22. delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru

19. 7. 2021

Lanska epidemija je odnesla tudi tradicionalno, že 22. delovno brigado Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Izvesti so jo nameravali v občini Hrastnik. Letos so razmere ugodnejše, zato se študentje v tej zasavski občini mudijo že od prejšnjega tedna, odločeni, da bodo nadoknadili zamujeno. Več Bratko Zavrnik.

Javni holding Maribor

12. 7. 2021

Govorili smo o Javnem holdingu Maribor. Mineva pol leta od premestitve zaposlenih v tukajšnjih javnih podjetjih na Holding. Občina ga je ustanovila z namenom racionalnejšega poslovanja in kakovostnejših storitev. S sogovorniki smo preverili, kako se cilja uresničujeta, obenem pa pregledali aktualnosti v Snagi in Mariborskem vodovodu, ki sta prav tako del Holdinga in letos slavita okrogli jubilej. Pripravil Aljaž Mejal.

Počitniške aktivnosti

5. 7. 2021

V potepanju po Mariboru smo se ustavili v Domu ustvarjalnosti mladih, kjer potekajo Počitnice s prijatelji Zveze prijateljev mladine. Preverili smo, kako ustvarjalni so mladi med počitnicami in ali je še kaj prostora v počitniškem varstvu, v Rdečem križu pa bodo predstavili možnosti letovanja v Punatu. Pripravil Dejan Rat.

Poletna turistična sezona v Mariboru

28. 6. 2021

Pred poletno turistično sezono smo preverili turistični utrip v Mariboru in njegovi okolici. Tedensko rahljanje ukrepov v zvezi s covidom sicer omogoča v turizmu spet širše delovanje, a turistični delavci še vedno strahoma zrejo proti prihodnjim mesecem in opozarjajo na težave, ki jih je turizmu in gostinstvu povzročila epidemija – odhajanje delavcev je pred poletjem le ena od njihovih težav. Kaj pripravljajo na mariborskem Pohorju, kako bodo privabljali turiste v Hiši stare trte in kam bodo obiskovalce napotili v Turističnoinformacijskem centru, v tokratni oddaji Odkrivamo Maribor.

Festival Lent

21. 6. 2021

5. junija se bo Festival Lent začel v polnem zamahu, večer prej pa ga bo na Rotovškem trgu simbolično odprl nastop pevskih zborov Kombinat in Slava Klavora. Festival odpira življenje, so prepričani organizatorji, občinstvo pa menda tudi, saj je nekaj dogodkov že razprodanih. To pomeni, da še vedno, in to že 29-ič, znajo pripraviti magnete za ljudi. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

56. Festival Borštnikovo srečanje

14. 6. 2021

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor se danes začenja 56. Festival Borštnikovo srečanje, prvič junija. Osrednji del slovenskega gledališkega festivala, tekmovalni program, ki so ga oktobra lani zaradi epidemije prekinili in prestavili v letošnjo pomlad oz. poletje, ostaja enak kot lani, na novo pa je zasnovan bogat spremljevalni program. O letošnjem programu, težavnih pripravah v času nedelujoče kulture, pa o privlačnem programu za mlade, ki festival začenja, smo spregovorili v tem dopoldnevu.

Pročelja stavb

1. 6. 2021

K vtisu, ki ga naredi mesto na obiskovalca, veliko prispevajo tudi pročelja stavb. Kakšna so ta v Mariboru, kaj vse bi bilo treba še postoriti, da bi bile barve, ornamenti in poslikave v skladu z dediščino pa tudi sodobnimi obnovitvenimi tehnikami? O tem v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Europe Direct Podravje

31. 5. 2021

Slovenija je vstopila v Evropsko unijo pred 17-imi leti, čez en mesec pa bo naša država že drugič začela predsedovati njenemu Svetu. Koliko sploh vemo o delovanju Unije in o njenih politikah? Kakšen vpliv ima na naše vsakodnevno življenje in ali lahko na odločitve, sprejete na nivoju Evropske unije, sploh kako vplivamo? Pri iskanju odgovorov na ta vprašanja nam lahko pomaga točka Europe Direct Podravje v okviru Zavoda PIP, ki smo jo obiskali v tokratni oddaji Odkrivamo Maribor.

Junija v Mariboru kulturni bum

24. 5. 2021

Sproščanje ukrepov je doseglo tudi kulturo, ki je bila med epidemijo med najbolj omejenimi in prizadetimi panogami. Predstavniki nekaterih mariborskih nevladnih kulturnih organizacij so nam zaupali, kako so preživeli obdobje zaprtja in kaj bo z dogodki, načrtovanimi v prihodnjih tednih in mesecih. Oddajo je pripravil Bratko Zavrnik.

Preoblikovanje Športnih objektov Maribor v podjetje Šport Maribor

17. 5. 2021

Tema oddaje Odkrivamo Maribor je bila preoblikovanje Športnih objektov Maribor v podjetje Šport Maribor. Kaj bo ta sprememba prinesla uporabnikom športne infrastrukture, kdo bo v prihodnje upravljal mariborska smučišča in kateri objekti bodo obnovljeni zaradi Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga bo Maribor gostil leta 2023? Pripravila Aljaž Mejal in Tomaž Pirš.

Evropska gastronomska regija

10. 5. 2021

Oddajo Odkrivamo Maribor smo namenili temi, ki bi bila v drugačnih razmerah v ospredju tega leta. Slovenija namreč letos s portugalsko Coimbro nosi naziv Evropska gastronomska regija. Pandemija je zelo omejila nekatere dejavnosti, ki bi prispevale k promociji naše dežele, to pa ne spremeni dejstva, da je bila že prepoznana kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija. Pripravila Nataša Kuhar in Tomaž Pirš.

Betnavski in Stražunski gozd

3. 5. 2021

Betnavski in Stražunski gozd sta največja mestna gozdova v Mariboru, vsak s svojimi geografskimi, zgodovinskimi, biotskimi in okoljskimi posebnostmi. Na desnem bregu Drave omogočata sprostitev in rekreacijo in sta tudi zato zelo obremenjena, predvsem njuni obrobji. Ljudje imajo do obeh gozdov različen odnos, od malomarnega do spoštljivega, kar ni neopaženo. O tem, kdo in kako poskuša izboljšati stanje in opozarjati na njun pomen pa o tem, kako ozavestiti javnost, smo govorili v tokratni oddaji Odkrivamo Maribor.

Kako samozaposleni v kulturi doživljajo težke čase ?

26. 4. 2021

Kulturne ustanove in številni ustvarjalci v kulturi in umetnosti zaradi epidemije ne morejo opravljati svojega dela že več mesecev. Skromna nadomestila države v tem času so jim sicer v pomoč, vendar bojazen, da nekateri svojega poklica v prihodnje morda ne bodo mogli več opravljati, pri mnogih krepi negotovost in stisko. Govorili smo o tem kako samozaposleni v kulturi doživljajo te težke čase in kako vidijo prihodnost...

Ruski muzej

19. 4. 2021

V letu, ko zaznamujemo 80-letnico začetka druge svetovne vojne, je prav, da se spomnimo tudi tragičnih zgodb, ki so se zaradi vojne dogajale v Mariboru. Ena takšnih je nacistično taborišče za sovjetske vojne ujetnike v Melju, kjer je od jeseni leta 1941 do pomladi 1942 v nečloveških razmerah umrlo okrog 4 tisoč ljudi. Na tem mestu ob pomoči Ruske federacije že nekaj časa nastaja muzej, ki pa še ni odprt za obiskovalce. Spoznali ga boste ob poslušanju oddaje Odkrivamo Maribor.

Spopadanje z epidemijo mariborskih nevladnih organizacij

12. 4. 2021

Del ponedeljkovega dopoldneva smo namenili mariborskim nevladnim organizacijam. Preverili smo, katere so njihove aktivnosti v času epidemije, zakaj je njihovo delo pomembno in s kakšnimi težavami se spopadajo. Dotaknili smo se še njihovih prostorskih težav – nekatere so ostale brez občinskih olajšav pri najemnini. Oddajo je pripravil Bratko Zavrnik.

Varovanje okolja v Mariboru

29. 3. 2021

Tokrat smo v okviru terenskega oglašanja Odkrivamo Maribor govorili o novem programu varstva okolja mariborske občine, ki so ga prejšnji teden potrdili mestni svetniki. Dokument obravnava med drugim podnebne spremembe, trajnostno mobilnost, oskrbo s pitno vodo, kakovost zraka, zmanjševanje toplogrednih plinov, pa tudi varovanje narave. Preverili smo, kako bomo v prihodnjem desetletju v Mariboru te izzive naslovili v praksi. Raziskali smo tudi kakovost pitne vode v mestu in primernost zraka, pa tudi, kako je s hrupnostjo.

Zelene javne površine Maribora

22. 3. 2021

V oddaji Odkrivamo Maribor so nas zanimale zelene javne površine v mestu, njihova umeščenost v prostor, okoljski pomen ter vključenost v kulturo oddiha in sproščanja. Vse to je v obnovo mesta po uničenju v drugi svetovni vojni vključil arhitekt Ljubo Humek. V zadnjih 65-ih letih je bilo narejenih nekaj korakov naprej, pa tudi nazaj, novi podnebni pojavi in drugi družbeni izzivi pa kažejo, da bo treba nekatere stvari na novo premisliti, zasnovati in tudi uresničiti. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

140 let od ustanovitve mariborskega območnega združenja Rdečega križa

15. 3. 2021

Mariborsko območno združenje Rdečega križa letos zaznamuje 140. obletnico ustanovitve. Tudi zanje je bilo minulo leto zelo zahtevno, saj je prosilcev za pomoč vedno več. Drugače je s krvodajalci. Njihovo število se vztrajno zmanjšuje, zato pristojne skrbi, da v prihodnje ne bi mogli zagotavljati zadostnih količin krvi. Tudi o energetski revščini in ukrepih, s katerimi se ji lahko socialno ogroženi izognejo, smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Lidija Cokan.

Mednarodni praznik žensk 8. marec

8. 3. 2021

Ob mednarodnem prazniku žensk, 8. marcu, ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk, so svoj pogled na štajersko prestolnico kot tudi na pravice žena z nami delile štiri Mariborčanke: ambasadorka mariborske kulture Zora A. Jurič, mladinska aktivistka Nomi Hrast, direktorica Območne obrtne zbornice Maribor Leonida Polajnar in gostinka Devana Blakaj. So kulturne ustvarjalke v Mariboru prepoznane in sprejete? Kako uspešne so predstavnice ženskega spola na vodilnih položajih in zakaj moramo v 21. stoletju znova razpravljati o pravicah, ki so si jih ženske v preteklosti že izborile? Vse to smo odkrivali v oddaji, ki jo je pripravila Nataša Kuhar.

Kako za kulturno dediščino skrbijo v Mariboru in njegovi okolici ?

