Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Osmi dan

Osrednja mozaična oddaja Uredništva oddaj o kulturi. Osmi dan je kozmopolitska oddaja, v kateri najdejo prostor vse oblike klasičnega in sodobnega umetniškega ustvarjanja, humanizem, kulturna dediščina, fenomenološko in sociološko obravnavanje tem in kulturna politika. Oddajo vodita Polona Balantič in Uršula Ana Mrežar. .

Osmi dan

22. 10. 2021

V oddaji Osmi dan raziskujemo politiko stanovanjske gradnje v Sloveniji v zadnjih 100 letih, kajti vprašanje dostopnosti stanovanj je eno najaktualnejših zadnje čase. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so namreč pripravili razstavo Iščem stanovanje – Sto let organizirane stanovanjske gradnje. Predstavljamo Nobelovega nagrajenca za literaturo, na tanzanijskem otoku Zanzibar rojenega Abdulrazaka Gurno, ki sicer že od mladosti živi v Združenem kraljestvu in piše v angleščini. Zanj so med drugim zapisali, da "brezkompromisno in sočutno obravnava posledice kolonializma in usode beguncev v prepadu med kulturami in celinami". Obiskali smo novi muzej v Riminiju, posvečen velikanu italijanskega filma Federicu Felliniju. V studiu se nam bo pridružil grški režiser Christos Nikou, avtor filma Sadeži pozabe, ki je bil med drugim nagrajenec lanskega Liffa. Na Koroškem pa nam je atelje in svoja dela razkazala slikarka Barbara Drev.

Osmi dan

15. 10. 2021

Ob 100-letnici mednarodnega PEN-a bomo o tej organizaciji govorili z njenim novim predsednikom, turškim pisateljem kurdskega rodu Burhanom Sönmezom. Predstavljamo Badjurovo nagrajenko, inovatorko in inženirko filmskega zvoka Emilijo Soklič. Pogovarjali smo se z enim vidnejših predstavnikov francoskega stripa Emmanuelom Guibertom, ki je Ljubljano obiskal v okviru festivala Tinta, spomnili pa se bomo tudi pisatelja, pesnika in esejista Jožeta Snoja.

Osmi dan

8. 10. 2021

Osrednja mozaična oddaja Uredništva oddaj o kulturi. Osmi dan je kozmopolitska oddaja, v kateri najdejo prostor vse oblike klasičnega in sodobnega umetniškega ustvarjanja, humanizem, kulturna dediščina, fenomenološko in sociološko obravnavanje tem in kulturna politika. Oddajo vodita Polona Balantič in Uršula Ana Mrežar

Osmi dan

1. 10. 2021

Oddaja Osmi dan bo predstavila potek prenove Cukrarne in umetniške vsebine, ki bodo tam na ogled obiskovalcem. V Mariboru so pripravili enega od večjih gledaliških dogodkov tega leta. Na odru tamkajšnje Drame so v režiji Janeza Pipana uprizorili To noč sem jo videl, odrsko priredbo istoimenskega romana Draga Jančarja. Drago Jančar je ustvarjalcem oddaje razkazal Maribor, vodil jih je tako do znanih kot tudi do skritih kotičkov mesta, ki so zaznamovali njegovo ustvarjanje. V oddaji tudi o trajnostno usmerjenem obnavljanju cest in infrastrukturi, ki pripomore k boju proti podnebnim spremembam. Primeri dobre prakse na tem področju so na Dunaju. V Osmem dnevu bo predstavljen še organist in zvočni raziskovalec Thierry Escaich. Rezidenčni organist Dresdenske filharmonije je pred kratkim nastopil v Cankarjevem domu.