1. 3. 2021

V Sloveniji se ponašamo z bogato in pestro kulturno dediščino. Pa vendar ta ponekod izginja, pomanjkanje denarja pa ni edini razlog. O tem, kako za dediščino skrbimo v Mariboru in njegovi okolici, s kakšnimi težavami se pri varovanju in ohranjanju dediščine, predvsem dvorcev – med njimi je tudi Viltuš, srečujejo strokovni sodelavci mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine v oddaji , ki jo je pripravila Brigita Mohorič.

Ponovno v šolo

22. 2. 2021

Teden, ki je pred nami, prinaša tudi v vzhodni Sloveniji nove sprostitve ukrepov na področju šolstva. Po zimskih počitnicah se v osnovne šole vračajo vsi učenci, v srednje pa dijaki zadnjih letnikov.

Obnova promenade v mariborskem mestnem parku, Akvarij-terarij

15. 2. 2021

V oddaji Odkrivamo Maribor Smo govorili o napovedani obnovi promenade v mariborskem mestnem parku; preverili smo trenutno stanje in osvetlili, kakšen bo park po obnovi. Ob tej priložnosti smo spoznali botanične znamenitosti parka in pogledali tudi v Akvarij-terarij, ki tam domuje že desetletja.

Center Rotovž

1. 2. 2021

Želja po obnovi osrednje Mariborske knjižnice ima že zelo dolgo brado, pa tudi želja po Art kinu v Mariboru je stara. Obstaja velika možnost, da bosta obe uresničeni v okviru projekta Rotovž, ki bo nastal v središču mesta in bo v eno celoto povezal knjižnico, art kino in galerijo. Kako daleč je pridobitev gradbenega dovoljenja za ta kulturni integrator, katere novosti prinaša na Rotovški trg in iz katerih virov bo financiran, boste izvedeli v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je vodila Tamara Zupanič Čučnik.

Umetnostna galerija Maribor bo z novim razstaviščem UGM21 v Centru Rotovž veliko pridobila

25. 1. 2021

Predstavili smo načrte, ki jih bo mariborska Umetnostna galerija lahko končno uresničila v Centru Rotovž. Tam prostorov ne bosta dobila le knjižnica in art kino, ampak tudi galerija. Ta se bo na dodatnih 2.254 kvadratnih metrih lahko hitro odzivala na umetniške pojave, na lokaciji v Strossmayerjevi ulici pa bo prostor za stalno razstavo pomembnih del, ki jih hrani. V oddaj pa tudi o temi, zakaj je točna lokacija umetniških depojev tako skrivnostna. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

Reka Drava

18. 1. 2021

V oddaji Odkrivamo Maribor smo v ospredje postavili reko Dravo in projekte, ki bodo prispevali k obuditvi življenja na in ob njej. Z ureditvijo nabrežja naj bi mariborska občina poskrbela za novo podobo enega najprepoznavnejših delov mesta. Pri razvoju območja ob reki sodeluje tudi Mariborska razvojna agencija, pomembno vlogo imajo še Dravske elektrarne. Ali lahko Drava postane ena najatraktivnejših rečnih območij v Sloveniji? Pripravila Nataša Kuhar.

Društvo študentov naravoslovja

11. 1. 2021

Društvo študentov naravoslovja je bilo ustanovljeno pred dobrimi šestimi leti z namenom, študentom skozi prostočasne dejavnosti omogočiti nadgrajevanje znanja, ki ga pridobivajo med študijskim procesom. Tudi v času študija na daljavo v Društvu ne počivajo. Kaj vse počnejo, boste izvedeli v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Lidija Cokan.

Participativni proračun v Mestni občini Maribor

4. 1. 2021

V oddaji Odkrivamo Maribor smo se posvetili participativnemu proračunu v Mestni občini Maribor. Gre za proces, v katerem lahko vsi občani soodločajo o porabi manjšega dela mestnega proračuna. Nedavno se je končalo glasovanje, mi pa smo preverili, kako je potekala dosedanja izvedba participativnega proračuna, kako bo proces potekal naprej in katere projekte je po izboru občanov smiselno izpeljati v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih

Kako bomo praznovali zadnji dan leta 2020?

28. 12. 2020

Zaradi znanih razlogov bo silvestrovanje letos povsem drugačno, kot smo ga vajeni. A v zadnjem tednu leta 2020 kljub temu ne bo manjkalo zanimivih kulturnih in zabavnih vsebin, le da bodo nekoliko drugačne. Pripravil Bratko Zavrnik.

Virusna okužba spreminja tudi letošnje božično novoletne praznike

21. 12. 2020

Koronavirusna okužba je močno zaznamovala naše življenje in spreminja tudi božično-novoletne praznike. V oddaji Odkrivamo Maribor smo tokrat odkrivali pomen praznikov in praznovanj nekoč in danes, govorili o psihološkem vidiku praznovanj v luči zaostrenih razmer v družbi in predstavili predpraznični utrip v mariborskem Mladinskem domu. Oddajo je pripravila Brigita Mohorič.

Kakovos zraka v Mariboru in okolici

14. 12. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o kakovosti zraka v Mariboru oziroma o 28 milijonih evrov, kolikor jih je za izboljšanje kakovosti zraka prejela mariborska občina. Pogledali smo še v Miklavž na Dravskem polju, ki prav tako spada med območja z bolj onesnaženim zrakom. Kako in kdaj zamenjati kurilne naprave, pa bo svetoval predstavnik Eko sklada. Pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Humanitarne organizacije v Mariboru

7. 12. 2020

V tokratni oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o pomoči ljudem v stiski. Te so se zaradi razmer med epidemijo razširile in poglobile, z večjo težo pa pritiska tudi december s potrošniškim narekom, ob katerem pridejo socialne in duševne težave še boj do izraza. Pogovarjali smo se s predstavniki organizacij Humanitarček, UP-ornik, Društva prijateljev mladine Maribor in mariborske Nadškofijske Karitas.

Pred veselim decembrom

30. 11. 2020

Dan pred začetkom veselega decembra smo preverili, kaj se bo – kljub zaostrenim epidemiološkim razmeram – vendarle dogajalo v Mariboru. Kaj si lahko obetamo od praznikov in kako bodo dobri možje obiskali otroke? Oddajo je pripravila Lidija Cokan.

Pohorski turistični delavci in upravljalci smučišč o novi zimski sezoni

23. 11. 2020

Zadnji novembrski teden navadno že razmišljamo o servisu smuči. Nekateri že tudi rezervirajo smučarske počitnice v tujini, večina kupcev sezonskih vozovnic za Mariborsko Pohorje pa ima v žepu že aktualno. Letos je zaradi znanih razlogov vse drugače. Kako se v teh negotovih časih na prihajajočo zimsko sezono pripravljajo upravljavci mariborskih smučišč in pohorski turistični delavci,ste izvedeli v oddaji, ki jo je pripravil Bratko Zavrnik.

Mariborski župan Saša Arsenovič o projektih mariborske občine

16. 11. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo tokrat predstavili večje projekte, ki jih mariborska občina že izvaja ali pa jih še načrtuje. Preverili smo, kdaj bi lahko ti projekti zaživeli. Ob tem nismo mogli spregledati finančne strukture posameznih načrtov, ki skupaj presegajo zmožnosti mariborske občine. O vsem tem se je Aljaž Mejal pogovarjal z mariborskim županom Sašo Arsenovičem.

Martinovo in vinski letnik 2020

9. 11. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo se – kljub trenutnim razmeram, ki ne dovoljujejo večjih prireditev – ustavili pri največjem prazniku vinarjev in vinogradnikov, martinovem. Zavod za turizem Maribor je zaradi epidemije in zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa že pred tedni odpovedal organizacijo tradicionalnega martinovanja na prostem, ki velja za največji tovrstni dogodek v Sloveniji. Nas pa je zanimalo, kakšen je letošnji vinski letnik in kako bodo vinarji prebrodili to zahtevno leto ? Pripravila Nataša Kuhar.

Osamljenost, tesnoba in druge psihične težave

2. 11. 2020

V času ponovne ustavitve javnega življenja mnogi ostajajo doma, medsebojni stiki niso zaželeni, naš vsakdan pa prinaša ljudem veliko negotovosti in stisk. Osamljenost, tesnoba in druge psihične težave se krepijo predvsem pri mladih, ki zelo pogrešajo druženje z vrstniki. Vse bolj pa so ogroženi tudi starejši – v skrbi, da se ne bi okužili, ostajajo zaprti v svojih domovih, čeprav v teh časih še bolj potrebujejo medsebojne stike in pozornost drugih ljudi. O tem, kako pomagati obojim, se je z gosti pogovarjala Brigita Mohorič.

Varstveno delovni center Polž

19. 10. 2020

Obiskali smo Varstveno delovni center Polž. V svojih enotah v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah in Šentilju uporabnikom pomagajo pri socialnem vključevanju in krepitvi samostojnosti, omogočajo jim varstvo, vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji ter institucionalno varstvo. Predstavili bomo tudi njihov projekt 'S teboj lahko', s katerim želijo invalidom pomagati, da bi čim dlje in čim kakovostneje bivali v svojem okolju.

55. Borštnikovo srečanje

12. 10. 2020

Danes se v Mariboru začenja 55. Borštnikovo srečanje; organizatorji želijo do 25. oktobra izpeljati verodostojen in intenziven gledališki program in na zaključnem večeru podeliti nagrade za gledališke dosežke, tudi najpomembnejšo – za življenjski opus, ki jo letos prejme mariborski igralec Peter Boštjančič. Epidemija koronavirusne bolezni je vplivala že na načrtovanje programa, prilagajanja bodo potrebna tudi ob njegovi izvedbi, čas omejitev pa vpliva na gledališke ustvarjalce in obiskovalce in sili k novim razmislekom . Pripravila Irena Kodrič Cizerl in Boštjan Feguš.

Prva gimnazija Maribor praznuje 170. rojstni dan

5. 10. 2020

V več kot stoletju in pol delovanja v različnih organizacijskih oblikah, državah in časovnih obdobjih je v njenih klopeh sedelo na tisoče dijakinj in dijakov, na table pisalo na stotine profesoric in profesorjev. Če bi njeni zidovi imeli oči in ušesa, bi si zagotovo spomnili zelo veliko zanimivih prigod. O njih govorimo s sedanjimi in nekdanjimi dijaki in profesorji.

Pokoronsko turistično poletje v štajerski prestolnici in na Pohorju

28. 9. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo preverili, kašno je bilo pokoronsko turistično poletje v štajerski prestolnici in na Pohorju; od kod so prihajali turisti in kaj jih je najbolj zanimalo. Izvedeli boste, kako uspešna je bila kampanja Pohorje 365, s katero so ponudniki v okviru Partnerstva za Pohorje jasno sporočali, da je to poletje še posebej čas za obisk Pohorja. Pa smo Slovenci izkoristili poletje za obisk tega zelenega bisera? Pripravila Nataša Kuhar in Boštjan Feguš.

5. Mednarodni festival fotografije

21. 9. 2020

Tema tokratne oddaje Odkrivamo Maribor je bil 5. Mednarodni festival fotografije v Mariboru, ki vabi ljubitelje fotografske umetnosti in druge obiskovalce vse do konca meseca s številnimi razstavami in drugimi prireditvami na več prizoriščih v mestu. Pripravila Brigita Mohorič in Zoran Perko.

Prometna ureditev

14. 9. 2020

Prometna ureditev v Mariboru se je v zadnjem času precej spremenila. Dva dni pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti smo govorili o tem, katere prometne spremembe v mestu že veljajo, kaj so prinesle in kako se bo mesto še spreminjalo. Pripravila Lidija Cokan.

Ambulanta za osebe brez osnovnega zavarovanja

7. 9. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo obiskali Ambulanto za osebe brez osnovnega zavarovanja, ki deluje, skupaj s posvetovalnico, pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor. Zanimalo nas je, katere storitve omogoča, kako deluje v novih koronaokoliščinah in ali se je zaradi teh spremenila sestava ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Ambulanta pokriva potrebe celotne severovzhodne Slovenije.

Novo šolsko leto je pred vrati

31. 8. 2020

Pred vrati je novo šolsko leto. Po zagotovilih ministrstva se bo, ob upoštevanju strogih zdravstvenih priporočil, začelo ob običajni udeležbi učencev, dijakov in varovancev v vrtcih. O tem, kako bo v prvih tednih in kako so se šole in vrtci na novo šolsko leto pripravili, smo govorili v oddaji, ki sta jo pripravila Bratko Zavrnik in Boštjan Feguš.

Težave organizatorjev različnih poslovnih, kulturnih, družabnih in športnih dogodkov

24. 8. 2020

Ukrepi zaradi koronavirusne bolezni so močno zaznamovali organizatorje različnih poslovnih, kulturnih, družabnih in športnih dogodkov, ki jih zaradi preprečevanja širjenja bolezni letos sploh ni ali pa jih pripravljajo v omejenem obsegu. To seveda pomeni velik izpad dohodka, zato si večina organizatorjev želi, da bi to leto lahko izbrisali. Kako ga bodo vendarle preživeli in kaj pričakujejo od države, smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor, ki sta jo pripravila Nataša Kuhar in Zoran Perko.

Muzeja narodne osvoboditve

17. 8. 2020

Predstavili smo programe tukajšnjega Muzeja narodne osvoboditve, pri tem pa izpostavili njihovo zadnjo pridobitev, to je Trafiko pri Starem mostu, ki je zaživela kot zanimiva turistična točka. Pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Razigrana plat Maribora

10. 8. 2020

V dopoldanskem oglašanju smo odkrivali razigrano plat Maribora. Mariborske nevladne organizacije poleti, med drugimi počitnicami in pravzaprav čez vse leto omogočajo priložnosti za igro in ustvarjanje. Zanimalo nas je, zakaj je to tako pomembno in v kakšne ljudi odraščajo mladi ob igri, kakšen polet ob tem jemlje njihova domišljija in kako se gibalno, čustveno in socialno razvijajo. Pripravila Irena Kodrič Cizerl in Boštjan Feguš.

31. Poletni lutkovni pristan

3. 8. 2020

Maribor gosti že 31. Poletni lutkovni pristan – mednarodni festival, ki zaradi pandemije letos prinaša predvsem predstave slovenskih lutkarjev. O programu festivala, ki je lahko zanimiv tudi za odrasle, o pomenu lutk in soočanju z lutkovno umetnostjo otrok med odraščanjem pa tudi o vlogi lutkovnega gledališča v mestu in regiji – v tokratnem terenskem oglašanju.

Lokalno pridelana hrana v središču mesta

27. 7. 2020

Delovanje in ponudba mariborskih tržnic sta bili tema oddaje Odkrivamo Maribor. Preverili smo, kje v središču mesta je vendarle še mogoče dobiti sveže in domače sadje, zelenjavo in izdelke, potem ko sta se ekološka tržnica in tržnica integrirane pridelave preselili z Glavnega trga in Trga svobode na osrednjo tržnico na Vodnikov trg. Slišali pa boste tudi, kaj se dogaja s kramarskim sejmom in kdaj naj bi bil ponovno odprt. Pripravila Vesna Martinec

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

20. 7. 2020

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, s sedežem v Mariboru, je največji javnozdravstveni laboratorij v Sloveniji. Tam med drugim testirajo vzorce na prisotnost koronavirusa, odvzete na vstopnih točkah. O tem, kaj vse še počnejo, pa v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravila Lidija Cokan.

Vodole

13. 7. 2020

Na mariborsko vinsko cesto so se po dolgih tednih karantene množično vrnili obiskovalci vinskih kleti. V oddaji Odkrivamo Maribor smo bili v naselju Vodole, v zadnjem času znano po inovativnih projektih, kot sta fontana vin in adrenalinska atrakcija spust po jekleni vrvi – zip line. Govorili smo o ponudbi in projektih, s katerimi skušajo privabljati ljubitelje žlahtne kapljice, kulinarike in različnih doživetij. Pripravila Bratko Zavrnik in Boštjan Feguš.

Nova podoba starega Maribora

6. 7. 2020

Stari del Maribora dobiva novo podobo s prenovo Vojašniškega trga in tamkajšnjih objektov. S sogovorniki smo obudili spomin na zgodovinski pomen tega najstarejšega dela mesta in poizvedeli, kaj bo prenova prinesla podobi mesta in meščanom. H koncu gresta tudi obnova Koroške ceste in Glavnega trga. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

Turizem v Mariboru

29. 6. 2020

V terenski oddaji smo preverili, na čem naj Maribor – po epidemiji – gradi turizem. Z različnimi gosti smo skušali ugotoviti, kaj so pravi koraki za zagon turizma in s kakšnimi paketi lahko ponudniki v štajersko prestolnico privabijo turiste z drugih koncev Slovenije. So za obiskovalce pomembne zgolj znamenitosti mesta ali jih bolj prepričajo zgodbe in doživetja? Pripravila Nataša Kuhar in Bošjan Feguš.

Šolarji, epidemija in počitnice

22. 6. 2020

Dva dni pred koncem šolskega leta smo se ozrli na zadnje tri mesece, ki so zaradi epidemije prinesli drugačno šolo. O tem, kako so se znašli učitelji, kako učenci in kakšen bo konec šolskega leta in kje v Mariboru bo poskrbljeno za počitniško varstvo otrok, se je s sogovorniki pogovarjala Lidija Cokan.

Kulturni dogodki v mestu ob Dravi

15. 6. 2020

Kulturno-umetniški dogodki se počasi spet vračajo v naš vsakdan, zato smo odkrivali poletno dogajanje v mariborskem gledališču. Predstavili smo priprave na muzejsko noč in dneve knjige, ki tokrat vabijo ne le v virtualnem svetu, ampak tudi v živo; nekaj besed pa tudi o pričakovanjih mariborskih prekarnih kulturnikov o vladinih ukrepih na področju kulture. Pripravila Brigita Mohorič in Boštjan Feguš.

Pohorski turizem v prihodnje

8. 6. 2020

Pohorski turizem je po topli zimi prizadela še epidemija koronavirusa, ki je opustošila pomladno sezono in odnesla tudi pomembni mednarodni kolesarski tekmovanji. Turistične delavce pa nekoliko tolaži dejstvo, da bodo Slovenci zaradi omejitve potovanj letos pogosteje obiskovali domače lepote. O razmerah v pohorskem turizmu, pričakovanjih in načrtih je s sogovorniki govoril Bratko Zavrnik.

Invazija tujerodnih rastlinskih vrst

1. 6. 2020

V oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o tujerodnih rastlinskih vrstah v Mariboru, predvsem o invazivnih. V nova okolja najdejo pot na različne načine, nekoč pa smo jih celo zasajali kot eksote. Težava nastane, ko začnejo negativno vplivati na biotsko pestrost, na zdravje ljudi in na gospodarstvo, predvsem kadar se nenadzorovano širijo – npr. z vetrom. Za lažje prepoznavanje in ukrepanje je treba opraviti popise, ozaveščati ljudi in pripraviti načrt nadzora in omejevanja teh rastlin, nekatere pa je mogoče celo koristno uporabiti. Tako smo npr. robinijo vzeli za svojo, ambrozija in japonski dresnik pa imata v javnosti čisto drugačen sloves. Pripravila Boštjan Feguš in Irena Kodrič Cizerl.

Zavrženi tekstil in ponovna uporaba

25. 5. 2020

Dandanes na svetovni ravni zavržemo 92 milijonov ton oblačil letno, po ocenah pa se bo proizvodnja oblačil v prihodnjem desetletju še podvojila. Kaj bomo z zavrženim tekstilom in kako lahko k zmanjšanju prispevamo sami ? Izpostavili smo primer dobre prakse v Mariboru, to je izmenjevalnica oblačil Cunjami. Predstavili smo še prvi demonstracijski laboratorij na svetu za reciklažo tekstila, ki deluje prav v Mariboru, govorili pa tudi o ekološkem vidiku kopičenja tekstila. Pripravila Nataša Kuhar.

Delno odpiranje vrat šol in vrtcev

18. 5. 2020

S sproščanjem ukrepov se torej po dveh mesecih delno odpirajo šole in vrtci. A pouk bo precej drugačen kot pred koronavirusom. Učitelji in učenci se bodo morali navaditi na mnoga nova pravila. Ob obisku na mariborski Osnovni šoli Draga Kobala smo preverili, kako pouk v novih razmerah poteka v praksi. Javljanje sta pripravila Bratko Zavrnik in Boštjan Feguš.

75 let Radia Maribor in časnika Večer!

11. 5. 2020

Na rojstni dan Radia Maribor je terenska ekipa obiskala še enega živahnega 75-letnika. 9. maja 1945 je v Mariboru izšel prvi povojni časopis v slovenskem jeziku. Takrat je bil še brez imena, čez čas pa je dobil ime, ki ga ima še danes: Večer. O času, ki sta ga soustvarjala Večer in naš radio, o časih, v katerih živimo in ki so pred nami, smo govorili v tokratnem terenskem oglašanju.

Delavnice SNG Maribor

9. 3. 2020

Obiskali smo delavnice Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer za Dramo, Opero in Balet nastajajo scena in kostumi. Več tisoč so jih že izdelali; zanje so potrebna posebna znanja, predvsem pa iznajdljivost, da bi uresničili zamisli scenografov in kostumografov. Oddajo sta pripravila Irena Kodrič Cizerl in Boštjan Feguš.

Sofinanciranje obnove nepremičnin pod kulturnovarstveno zaščito

2. 3. 2020

Mariborska občina načrtuje v kratkem objavo dveh razpisov, s katerima bo sofinancirala obnovo nepremičnin pod kulturnovarstveno zaščito. V oddaji Odkrivamo Maribor smo razkrili podrobnosti teh razpisov in raziskali, kolikšen je problem neobnovljenih zgodovinskih zgradb v Mariboru. Pripravil Bratko Zavrnik.