Osmi dan

24. 9. 2021

V oddaji Osmi dan bo objavljena reportaža z umetniškega sejma Miart v Milanu, na katerem je dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec med drugim poizvedel, kako se oblikujejo cene na trgu umetnosti. Julia Rossetta bo pojasnila, o čem govori na novo odkriti ep iz antike, za katerega se je domnevalo, da je izgubljen. Ustvarjalci oddaje so se pogovarjali z akademikom Jankom Kosom, nekdanjim profesorjem ter avtorjem knjig in razprav s področij literarne teorije ter zgodovine, estetike in filozofije, ki letos praznuje visoki jubilej. Prav tako so govorili z velikanom svetovne avantgarde, skladateljem Vinkom Globokarjem, ki je postal častni član Slovenske filharmonije. Ta je med drugim sporočil: "K vragu s tistim, ki s svojo glasbo uspava ljudi in jim preprečuje, da bi razmišljali." V oddaji bo tekla beseda še o snemanju dokumentarno-igrane serija Inhumanum o umorih na Slovenskem, ki jo režira Igor Zupe. Predstavljen pa bo tudi igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik, ki je na bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica prejel stanovsko nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

Osmi dan

17. 9. 2021

Ustvarjalci oddaje Osmi dan so obiskali 34. grafični bienale Ljubljana, na katerem letos sodelujejo mladi umetniki. V središču njihovih del je pogled na usodo računalniškega podjetja Iskra Delta. V Milanu je po enoletnem premoru spet potekal eden od največjih svetovnih dogodkov, posvečenih oblikovanju – Teden oblikovanja. Svoje izdelke je med drugimi predstavilo več slovenskih oblikovalcev. V ospredju so bili trajnostno oblikovanje in odzivi oblikovalcev na življenje v času epidemije. V oddaji bo govor tudi o tem, kako dvajset let po terorističnem napadu na newyorška nebotičnika v muzeju obravnavajo dogodek, ki je spremenil geopolitične razmere v svetu. Kultni slovenski film Na svidenje v naslednji vojni, ki je ob premieri leta 1980 v Sloveniji dvignil veliko prahu, je bil letos restavriran in digitaliziran. Po štiridesetih letih so člani ekipe osvetlili nekaj pretresljivih zanimivosti s snemanja. V oddaji bo predstavljen tudi jubilejni, šestdeseti kiparski simpozij Forma viva v Portorožu.

Osmi dan

10. 9. 2021

V oddaji Osmi dan: po dokončnem zaprtju sredi septembra se bodo začele priprave na prenovo kopališča Ilirija, tam bo zrasel sodoben športni center. Pozanimali smo se o zanimivih dogodkih iz časa, ko je bilo kopališče pomembno družabno središče. Poizvedeli smo, kaj bo od stare Ilirije ostalo in kakšen bo kompleks avstrijskega arhitekturnega biroja Lorenz Ateliers. Po videozvezi se bomo pogovarjali s kanadsko pisateljico in pesnico Larisso Lai, ki je letošnja gostja mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Zanimalo nas bo tudi, zakaj je Maribor še vedno brez mestnega kina. Udarnik se je namreč zaprl že pred petimi leti, trajnih rešitev, predvsem glede lokacije kina, pa žal še ni. Predstavljamo zanimivo zgodbo v Piranu rojenega slikarja Cesareja dell'Acque. Gre za pri nas še precej neznano ime, čeprav velja za enega od pomembnejših slikarjev zgodovinskih motivov iz 19. stoletja. Pogovarjali smo se tudi z edinstveno džez pevko Dee Dee Bridgewater. V preteklosti se je preizkusila v marsičem, tudi v igranju, ter za vlogo v muzikalu The Wiz prejela osrednjo nagrado broadwayskih gledališč – tony.

Osmi dan

3. 9. 2021

V oddaji Osmi dan ob knjigi Ogenj, ki je zajel Evropo, razmišljamo, zakaj je zgodovina tržaškega Narodnega doma tudi zgodovina slovensko-italijanskih odnosov. V Berlin bomo poklicali Joachima Jägerja, direktorja enega arhitekturno najzanimivejših muzejev, prenovljene Nove narodne galerije. Pogovarjali smo se s svetovno znanim fotografom Rogerjem Ballenom, utemeljiteljem intenzivnega in temačnega "balenesknega" sloga, ki razstavlja v ljubljanski galeriji Jakopič. Predstavljamo nagrajence canskega filmskega festivala. Pa še o minuli teden umrlem britanskem bobnarju Charlieju Wattsu, ki je svoj ritem v glasbo kultnih Rolling Stonesov brezkompromisno klesal kar 58 let.