Počitniško dogajanje v Mariboru

24. 2. 2020

Letošnje zimske počitnice šolarjem niso prinesle snega, kar pa ne pomeni, da bodo zato manj zabavne. Obiskali smo mariborske počitnikarje in preverili, kako si bodo krajšali proste dni.

Materinski dom in Varna hiša

17. 2. 2020

Materinski dom in Varna hiša v okolici Maribora ponujata ženskam in materam z otroki, ki se znajdejo v velikih življenjskih stiskah, pomoč, varnost in začasen dom. O tem, kako pomembne so tovrstne ustanove in kakšne oblike pomoči omogočata obe ustanovi ženskam v stiski, ki se skušajo umakniti iz začaranega kroga nasilja, smo govorili v oddaji, ki sta jo pripravila Brigita Mohorič in Tomaž Pirš.

Javne skulpture in plastike

10. 2. 2020

Maribor se ponaša z veliko javnimi skulpturami in plastikami. Ob hitenju po vsakodnevnih opravkih jih komajda opazimo, nanje pa postanemo pozornejši, ko jih načne zob časa. Takrat se šele začno prave težave, to je ugotavljanje lastništva objektov in zemljišča, na katerem stojijo. Pri tem ima pomembno vlogo njihova spomeniškovarstvena kategorizacija. Če niso označeni za dediščino ali spomenik, je njihovo vzdrževanje težko zagotoviti, če lastniki za to ne pokažejo zanimanja. Občina v sodelovanju s strokovnimi in umetniškimi ustanovami išče rešitve, ki naj bi jih še letos prinesel nov odlok. Pripravila Irena Kodrič Cizerl in Boštjan Feguš.

Gradbena vnema v Mariboru

3. 2. 2020

Gradbena vnema v Mariboru ne poneha. Gradnja več stanovanjskih objektov na Studencih in v središču mesta se bliža koncu, investitorji pa napovedujejo nove. Največji gradbinec v Mariboru bo v prihodnjih letih Stanovanjski sklad Republike Slovenije, zasebniki pa novogradnje načrtujejo tudi na Pobrežju. Pripravila Bratko Zavrnik in Boštjan Feguš.

Društvo likovnih ustvarjalcev Maribor

27. 1. 2020

Člani mariborskega Društva likovnih ustvarjalcev se s svojimi prireditvami že pripravljajo na visoki jubilej. Praznovali bodo decembra, ko bo minilo 100 let organizirane likovne dejavnosti v Mariboru. O možnostih, ki jih mesto danes ponuja likovnim umetnikom, o njihovih težavah pri iskanju prostorov za delo in življenje, stanju te umetnosti in položaju umetnikov v družbi, pa tudi o praznovanju jubileja so mariborski umetniki razmišljali v oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je vodila Brigita Mohorič, tonska realizacija Zoran Perko in Boštjan Feguš.

Gostinski poklici niso cenjeni

20. 1. 2020

Prihodki slovenskega turizma in število nočitev zadnja leta vztrajno rastejo in turistične organizacije se rade pohvalijo, da gradijo petzvezdični turizem. Daleč od zvezd pa so zaposleni v gostinstvu in turizmu. Poleg tega da delavcev kronično primanjkuje, so razlogi za nevzdržne razmere predvsem neugoden delovni čas, težki pogoji dela, slabe plače in dejstvo, da gostinski poklici niso cenjeni. Oddajo sta pripravila Nataša Kuhar in Zoran Perko.

Superračunalniki

13. 1. 2020

Govorili smo o superračunalnikih. Na dvorišču tehniških fakultet že stoji prototipni superračunalnik Maister, s pomočjo katerega bodo ustvarili nacionalni superračunalnik. Imenoval se bo Vega; in če bi ga zagnali že danes, bi bil 20. najzmogljivejši na svetu. O tem, zakaj take računalnike potrebujemo, kako nam lahko koristijo in kako vplivajo na naša življenja, je z gosti govorila Llidija Cokan.

Pravljične plati Maribora

6. 1. 2020

Na dan svetih treh kraljev, ko se izteka adventni čas, smo odkrivali pravljične plati Maribora. Praznike so namreč zaznamovali številni, a globalizirani in komercializirani rituali in običaji, ki segajo sicer daleč v preteklost, a se njihovega nastanka ne zavedamo. Naši predniki pa so si poskušali z zgodbami in na pol pravljičnimi razlagami razložiti dogajanje in različne pojave. In Maribor ima glede tega bogato izročilo – od pogumnega čevljarčka, prek vodnega moža in gadje kraljice, do skritih zakladov na Pošteli in nastanka Pekrske gorce. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

Silvestrovanja

30. 12. 2019

Letošnjo zadnjo terensko oddajo Odkrivamo Maribor smo posvetili silvestrovemu. S turističnimi delavci in organizatorji prireditev smo govorili o tem, kje in kako se bo mogoče posloviti od starega leta in pozdraviti novo. Pripravila Bratko Zavrnik in Tomaž Pirš.

Športne aktivnosti v Mariboru

23. 12. 2019

Aljaž in Tomaž ste se odpravila pod vznožje Mariborskega Pohorja, kjer se je pred dobrim tednom začela smučarska sezona. O njej smo govorili, pa tudi o aktivnostih mariborskih športnih klubov in društev pozimi. Preverili pa smoi še najaktualnejše dogajanje v Športnih objektih Maribor.

Med mariborskimi brezdomci

16. 12. 2019

Ponedeljkovo dopoldne smo preživeli v družbi mariborskih brezdomcev. Zanimalo nas je, kje lahko v teh zimskih dneh poiščejo zavetje in kakšna pomoč jim je v mestu na voljo, ozrli pa smo se tudi v novo leto in izvedeli, ali jim bo prineslo tudi nastanitveno podporo, kakršno poznajo v prestolnici in si jo želijo tudi mariborski brezdomci.

GT22

9. 12. 2019

GT 22, Center nevladne kulture v Mariboru, povezuje mlade ustvarjalce na širokem področju kulture in umetnosti in postaja s pestro ponudbo programov pomembna alternativna kulturna ustanova v mestu, ki privablja vse več obiskovalcev. V oddaji Odkrivamo Maribor smo z gosti razmišljali o razvoju alternativnega centra GT 22, priložnostih, ki jih ponuja mladim, pa tudi o prekarnosti in finančnih težavah. Oddajo sta pripravila Brigita Mohorič in Štefan Bencik.

Ima praznična okrasitev v Mariboru zgodbo?

2. 12. 2019

V terenskem oglašanju smo tokrat govorili o prazničnih plateh Maribora in ga postavili ob bok mestom, ki so se po zaslugi okrasitve že uvrstila na lestvico najlepših adventnih mest. Kaj najbolj in kako očara domačine in turiste? V Zagrebu, Ljubljani in Gradcu imajo glede tega precej jasno vizijo. Kaj pa v Mariboru?

Gostinska ponudba v Mariboru

25. 11. 2019

Tokrat smo odkrivali gostinsko ponudbo v štajerski prestolnici. V mestu so v zadnjem času odprli kar nekaj restavracij, ki ponujajo mnogo več kot le tradicionalno kosilo. Zanimalo nas je, ali Maribor doživlja kulinarični razcvet in sledi zahtevam gostov glede kakovosti in ponudbe hrane. Poznavalce smo vprašali tudi, ali so gostinci uspešni pri povezovanju z lokalnimi ekološkimi pridelovalci in kako inovativni so pri svojih receptih. Poslušajte ob pol desetih.

Povišani pretoki reke Drave

18. 11. 2019

Spremljali smo povišani pretok reke Drave in govorili o delovanju civilne zaščite. Oddajo je pripravila Lidija Cokan.

Martinovanje 2019

11. 11. 2019

11. novembra ljubitelji vina praznujejo štajersko novo leto – kot nekateri radi imenujejo martinovo. Največje praznovanje bo tradicionalno na mariborskem Trgu Leona Štuklja. Kako bo potekalo in kakšna bo ponudba, smo vprašali prireditelje, vinarje in druge zanimive goste. Oddajo je pripravil Bratko Zavrnik.

Karierni sejem za osnovnošolce in srednješolce

4. 11. 2019

V oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o kariernem sejmu za osnovnošolce in srednješolce, ki bo prihajajoči konec tedna v Športni dvorani Lukna v Ljudskem vrtu.

Ekološko kmetijstvo severovzhodne Slovenije

21. 10. 2019

Ekološki kmetje, povezani v Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije, so pred mesecem dni zaznamovali 20. praznik ekoloških kmetij. Vsa ta leta svoje izdelke prodajajo na Glavnem trgu v Mariboru. O tem, kako živi ekološka tržnica, kakšno je povpraševanje po tovrstni hrani v štajerski prestolnici in o priložnostih ekološkega kmetijstva smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor.

54. Borštnikovo srečanje

14. 10. 2019

Preden gledališka predstava zaživi na odru, se zgodi marsikaj – od programskega premisleka, načrtovanja in promocije prek vzgoje gledališkega kadra in občinstva do vaj, sodelovanja in predanosti. Omenjeno boste spoznavali ob poslušanju oddaje Odkrivamo Maribor. Tako smo napovedali začetek 54. gledališkega festivala Borštnikovo srečanje –začel se je z dopoldansko konferenco o razvoju občinstev in s popoldanskim posvetom o sodobnih uprizoritvenih praksah za mlade. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

Teden brez embalaže

7. 10. 2019

Tokratno terensko oddajo Odkrivamo Maribor smo posvetili okolju. Z njo odpiramo celotedensko radijsko akcijo Teden brez embalaže. Gostili smo predstavnike okoljevarstvenih organizacij in mariborskih komunalnih podjetij. Pripravil Bratko Zavrnik.

Nasveti za bruce

30. 9. 2019

V oddaji Odkrivamo Maribor smo pomagamo brucem v novem okolju. Zbirali smo potrebne nasvete za brezskrben prvi študijski dan.

Pokrajinski arhiv Maribor

23. 9. 2019

Del ponedeljkovega dopoldneva smo tokrat preživeli v družbi kolektiva Pokrajinskega arhiva Maribor. Ustanova, kjer se skriva bogata arhivska kulturna dediščina, in njeni zaposleni se dobro leto ukvarjajo z izdajo dokumentov, nujnih za prodajo stanovanj. Razkrili smo zakaj. In tudi, katere razstave so na ogled, kdo jih največkrat obišče in kaj vse hranijo v arhivih. Približali smo vam poklic arhivista, govorili pa smo tudi o prostorski stiski, na katero opozarjajo že več let.

100 let Slovenskega narodnega gledališča Maribor

16. 9. 2019

Slovensko narodno gledališče Maribor praznuje 100-letnico delovanja. V današnjem terenskem oglašanju smo se z gosti ozrli v preteklost te osrednje kulturne ustanove, ki je z umetniškimi programi Drame, Opere in Baleta pomembno sooblikovala kulturni, politični in socialni prostor Maribora in Slovenije. Predstavili pa smo tudi bogat program, ki ga ob jubileju pripravljajo v gledališču.

Kdaj bo v Mariboru art kino?