Osmi dan

18. 6. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili zgodbe fotografov, ki so osamosvojitev Slovenije spremljali skozi objektiv. V Kopru smo posneli pogovor z bosanskim slikarjem Safetom Zecom, ki na Obali predstavlja dela iz dveh obsežnih serij. Preverili smo, kakšne so spremembe Zakona o vodah, o katerih bomo odločali na referendumu, in zakaj je pomembno, da varujemo priobalne pasove. Obiskali smo novi Muzej bančništva Slovenije, ki predstavlja zgodovino in ključne naloge centralne banke ter njihov vpliv na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov. Ob zaključku Evropske prestolnice kulture – Reka 2020 smo si ogledali razstavo Nepoznani Klimt, na kateri so po 136 letih ponovno razstavljene slike Gustava in Ernsta Klimta ter Franza Matscha, ki so bile ustvarjene za Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca. V Neaplju pa smo obiskali Kampanjski gledališki festival, na katerem so zbrani vrhunski italijanski in mednarodni ustvarjalci.

Osmi dan

11. 6. 2021

Pred 200 leti je bila Ljubljana štiri mesece središče evropske diplomacije, saj je v njej potekal kongres Svete alianse, zveze monarhov, ki so želeli preprečiti širjenje idej francoske revolucije. Kako je zasedanje potekalo, smo se pozanimali v Mestnem muzeju, kjer pripravljajo tudi razstavo na to temo. Razvoj gospodinjske tehnike je sedaj mogoče videti v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Tam so odprli razstavo ob 50-letnici razvoja tovarne malih gospodinjskih aparatov iz Nazarij, ki je največji tovrstni obrat v Evropi. Od kultne Gorenjeve stenske tehtnice pa do inovativnih kuharskih robotov, ki so vplivali na organizacijo in kreativnost v naših kuhinjah. Glasbenik Vasja Vipotnik, bolj znan kot trnovski reper Skova, je po dolgih letih izkušenj na prizorišču hip hopa ustanovil skupino Skovani in samozaložil avtorski prvenec Theatrum, ki že žanje odlične kritike, saj Skova v pripovedi kaže "brutalno širino, združuje mentalno veščino z verbalno ostrino v genialno spojino, intelektualno lastnino, ki je ne dobiš z materialno dobrino", kot pravi v skladbi Rap Michelangelo. Nov projekt pa je hommage Trnovemu, ki je tokrat kraj srečnega imena, čeprav se ni izognilo procesu gentrifikacije, in raznovrstni druščini, ki tvori trnovsko skupnost. Izar Lunaček je doktor filozofije, akademski slikar, ilustrator in stripar, vendar ne nujno, da v tem vrstnem redu. V zadnjem času je najbolje poznan kot stripovski aktivist, ki je zagrešil festival stripa Tinta, vodi pa tudi atelje in striparnico Stripolis, kjer je ob svoji dvajsetletnici priredil krajšo razstavno retrospektivo dosedanje striparske poti.

Osmi dan

4. 6. 2021

V oddaji Osmi dan smo spremljali okroglo mizo o politikah spominjanja v postresničnostni družbi, ki so jo pripravili profesorji Oddelka za zgodovino. S čim se srečuje zgodovinopisje v času, ko so teorije zarot privlačnejše od obsežnih študij in ko je celo uradna politika pripravljena prezreti sodobne strokovne smernice? Gostja v studiu bo zgodovinarka Petra Svoljšak, prejemnica nagrade za najboljšo zgodovinopisno študijo. Preverili smo, kako je z gradnjo nove univerzitetne knjižnice NUK 2. Načrtovanje nove stavbe se je namreč začelo že v osemdesetih letih, a je še zmeraj nimamo. V sodelovanju s partnersko mrežo Centra za kreativnost je nastala serija člankov, v katerih strokovnjaki predstavljajo aktualno dogajanje na posameznih področjih ustvarjalnega sektorja, od oblikovanja in turizma do glasbe in plesa. V kakšnem finančnem položaju so se po zdravstveni krizi znašli ustvarjalci pri nas in v tujini in kakšni izzivi jih čakajo? Spremljali smo še baletni ansambel SNG Ljubljana, ki je gostoval na plesnem festivalu InDanza v Bolzanu, ki želi v obdobju po pandemiji umetnost približati ljudem in oživiti Južno Tirolsko.