9. 9. 2019

Mariborske ljubitelje filma vsako leto avgusta in septembra razveselita kino na prostem in festival dokumentarnega filma, jeseni pa si lahko Mariborčani ogledajo še cvetober animirane produkcije. Kljub temu pa v mestu ni art kina, ki bi deloval vse leto. V oddajo Odkrivamo Maribor smo zato povabili ustvarjalce festivalov alternativne filmske produkcije in jih vprašali, ali so zadovoljni z mariborsko ponudbo alternativnega kina. Pripravila Bratko Zavrnik in Zoran Perko.

Prvi šolski dan

2. 9. 2019

Prvi šolski dan je bil tema terenske oddaje Odkrivamo Maribor. Govorili smo o novostih v tem šolskem letu in o tem, kako otrokom in mladostnikom pomagati, da se čim prej navadijo na šolske obveznosti. Oddajo sta pripravila Lidija Cokan in Zoran Perko.

Divlja vožnja motornih vozil v naravi

26. 8. 2019

Lastniki gozdov in zemljišč na Pohorju ter lovci in civilna javnost opozarjajo, da vozniki motornih vozil s svojo divjo vožnjo po nedovoljenih poteh povzročajo nepopravljivo škodo naravi. Zaokrožil je tudi javni poziv h korenitejšim zakonskim spremembam glede vožnje v naravnem okolju. O tem, kakšne so težave in morebitne rešitve, tudi zaradi pomanjkljivega nadzora in nizkih kazni za motokrosiste in voznike štirikolesnikov, smo spregovorili v terenski oddaji Odkrivamo Maribor. Pripravila sta jo Dejan Rat in Zoran Perko.

Mariborski poslanci in volilne obljube

19. 8. 2019

Konec junija je minilo leto dni od oblikovanja novega Državnega zbora. Pet poslanskih stolčkov pripada tudi poslancem iz Maribora. V pogovoru z njimi smo preverili, ali so že uresničili katero od zavez, ki so jih dali volivcem, in kako uspešen je Klub 7, ki so ga ustanovili lani z namenom, da bi lažje uresničili za Maribor pomembne projekte. Oddajo je vodila Nataša Rižnar.

Kolesarjenje

12. 8. 2019

Mariborska kolesarska mreža je spet uspela na razpisu za upravljanje mariborskega Centra mobilnosti. Več o tem, kako bodo skrbeli za promocijo kolesarstva in drugih oblik trajnostne mobilnosti, smo spregovorili v terenskem oglašanju Bratka Zavrnika.

Aktivnostih na Mariborskem Pohorju

5. 8. 2019

V oddaji smo govorili o aktivnostih na Mariborskem Pohorju, natančneje o adrenalinskih kolesarskih stezah. Kako poteka letošnja sezona v okviru BikeParka, kakšen je obisk, katere so aktivnosti in kakšni so načrti za naslednje leto? Govorili smo tudi o delovanju Pohorske vzpenjače. Upravljavec gondole, Marprom, namreč beleži občuten porast potnikov. Oddajo je pripravil Aljaž Mejal, tonsko uredil Boštjan Feguš.

Kakovost bivanja v Mariboru: zrak, voda, hrup

29. 7. 2019

V oddaji Odkrivamo Maribor smo tokrat preverili, kako kakovosten je zrak v Mariboru, kakšen je nivo hrupa v mestu, kako je s kakovostjo pitne vode in količino vodnih virov in kaj pomenijo podnebne spremembe za drugo največje slovensko mesto v praksi.

25 let mariborske Pekarne

22. 7. 2019

Pred kratkim je minilo 25 let od takrat, ko je alternativna mladina Maribora vdrla v zaprt vojaški objekt, imenovan Pekarna, in zasedla prostore. Prav tej obletnici smo namenili tokratno terensko oddajo Odkrivamo Maribor. Govorili smo o začetkih Pekarne, o tem, kdo vse je domoval v njej in še domuje, tudi o prepotrebni obnovi kompleksa, načrtovanem novem upravljavskem modelu in še čem.

Pestro poletno dogajanje na Pohorju

19. 7. 2019

V terenskem javljanju Malo naokrog smo podrobneje spoznali nov zemljevid kolesarskih in pohodniških poti ter kartonček Pohorska kulinarična transverzala, pokušali tipično štajersko kulinariko in pregledali, kateri dogodki bodo zaznamovali dogajanje v naših koncih v času poletnih dopustov. Oddajo sta pripravila Robert Levstek in Tomaž Pirš.

Stanje mariborskih športnih objektov

15. 7. 2019

Rdeča nit oddaje je bila obnova stadiona Ljudski vrt. Investicija v severno in južno podtribunje je v sklepni fazi, napreduje pa tudi projekt obnove zahodne tribune. Pod drobnogled pa smo vzeli še stanje drugih mariborskih športnih objektov v občinski lasti. Oddajo sta pripravila Dejan Rat in Štefan Bencik.

Male živali in visoke temperature

8. 7. 2019

Poleti moramo nameniti prav posebno skrb tudi malim živalim, za katere so visoke temperature lahko celo smrtno nevarne. Kot pravijo veterinarji, ni tovrstnih opozoril nikoli preveč. Obiskali smo mariborsko Zavetišče za živali, ki je na sedanji lokaciji že 10 let. V oddaji ni manjkalo nasvetov, na kaj morajo biti lastniki malih živali poleti še posebej pozorni. Pripravila Lidija Cokan in Štefan Bencik.

Kako je v Mariboru poskrbljeno za invalidne osebe?

1. 7. 2019

V naši ponedeljkovi oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o »dostopnem« turizmu – preverili smo, kako je v Mariboru poskrbljeno za invalidne osebe. Je štajerska prestolnica s svojo turistično ponudbo do invalidov prijazna? O tem, kje so največje težave in kaj bi lahko izboljšali, smo se pogovarjali z Davidom Ivanetičem iz Zavoda Premiki, predsednikom društva paraplegikov Podravja Alfredom Lasetzkyim, muzejskim pedagogom v Pokrajinskem muzeju Maribor Dragom Omanom in Natašo Jančar iz TIC-a. Oddajo sta pripravila Zoran Perko in Nataša Kuhar.

Mariborski otok

24. 6. 2019

V petek je vrata odprlo kopališče Mariborski otok, ki Mariborčane v poletni vročini hladi že 89 let. V vseh teh letih pa kompleks ni bil deležen večje prenove. Obnova dotrajanih bazenov in poslopja je politični vroč kostanj že nekaj let, projekta pa občini še ni uspelo realizirati. O ponudbi kopališča in njegovi usodi v oddaji Odkrivamo Maribor s predstavniki Športnih objektov Maribor in mariborske občine, ki jih je pred mikrofon povabil Bratko Zavrnik.

Pred festivalom Lent

17. 6. 2019

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo tokrat govorili o Festivalu Lent, ki čez nekaj dni, natančneje 20. junija, odpira svoja vrata. Trajal bo deset dni, osrednje prizorišče pa bo znova na Trgu Leona Štuklja. Bo pa letos nekaj sprememb: med drugim ne bo uličnega gledališča, na promenadi na Lentu pa ne gostinskih stojnic. Kateri bodo vrhunci festivala, kaj se bo dogajalo na posameznih prizoriščih in kaj bo z odrom na Dravi?

Stanje mariborskega vodovodnega omrežja

10. 6. 2019

V oddaji Odkrivamo Maribor smo preverili stanje mariborskega vodovodnega omrežja. Zanimalo nas je tudi, kakšno vodo pijemo in kako skrbimo zanjo. Preleteli pa smo še številne družbenokoristne projekte, ki opozarjajo na to, kako pomembna je skrb za okolje in kakovostno pitno vodo.

Kakšni so mariborski parki ?

3. 6. 2019

Parki so pljuča mest in to velja tudi za Maribor, kjer je največji mestni park. Meščanom in drugim obiskovalcem daje veliko možnosti za preživljanje prostega časa, ker gre za naravno okolje, pa je treba pri tem upoštevati tudi nekatere omejitve. Kakšni so mariborski parki in v kakšnem stanju so, jih je dovolj in ali so primerno izkoriščeni? Oddajo sta pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor

27. 5. 2019

V terenski uri smo obiskali Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab, edino tovrstno v Mariboru; deluje v okviru Centra za socialno delo. Čeprav obstaja že devet let, je še vedno premalo poznana v javnosti, tudi zato ta četrtek, 30. maja, pripravljajo dan odprtih vrat. S strokovnimi sodelavci smo se pogovarjali o tem, kaj vse svetovalnica ponuja ljudem, ki potrebujejo pomoč, pa tudi, kako nasilje prepoznati in se nanj odzvati. Govorili smo še z osebo – anonimno seveda –, ki se je odločila poiskati pomoč v tej svetovalnici.

6. teden ljubiteljske kulture

20. 5. 2019

V terenski oddaji smo se v sklopu 6.Tedna ljubiteljske kulture, ki po vsej Sloveniji ves teden ponuja čez tisoč dogodkov, z gosti pogovarjali o pomenu ljubiteljske kulture pri nas: o tem, zakaj imamo Slovenci tako radi kulturo – z njo se ukvarja več kot sto tisoč ljudi, in kakšen je odziv na prireditvah Tedna ljubiteljske kulture. Predstavili smo tudi najbolj priljubljene dejavnosti in kdo so ljudje, ki se v prostem času predajajo kulturi; govorili smo še o tem, kako v dogajanje pritegniti mlade in s kakšnimi težavami se srečujejo kulturna društva. Oddajo sta pripravila Brigita Mohorič in Tomaž Pirš.

Bresternica - Gaj

13. 5. 2019

Krajevna skupnost Bresternica - Gaj je največja v mariborski občini in edina, ki meji na Avstrijo. Le nekaj kilometrov od mestnega vrveža krajani živijo v sožitju z reko Dravo, Žavcarjev in Tojzlov vrh sta idealna za pohodnike. Po drugi strani pa krajane jezijo uničene cestne povezave, veliko ljudi je brez vodovoda in kanalizacije, že več let je trn v peti nekdaj izjemno priljubljen motel Jezero. Skratka, veliko razlogov za radijski obisk, ki sta ga pripravila Dejan Rat in Štefan Bencik.

Klavrno stanje tržnic

6. 5. 2019

Več tržnic v Mariboru je v klavrnem stanju. Kupcev in prodajalcev je malo ali jih sploh ni, objekti so dotrajani. A tisti, ki jim ni vseeno, si prizadevajo, da bi spet zaživele. Več v terenski oddaji Odkrivamo Maribor, ki jo je pripravil Bratko Zavrnik.

Športni park Ruše + Šport in zdravje

3. 5. 2019

Dopoldne smo obiskali Športni park Ruše. Predstavili smo Dan rekreativnega športa in izbor aktivnosti na tej prireditvi. Govorili smo tudi o bližajočem se sejmu Šport in zdravje, s katerim se v Maribor vrača sejemska dejavnost. Oddajo sta pripravila Theodor Bostič in Štefan Bencik Pišta.