Osmi dan

28. 5. 2021

V oddaji predstavljamo reportažo iz Benetk, kjer se je vendarle odprla težko pričakovana in lani odpovedana 17. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia. Letošnja tema, ki jo je izbral libanonsko-ameriški kustos Hashim Sarkis, je: Kako bomo živeli skupaj? Skorajda preroško je bila izbrana le nekaj mesecev pred izbruhom koronavirusa. Slovenski paviljon nanjo odgovarja s projektom Skupno v skupnosti. V studio smo povabili direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Boga Zupančiča. Ob razstavi o prvem Plečnikovem asistentu Francetu Tomažiču v Plečnikovi hiši smo se pozanimali o posebnostih arhitekture tega funkcionalističnega arhitekta ter si ogledal stanje nekaterih njegovih objektov. Del oddaje posvečamo literaturi, Beletrinin festival Fabula je gostil češkega avtorja Mareka Šindelko, ki je pozdravil slovenski prevod svoje mednarodne uspešnice, pretresljivega romana o begunstvu Utrujenost materiala. Želel je spodbuditi širši razmislek o človeški izkoreninjenosti in odtujenosti, pa tudi o medijski manipulaciji z resničnostjo. Pogovarjali smo se še z nominiranci za Cankarjevo nagrado, priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku. To so Andrej Blatnik, Gašper Kralj, Mirana Likar in Lucija Stepančič.

Osmi dan

21. 5. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili reportažo dopisnika Janka Petrovca, ki se je odpravil po kulturnozgodovinskih poteh Danteja Alighierija. Slavnostno zaznamovanje 700. obletnice smrti pesnika in očeta italijanskega jezika se v Italiji bliža vrhuncu. V številnih mestih zaradi rahljanja epidemičnih ukrepov zdaj znova prirejajo dogodke, odpirajo muzeje in postavljajo razstave, ki sta jih navdihnila Dante in njegovo delo, zlasti versko-alegorični ep Božanska komedija. Med njimi so Firence, kjer se je Dante rodil; Forlì, kjer je našel eno prvih zatočišč v svojem dvajsetletnem izgnanstvu; in Ravena, kjer se je naposled ustavil in našel tudi večni počitek. Spremljali bomo začetek 8. Mednarodnega trienala umetnosti in okolja EKO 8, ki ga pripravlja Umetnostna galerija Maribor. EKO 8 bo potekal v prostorih nekdanje tekstilne tovarne Hutter/MTT v industrijski coni Melje v Mariboru. Posvečen bo vizualni umetnosti, ki komentira številne spremembe na svetovni ravni in ožje ter raziskuje, kako te vplivajo na okolje, v katerem živimo in od katerega smo odvisni. V studiu se bomo pogovarjali z umetniškim vodjem trienala Alessandrom Vincentellijem, ki je za razstavo z naslovom Pismo za prihodnost združil projekte tridesetih mednarodnih umetnikov. Znana je deseterica finalistov za desetnico, nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev in ki spodbuja otroško in mladinsko književnost. Ob tem se bomo vprašali, kakšna je kvalitetna mladinska literatura in kaj privablja mlade bralce. V ateljeju bomo obiskali kiparko in slikarko Anjo Kranjc. Na 9. festivalu likovnih umetnosti, ki je potekal v Kranju lansko leto, je dobila glavno nagrado. V prostorih Gorenjskega muzeja in v Mali galeriji likovnega društva Kranj so pripravili razstavo njenih del.