Skupnostni urbani EKO vrt v Mariboru

29. 4. 2019

Toplo pomladno vreme je na gredice zvabilo vrtičkarje, ki prekopavajo, gnojijo, sejejo in sadijo. Tudi na Skupnostnem urbanem eko vrtu v Mariboru, kjer je prostora za vse, ki bi radi pridelali lastno zelenjavo, že nekaj časa premalo. Po sedmih letih urbanega vrtnarjenja se namreč zdi, da mestna oblast željam občanom ne sledi tako, kot bi morala.

Slovenski Dnevi knjige v Mariboru

15. 4. 2019

Od 23. do 27. aprila bo v okviru 22. literarnega festivala Slovenski Dnevi knjige v Mariboru več kot 80 različnih literarnih prireditev , akcij in drugih dogodkov. Osrednja tema festivala, ki bo v prihodnjih dneh postregel tudi z obilico predfestivalskega dogajanja, je užitek, predvsem ob branju. O užitkih branja in užitkih besedila, o branju med mladimi, zapovedanem užitku v sodobni družbi in vplivu bralnih prostorov na užitekje govorila Nataša Rižnar s sogovorniki. Tonska realizacija Tomaž Pirš.

Sredstva za rekreativni in tekmovalni šport

8. 4. 2019

Mariborska občina letos namenja izdatna sredstva rekreativnemu in tekmovalnemu športu. Več kot 4 milijone evrov je težak letni občinski program športa, kriteriji za sofinanciranje dejavnosti izvajalcev pa vsem niso pogodu. Zagotovo je pozitivno, da je občina zagotovila sredstva za 23 športnih strokovnjakov, ki bodo pomagali pri delu z mladimi, ob tem pa je v mestu ob Dravi treba posodobiti tudi infrastrukturo. Odgovore na te izzive sta poiskala Dejan Rat in Tomaž Pirš

Pokrajinski muzej Maribor

1. 4. 2019

V terenski oddaji smo govorili o poslanstvu, ki ga ob soočanju z zgodovino opravljajo za prihodnje generacije strokovni sodelavci Pokrajinskega muzeja Maribor. Predstavili smo delo muzejskih kustosov, kako nastajajo zbirke, ki jih hranijo v muzeju, govorili pa smo tudi o izobraževalnih programih za mlade in o težavah muzejske stroke. Dotaknili pa smo se večkrat preložene obnove mariborskega gradu, kjer že 81 let domuje Pokrajinski muzej. Pripravila Brigita Mohorič in Štefan Bencik.

Se Maribor razvija v center visoke tehnologije?

25. 3. 2019

Mariborska univerza in visokotehnološka podjetja si postavljajo ambiciozne cilje: univerza napoveduje investicijo v moderen superračunalnik, satelit, ki ga razvijajo z zasebniki, pa naj bi še letos poletel v vesolje. Ob tem se poraja vprašanje: Sta to le osamelca ali se Maribor resnično razvija v center visoke tehnologije? oddajo sta pripravila Bratko Zavrnik in Štefan Bencik.

Iniciativa mestni zbor

18. 3. 2019

Iniciativa mestni zbor, ki je nastala po mariborskih vstajah in med drugim prireja četrtne in krajevne zbore prebivalcev, na katerih razpravljajo o perečih težavah v mestu, je po šestih letih delovanja še vedno zelo aktivna. Sogovornike, predstavnike pobude, smo vprašali, kaj vse so doslej uspeli narediti za boljše življenje občanov, s katerimi izzivi se soočajo in v kolikšni meri jim mestna oblast prisluhne. Pripravila Nataša Rižnar in Zoran Perko.

Dravske elektrarne Maribor

11. 3. 2019

Dravske elektrarne Maribor so lansko leto končale bolje od pričakovanj. O tem in o investicijah, za katere bodo letos namenili 14 milijonov evrov, pa tudi o drugih načrtih, povezanih predvsem z izkoriščanjem obnovljivih virov energije, smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor, ki sta jo pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Umetnostna galerija Maribor

4. 3. 2019

Umetnostna galerija Maribor praznuje letos 65-letnico delovanja. V oglašanju smo se z gosti ozrli v preteklost te osrednje ustanove za umetnost 20. in 21. stoletja v regiji, razmišljali o nalogah galerije v sodobnem času – o tem, kako spremljati in ohranjati dela umetnikov v domačem okolju in se hkrati povezovati z mednarodnim prostorom. Dotaknili smo se tudi prostorske stiske galerije in predstavili program razstav, ki jih pripravljajo v jubilejnem letu. Pripravila Brigita Mohorič in Tomaž Pirš.

Limbuška obvoznica, park ob Pekrskem potoku, urbani vrtovi

25. 2. 2019

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo se posvetili kar trem projektom, ki bodo izboljšali življenjski standard prebivalcem na desnem bregu Drave v okolici Pekrske gorce. Za boljšo prometno varnost in pretočnost naj bi poskrbela limbuška obvoznica. Izvedeli boste, kdaj bodo zabrneli stroji in kako daleč je projekt park ob Pekrskem potoku. Obeta se namreč kar nekaj novosti od Ljubljanske ulice do Pekrske gorce, kjer na uporabnike čakajo novi urbani vrtovi. Pripravila Dejan Rat in Tomaž Pirš.

Počitniške aktivnosti za mlade

18. 2. 2019

Terenska oddaja Odkrivamo Maribor je bila obarvana počitniško. Mariborske vzgojne, kulturne in športne ustanove med zimskimi počitnicami otrokom ponujajo pestro izbiro dejavnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. O ponudbi smo kramljali s sogovorniki iz Zveze prijateljev mladine Maribor, Doma Danice Vogrinec, Športnih objektov Maribor, ekipe Enjoyment Pohorje, Umetnostne galerije in Vetrinjskega dvora. Pripravila Bratko Zavrnik in Štefan Bencik.

Mariborska železniška postaja bo obnovljena

11. 2. 2019

Sedanja mariborska železniška postaja je bil prvi večji gradbeni projekt v Mariboru po drugi svetovni vojni. Zgradili so jo v petdesetih letih prejšnjega stoletja po zamisli arhitekta Milana Černigoja, še ta mesec pa se bo začela njena obnova. O tem, kako bo potekala in kaj bo prinesla potnikom – v oddaji Odkrivamo Maribor, ki sta jo pripravila Vesna Martinec in Štefan Bencik.

Društvo študentov invalidov

4. 2. 2019

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo obiskali mariborsko društvo študentov invalidov oziroma študentov s posebnimi potrebami. S sogovorniki – predstavniki društva, mariborske univerze in študenti – smo govorili o tem, kako se študenti invalidi vključujejo v študijski proces in v kolikšni meri jim je ta prilagojen. Oddajo je pripravila Nataša Rižnar.

55.Zlata lisica

28. 1. 2019

Radio Maribor bo ta teden tudi v znamenju 55. Zlate lisice. V terenski oddaji Odkrivamo Maribor je Dejan Rat gostil organizatorje tekmovanja, novi predsednik ASK Branik Gregor Lednik pa je razkril nove klubske smernice in zakaj je vse bolj prepoznavno tudi mariborsko tekmovanje za male lisičke – Little fox race. Prisluhnite.

100-letnica delovanja SNG Maribor

21. 1. 2019

Slovensko narodno gledališče Maribor letos praznuje 100-letnico delovanja poklicnega gledališča v slovenskem jeziku. Na povabilo Cankarjevega doma so mariborski gledališčniki praznovanje začeli s predstavitvijo najboljših opernih, baletnih in dramskih del Ljubljani. V oglašanju iz SNG-ja smo v pogovoru z umetniki in poznavalci mariborske gledališke ustvarjalnosti predstavili pomen in vpliv te kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Pripravila Brigita Mohorič in Tomaž Pirš.

Vinarsko podjetje Vinag

14. 1. 2019

Vinarsko podjetje Vinag, ki že leta životari v stečaju, je tik pred prodajo. Že drugič. Potem ko je njegova prodaja lani spodletela, naj bi novi kupci mislili resno. A so glede načrtov še skrivnostni. O usodi in pomenu Vinaga amo govorili v terenski oddaji Odkrivamo Maribor, ki sta jo pripravila Bratko Zavrnik in Tomaž Pirš.

S snegom bodo na Pohorje prišli tudi turisti

7. 1. 2019

Božično-novoletni prazniki, ki veljajo za enega od vrhuncev zimske turistične sezone, so za nami in mariborski hotelirji se zdaj že pripravljajo na Zlato lisico in na zimske počitnice. Kako zasedeni so hoteli pri nas in kaj si želijo ponudniki nočitev na mariborskem Pohorju, boste slišali v tokratni oddaji Odkrivamo Maribor.

Zdravko Kačič, Boris Krabonja Bilbi

24. 12. 2018

Tokratna oddaja Odkrivamo Maribor je bila času primerno – praznična. Z izbranimi sogovorniki – rektorjem mariborske Univerze Zdravkom Kačičem, humanitarcem Borisom Krabonjo in glasbenico Bilbi – smo sepogovarjali o njihovem doživljanju prihajajočih praznikov in o tem, kako jih bodo preživeli.

Kje in kako se bomo to zimo rekreirali

17. 12. 2018

Oddaja prinaša utrip mesta na najrazličnejših področjih. V ospredju so tako aktualne teme kot tudi vsakdanji vrvež v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Novinarji skupaj s sogovorniki ugotavljajo dejstva, pomanjkljivosti in napredovanje ob posameznih temah in obveščajo širšo javnost o željah in potrebah prebivalcev v mestu.

Srednja lesarska šola Maribor

10. 12. 2018

Na mariborski Srednji lesarski šoli lahko dijaki spoznajo celotno lesno verigo, od podiranja dreves v šolskem gozdu do oblikovanja lesnih izdelkov v delavnicah. V tokratni ponedeljkovi terenski oddaji vam vonja po lesu sicer nismo mogli pričarati, slišali pa ste, kaj vse počnejo bodoči gozdarji in lésarji.

Praznični december

26. 11. 2018

Aljaž Mejal in Zoran Perko sta bila v Vetrinjskem dvoru. Govorili smoo programu Vilinsko mesto, o svetlobnih skulpturah Lumina in preverjali, kakšen prazničen program nas čaka vse do silvestrovega tudi na Trgu Leona Štuklja.

Poklici in nova znanja

12. 11. 2018

V ponedeljkovi terenski oddaji smo govorili o poklicih in znanjih, ki jih danes iščejo delodajalci, predvsem v gospodarstvu; predstavili smo izzive, s katerimi se soočajo v šolah, kjer izobražujejo bodoče kadre. Govorili smo tudi o kariernem sejmu – ta bo znova v sredo v Mariboru. Namenjen je mladim, ki se odločajo o svoji prihodnosti, bodočem poklicu in nadaljnjem izobraževanju. Na sejmu se poleg šol predstavljajo tudi delodajalci, predvsem s štajerskega konca, ki potrebujejo mladi kader. Pripravila Brigita Mohorič.

Novinarji pred lokalnimi volitvami

5. 11. 2018

Oddaja je bila v znamenju lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 18. novembra. Z novinarji, ki spremljajo med drugim tudi mariborsko mestno politiko, smo govorili o kandidatih za župana in kandidatnih listah za mestni svet. Za županski stolček se poteguje rekordno število, kar 18 kandidatov, veliko zanimanje pa je tudi za mestni svet – kar 26 strank in list bi rado sooblikovalo mestno politiko. Oddajo je pripravila Nataša Rižnar.

Projekt Šal

2. 11. 2018

Projekt Šal združuje aktivne posameznike, ki želijo pomagati brezdomnim ljudem in živalim. Pozanimali smo se o aktualnem stanju v naši regiji in povabili na njihovo prireditev v središču Maribora, s katero bodo skušali angažirati najširšo javnost. Oddajo je pripravil Bratko Zavrnik.

Problematika odpadnih sveč

29. 10. 2018

Na predpraznični ponedeljek smo se oglašali s pobreškega pokopališča. Spomnili smo na problematiko odpadnih sveč in se vprašali, ali jih kupujemo že kaj manj. Izvedeli pa ste tudi, kakšna bo prometna ureditev v okolici mariborskih pokopališč v prazničnih dneh. Pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Gasilci

22. 10. 2018

Oktober je tudi mesec požarne varnosti, zato smo v središče oddaje postavili gasilce. Poklicne in prostovoljne. In to prav v času, ko mariborska gasilska brigada išče nove sodelavce. Kandidate, ki so se že potili na napornih testih fizične pripravljenosti, smo vprašali, zakaj je poklicno ukvarjanje z reševanjem življenj in premoženja tako zaželeno. Predvsem pa mora biti to delo usklajeno med poklicnimi gasilci in mnogimi prostovoljnimi društvi pod okriljem Gasilske zveze Maribor. Pripravil Dejan Rat.

53. festival Borštnikovo srečanje

15. 10. 2018

53. festival Borštnikovo srečanje v Mariboru se bo letos začel štiri dni prej kot običajno, že danes, z dvema novima programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče. Vsebino mednarodnih delavnic sta predstavila Mojca Redjko in umetniški direktor festivala Aleš Novak, govorili pa smo tudi o tem, kako mesto Maribor živi s tem največjim gledališkim festivalom pri nas. Oddajo sta pripravila Brigita Mohorič in Zoran Perko.

Mariborsko Pohorje

8. 10. 2018

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo se odpravili pod Mariborsko Pohorje; Pohorje bo namreč prihodnje leto gostilo svetovni pokal v gorskem kolesarstvu, mi pa smo se tu, na tem priljubljenem izhodišču za rekreacijo tukajšnjih prebivalcev in turistov, vprašali, kako športni smo Mariborčani, kako množično se rekreiramo, kakšna je naša kondicija; spregovorili pa smo o mnogih mariborskih športnih društvih in klubih, ob tem pa pregledali tudi dosedanje aktivnosti Maribora kot letošnjega evropskega mesta športa in se vprašali, ali je mesto ta naslov dobro izkoristilo. Oddajo je pripravil Aljaž Mejal.

Teden otroka

1. 10. 2018

Prvi teden v oktobru je že tradicionalno Teden otroka. Povsod po Sloveniji bodo pripravili različne delavnice, prireditve, predavanja in druge dogodke, namenjene otrokom in zaradi otrok. S sogovorniki smo predstavili dogodke v Mariboru, govorili pa bomo tudi o prostem času, ki je tema letošnjega Tedna otroka. Kakovostno preživljanje prostega časa je namreč dragoceno in pomembno – tako za otroka kot za celotno družino. Pripravila Nataša Rižnar.

Evropski teden športa

24. 9. 2018

Maribor je letos evropsko mesto športa, teden, ki je pred nami, pa bo Evropski teden športa, ko bo mogoče izvedeti, s katerimi športi se je v Mariboru mogoče ukvarjati rekreativno. O Evropskem tednu športa smo govorili tudi v oddaji Odkrivamo Maribor. Pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Evropski teden mobilnosti

17. 9. 2018

V okviru Evropskega tedna mobilnosti bodo javne službe in nevladne organizacije ta teden, od ponedeljka do petka, v Mariboru predstavljale dobre prakse trajnostne mobilnosti in ozaveščale, kako se po mestu premikati varno in ekološko sprejemljivo. Nekaj sodelujočih smo povabili tudi pred mikrofon, da so nam predstavili zanimive projekte in to, kako skrbi za mobilnost občanov, predvsem ranljivih skupin, mestna oblast. Pripravila Bratko Zavrnik in Tomaž Pirš.

Odpadla plastična embalaža

10. 9. 2018

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo s pristojnimi v podjetju Snaga in Pogrebnem podjetju Maribor predstavili, kaj lahko storimo, da bo odpadne plastične embalaže manj, in to na odlagališčih in v naravi. Oddajo sta pripravila Dejan Rat in Zoran Perko.

Prvi šolski dan

3. 9. 2018

V tokratni terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo se na prvi šolski dan odpravili v mariborsko Osnovno šolo Janka Padežnika. Govorili smo o novem šolskem letu, pripravah nanj in o novostih, ki jih prinaša. Nekaj besed smo namenili šolski statistiki v Mariboru, ob tem pa pregledali tudi investicije na področju šolske in vrtčevske infrastrukture v mestu ter ocenili stanje šolskih objektov. Pripravil Aljaž Mejal.

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše

28. 8. 2018

Pred začetkom novega šolskega leta smo v terenski uri obiskali mariborski Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše. Skupaj s strokovnjaki smo podali nekaj razmišljanj in dobronamernih priporočil v želji, da bi začetek čim bolj gladko stekel tako za vse šolarje kot tudi za do nedavnega vrtčevske otroke, ki bodo čez teden dni prvič prestopili šolski prag. Oddajo sta pripravila Nataša Rižnar in Zoran Perko.

Tkalka

21. 8. 2018

Danes smo bili v Tkalki, mariborski zgradbi, v kateri se je pred štirimi leti začelo slovensko socialno podjetništvo. Skupnostni center danes kaže klavrno podobo, ob precejšnjem osipu v njem delujočih organizacij je v zelo slabem stanju tudi stavba, ki kliče k obnovi. Oddajo sta pripravila Dejan Rat in Štefan Bencik.

Središče mesta Maribor

14. 8. 2018

Terenska ekipa se je oglašala iz središča mesta, enega najočarljivejših mariborskih trgov, ki ga obkrožajo rektorat, gledališče, pošta in sedež škofije. Po 162-ih stopnicah se je povzpela tudi na razgledno ploščad stolnega zvonika in se z višine z gosti ozrla v preteklost tega dela Maribora. Pripravila Katarina Klep Černejšek in Tomaž Pirš.

Kulturni turisti

7. 8. 2018

Poletje prinaša med drugim tudi pestro kulturno ponudbo, različne festivale na prostem. Družabni dogodki avgusta nagovarjajo Mariborčane in druge obiskovalce mesta na ulicah in v parkih, za poletno ponudbo pa so poskrbeli tudi v muzejih in galerijah … Kdo so kulturni turisti, od kod prihajajo in ali v mestu ob Dravi kulturni turizem res živi, smo odkrivali v torkovem dopoldnevu. Pripravila Brigita Mohorič in Zoran Perko.

Na Lentu in na Dravi

31. 7. 2018

V terenski oddaji Odkrivamo Maribor smo se odpravili k Dravi, na Lent, kjer smo razmišljali o prebujanju dogajanja ob reki in na njej. Predstavili smo aktivnosti in poglede mariborskega Zavoda za turizem o turističnem potencialu Drave, pa tudi ideje drugih, ki vidijo Dravo kot odlično priložnost za razvoj turističnih, družabnih in kulturnih projektov. Pripravila Aljaž Mejal in Tomaž Pirš.

Zavetišče za živali Maribor

24. 7. 2018

Zavetišča za živali so po navadi vsako poletje polna. V terenski uri Odkrivamo Maribor smo preverili trenutne razmere v mariborskem zavetišču, kjer so morali pred kratkim zaradi prezasedenosti ustaviti sprejem mačk. Tema so bili tudi pasji hoteli; tam poskrbijo za ljubljenčke, medtem ko so njihovi lastniki na dopustu.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor

17. 7. 2018

Naša terenska ekipa je obiskala Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor, ki letos praznuje 70-letnico delovanja. Društvo izvaja posebne socialne programe, od preprečevanja socialnih in psiholoških posledic izgube vida, usposabljanja za aktivno življenje slepih in slabovidnih, do organizacije kulturnih in športnih aktivnosti in izvajanja osebne asistence. Oddajo sta pripravila Tomaž Pirš in Nataša Rižnar.

Kamnica

10. 7. 2018

V torkovi terenski uri smo obiskali najstarejšo vas v okolici Maribora, Kamnico, ki je Izhodišče za mnoge krajše in daljše izlete. Oddajo sta pripravila Nataša Rižnar in Tomaž Pirš.

Počitniške ustvarjalnice

3. 7. 2018

Prvi julijski teden naj bi končno posijalo sonce, v naši terenski oddaji smo preverili, kako brezskrbne dni preživljajo otroci v Mariboru. Uvodoma smo se mudili na Zvezi prijateljev mladine, kjer jih ob delavnicah čaka izlet na balinišče Angela Besednjaka, pridružili pa smo se tudi pobreškim prostovoljnim gasilcem. Na vrata so jim potrkali zvedavi otroci iz brezplačnega varstva Večgeneracijskega centra Štajerska. Pripravil Dejan Rat.

Mariborski otok

26. 6. 2018

Torkov dopoldan smo preživeli na kopališču Mariborski otok. Aljaž Mejal se je z gosti posvetil novi kopalni sezoni na edinem mestnem letnem kopališču, ki se je začela včeraj, in osvetlili že večkrat napovedano in prav tolikokrat prestavljeno celovito obnovo dotrajanega kopališča. Poizvedel pa je tudi kako napreduje obnova drugega mariborskega kopališča, pokritega kopališča Pristan.

Mariborski poslanci v novi sestavi Državnega zbora

19. 6. 2018

Predčasne parlamentarne volitve so za nami, mesto Maribor pa bo v novi sestavi Državnega zbora zastopalo pet poslancev: Lidija Divjak Mirnik iz Liste Marjana Šarca, Dejan Kaloh iz Slovenske demokratske stranke, Andrej Rajh iz Stranke Alenke Bratušek in dosedanja poslanca, Branislav Rajić iz Stranke modernega centra in Franc Trček iz Levice. O tem, kaj v okviru svojih programov načrtujejo udejanjiti v naslednjih štirih letih – tako na državni kot na lokalni ravni, kako vidijo mesto ob Dravi in kaj bi po njihovem bilo treba postoriti za Maribor, se je z njimi pogovarjala Nataša Rižnar.

Muzej narodne osvoboditve Maribor

12. 6. 2018

Muzej narodne osvoboditve Maribor letos praznuje 60-letnico delovanja. V tem času se je marsikaj spremenilo, kljub temu pa so jim obiskovalci in prijatelji muzeja ves čas stali ob strani, tudi tako, da so v muzej prinašali dragocene predmete iz naše polpretekle zgodovine. V oddaji Odkrivamo Maribor smo govorili o njem in povabili na Poletno muzejsko noč, ki bo 16. junija. Pripravila Lidija Cokan in Štefan Bencik.

Nov dispečerski center za nujno medicinsko pomoč in predaja motorja

5. 6. 2018

Terenska dvojec se je najprej oglašal iz središča mesta, kjer je minuli petek začel poskusno delovati nov dispečerski center za nujno medicinsko pomoč. Nato pa smo se odpravili še pod Pohorje, kjer je bila predaja novega motorja ekipi nujne medicijske pomoči. Pripravila Zoran Perko in Katarina Klep Černejšek.

Športni park Tabor, Maribor – Evropsko mesto športa 2018

29. 5. 2018

V torkovi terenski oddaji se smo posvetili odprtju novega nogometnega igrišča z umetno travo v športnem parku Tabor v Mariboru in s tem povezanemu pestremu dogajanju tam, pogovarjali pa smo se tudi o projektu Maribor – Evropsko mesto športa 2018: o aktivnostih v mestu ob Dravi, ki letos nosi ta naslov, pa tudi o priložnostih ter težavah in izzivih, s katerimi se sooča mariborski šport na področju financiranja in infrastrukture. Pripravila Aljaž Mejal in Zoran Perko.

Odvisnost od spleta in elektronskih naprav

22. 5. 2018

Čezmerna raba spleta in elektronskih naprav postaja zlasti med mladimi vse večji problem. Kakšne so posledice in kako preprečevati zasvojenost s temi napravami, bo tema oddaje Odkrivamo Maribor. Bili smo v novem centru Šteker za psihološko svetovanje mladim ob čezmerni uporabi interneta v Mariboru. Pripravila Vesna Martinec in Tomaž Pirš.

Center za kreativnost

15. 5. 2018

Potem ko v Ljubljani od lani pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje deluje Center za kreativnost, je v teh dneh svoja vrata odprla tudi njihova projektna pisarna v Mariboru. S prihodom v mesto ob Dravi želijo povezati kreativce, podjetnike in raziskovalce z različnih področij kulturnega in kreativnega sektorja. V naslednjih petih letih bo center počrpal 11 milijonov evrov iz evropskih skladov in z vsakoletnimi razpisi vzhodni kohezijski regiji, torej med drugim tudi Mariboru, namenil več kot 60 odstotkov te vsote. Pripravila Nataša Rižnar.

Poroka v maju...

8. 5. 2018

Maj je mesec ljubezni, pa tudi mesec porok. V tokratni oddaji Odkrivamo Maribor smo ugotavljali, kje v Mariboru se je mogoče poročiti, kakšen je poklic načrtovalca porok, kakšne poroke so najbolj priljubljene in za koliko olajšajo žep zaljubljenih parov. Pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Kopališče Pristan, Mariborski otok, Športni objekti Maribor

24. 4. 2018

V oddaji smo se oglasili iz mariborskega kopališča Pristan, kjer se bo kmalu začela obnova srednjega bazena, ki je že več kot tri leta zaprt. Kaj bo s poletnim kopališčem Mariborski otok in kako bo zavod Športni objekti pokrival izgubo ? O vsem tem Vesna Martinec.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije - Območna organizacija Podravja in Koroške

17. 4. 2018

V terenski oddaji smo pozornost namenili sindikatom. Gostovali smo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, na sedežu Območne organizacije Podravja in Koroške. Vprašali smo se , kje je sindikalno gibanje danes in katere so njegove aktivnosti. Govorili smo o položaju delavstva pri nas pred bližajočim se praznikom dela, 1. majem, osrednjo pozornost pa namenili največjim težavam in vprašanjem, s katerimi se srečujejo delavci pri nas. Oddajo sta pripravila Aljaž Mejal in Zoran Perko.

Odprti oddelek mariborskega zapora v Rogozi

10. 4. 2018

V oddaji Odkrivamo Maribor smo obiskali odprti oddelek mariborskega zapora v Rogozi. Predstavili smo sistem tako imenovanih probacij in življenje obsojencev v Rogozi, kjer med drugim obdelujejo tudi kmetijske površine in se ukvarjajo z živinorejo. Pripravila Lidija Cokan in Tomaž Pirš.

Električno kolo in avtomobil

3. 4. 2018

V torkovem dopoldnevu smo se po Mariboru popeljali z električnim kolesom in avtomobilom – predstavili smo namreč zanimiva projekta, ki bogatita turistično ponudbo mesta, skrbita za zeleno mobilnost in hkrati lajšata življenje. Souporaba koles in avtomobilov je evropski trend, ki ga je čutiti tudi v mestu ob Dravi. Pridali pa smo tudi nasvete za kolesarje. Oddajo sta pripravila Robert Levstek in Zoran Perko.

Iztekajoča zimska sezona na Mariborskem Pohorju

27. 3. 2018

V oddaji smo skušali podati oceno iztekajoče se zimske sezone na Mariborskem Pohorju – govorili smo o prednostih in slabostih mariborskih smučišč in o izzivih v prihodnosti, dotaknili smo se tudi turistično rekordnega lanskega leta v Mariboru in okolici. Ne preslišite tudi pogovora o spomladanskih in poletnih turističnih načrtih v Mariboru in na Pohorju. Oddajo je pripravil Aljaž Mejal.

Materinski dom

20. 3. 2018

Mariborski Materinski dom že 15-to leto zagotavlja pomoč ženskam in otrokom in jim omogoča tako streho nad glavo kot strokovno pomoč pri reševanju stisk in težav. O delovanju Materinskega doma in njegovih vsebinah, strokovnih delavcih in življenjskih zgodbah, ob katerih pomagajo, smo govorili v terenskem oglašanju, ki sta ga pripravila Vesna Martinec in Zoran Perko. www.radiomaribor.si

Pred sredino stavko SVIZa

13. 3. 2018

V torkovem dopoldnevu smo bli na sedežu SVIZa Podravje, kjer smo z gosti govorili o poteku jutrišnje stavke. Pripravila Nataša Rižnar in Tomaž Pirš.

Svetovni dan varčevanja z energijo

6. 3. 2018

Ob današnjem svetovnem dnevu arčevanja z energijo preverjali, kako energetsko učinkoviti ali potratni smo Slovenci. Oddajo sta pripravila Katarina Klep Černejšek in Zoran Perko.

Slovenska filantropija v Mariboru

27. 2. 2018

Tokrat smo se oglašali iz prostorov Slovenske filantropije v Mariboru. Govorili smo o dejavnostih te organizacije, ki se že 25 let odziva na družbene probleme, spodbuja prostovoljstvo in medgeneracijsko sodelovanje. Deluje tudi na področju migracij, pomaga ogroženim in opozarja na kršenje človekovih pravic. Predstavili smo tudi poslušalnice – mesečni glasbeni projekt, ki ga izvajajo v Vetrinjskem dvoru, povabili na tematske koncerte in se sprehodili po likovnih delavnicah in tematskih likovnih razstavah.

Pod drobnogledom: Smučanje na Pohorju

20. 2. 2018

S februarsko pošiljko snega so tudi pohorske strmine privabile več smučarjev. Prvi del zime je temu delu prinesel izgubo, ali jo bo drugi del popravil? Zakaj se vlečnice tako pogosto kvarijo in zakaj je bila Čopova proga odprta le en dan? Kako so zadovoljni smučarji, upravljavci, gostinci in hotelirji? Smučanje na Pohorju je bilo pod drobnogledom v našem terenskem oglašanju, ki sta ga pripravila Vesna Martinec in Tomaž Pirš.

Pust in pustovanja

13. 2. 2018

V teh dneh so v mnogih mestih, tudi v Mariboru in njegovi okolici, pustovanja. Največje na prostem v Mariboru je to dopoldne na Trgu Leona Štuklja, kjer sta bila tudi Nataša Rižnar in Zoran Perko. S sogovorniki je beseda tekla tudi o izvoru in pomenu pusta in maskiranja, pogledali pa smo še malce v zgodovino pustovanja v Mariboru. Prisluhnite.

Obnova Koroške ceste v Mariboru

6. 2. 2018

V oddaji Odkrivamo Maribor smo osvetlili načrtovano obnovo Koroške ceste v Mariboru in njeno zaprtje za tranzitni promet. Ali si to lahko privoščimo in kam se bodo preusmerili prometni tokovi? Kako premišljeno v Mariboru urejamo promet? O tem smo govorili s strokovnjaki in tudi z občani.

Darovanju organov

30. 1. 2018

Darovanju organov je naklonjena velika večina ljudi, a v praksi je število darovalcev skromno. Zakaj tako in kdo je lahko donator – o tem smo govorili v današnjem dopoldnevu, ko smo slišali tudi ganljivo zgodbo Nataše Šuen od Svetega Jurija ob Ščavnici. Pred letom in pol je dobila novo srce in s tem priložnost za novo življenje. Oddajo sta pripravila Katarina Klep Černejšek in Zoran Perko.

Rekreativno kolesarstvo

23. 1. 2018

V terenski oddaji smo se posvetili rekreativnemu kolesarstvu v Mariboru in okolici. S kakšnimi težavami se soočajo kolesarji in kakšne so predlagane rešitve? Osvetlili smo napovedane investicije v lokalno kolesarsko infrastrukturo. Eno od razvojnih priložnosti predstavlja mednarodni projekt Dravska kolesarska pot, zato smo preverili, kako daleč so s projektom v Rušah in kje v Mariboru in kaj je še treba storiti, da bo uspešno končan. Oddajo sta pripravila Aljaž Mejal in Tomaž Pirš.

Evropska prestolnica socialne ekonomije

16. 1. 2018

Maribor je letos ob nazivu Evropsko mesto športa tudi Evropska prestolnica socialne ekonomije, kar ni naključje – tu se je namreč začelo gibanje razvoja socialnega podjetništva in tu so najštevilčnejša socialna podjetja. Več o tem, kaj ta naziv prinaša Mariboru oziroma kaj vse se bo dogajalo v tem letu, tudi o tem, kaj socialno podjetništvo sploh je, pa v dopoldanski terenski oddaji, ki sta jo pripravila Nataša Rižnar in Zoran Perko.

Novo Zavetišče za brezdomce v Mariboru

19. 12. 2017

V terenskem oglašanju – Odkrivamo Maribor – smo tokrat osvetlili brezdomstvo in načine njegovega preprečevanja. Število brezdomnih je namreč precej večje od uradnega, saj je vse več novodobnih oblik brezdomstva, ko ljudje živijo v človeka nevrednih razmerah ali zasilnih bivališčih ali jim grozi deložacija. O vsem tem iz novega Zavetišča za brezdomce mariborskega Centra za socialno delo na Šentiljski cesti.