Osmi dan

14. 5. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili zanimivo zgodovinsko ozadje in vizijo pravkar prenovljene ljubljanske meščanske Vile Zlatica, ki je bila dom narodnega buditelja, antifašista in priljubljenega župana Ivana Hribarja. V vili je sedaj na ogled muzejska zbirka, posvečena bivalni kulturi ljubljanskega meščanstva in delu župana Hribarja, svoj program pa bo v njej izvajal Forum slovanskih kultur, saj je bil Ivan Hribar povezovalec slovenskega prostora in sorodnega slovanskega sveta. Obiskali smo razstavo Vezi: Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama, ki je na ogled v Nacionalnem muzeju za moderno umetnost v Zagrebu. Nastala je v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki in osvetljuje nekatere povezave med slovenskimi in hrvaškimi umetniki. V Mestni galeriji Nova Gorica smo si ogledali razstavo slovenskih slikarjev z naslovom Slikarstvo zdaj!, Painting Now! Kustos aktualne razstave v Novi Gorici Andrej Medved je pri pripravi poskusil z drugačnimi izhodišči. K sodelovanju je povabil 13 umetnikov, rdečo nit pa lahko razberemo že iz naslova: gre za novo slovensko slikarstvo, ki nastaja v tem trenutku. In še zgodba o uspehu: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je po dvajsetih letih prizadevanj pridobil v last tapiserije Marija Preglja. Cikel osmih tapiserij za butik Koteks Tobusa (kasneje KOTO) v Ljubljani je Pregelj snoval leta 1966. Muzej je že od leta 2000, ko je v restavratorski atelje za tekstil sprejel cikel osmih Pregljevih tapiserij, povezan z dolgo zgodbo reševanja dragocene umetniške zbirke enega najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Slovenski avdiovizualni sektor v hudem krču čaka: vlada bi morala že pred tremi meseci potrditi svet Slovenskega filmskega centra, da bi lahko stekli finančni in programski načrti ter črpanje že odobrenega denarja. Čaka pa tudi na implementacijo evropske direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, po kateri bi tudi za avdiovizualne ustvarjalce končno začele veljati na področju glasbe in literature že uveljavljene pravice do pravičnih nadomestil za javno rabo njihovih del.

Osmi dan

7. 5. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili pravkar odprto razstavo Večje od mene – Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije v italijanskem nacionalnem muzeju 21. stoletja MAXXI v Rimu. Razstava kustosinje Zdenke Badovinac je že pred časom dvignila veliko prahu pri nas, saj se je Slovensko veleposlaništvo v Rimu odločilo, da je ne bo podprlo. Razstava v najpomembnejšem muzeju sodobne umetnosti v Italiji bo predstavila sodobno umetnost z območja nekdanje Jugoslavije, sodelovali bodo številni slovenski umetniki. Razmišljali bomo o temi, ki nenehno spremlja vizualno umetnost, o vprašanju avtentičnosti. Ponaredki in kopije v vizualni umetnosti niso redkost. Za trgovino z rožjem in drogami je trgovina z umetniškimi deli tretja najbolj donosna trgovinska menjava na svetu. Mnoga dela seveda niso avtentična, morda je celo do 40 odstotkov ponujenih del ponaredkov, nekateri umetniki, denimo Salvador Dali, pa so celo sami odobrili nastajanje del pod njihovim imenom, ki so jih izdelali drugi. O ponaredkih v umetnosti smo govorili z avtorjem knjige o tej temi, nemškim umetnostnim zgodovinarjem Hubertusum Butinom. V oddaji bomo spremljali tudi spremembe ukrepov na področju kulture. Že več kot leto dni je javno življenje praktično ustavljeno. Kaj to pomeni za kulturno-ustvarjalni sektor, ki je tesno povezan z dogodki, in v kakšnem položaju so se znašli prekarni delavci, ki ne morejo opravljati svojega dela? In še o eni najdlje predvajanih oddaj na naši televiziji. 40 let je minilo, odkar je v nedeljo zjutraj s TV-zaslonov prvič pokukal Živ žav. Uredniki javne televizije že od prvega trenutka skrbijo, da imajo naši najmlajši gledalci na voljo nabor najkakovostnejših risank, pa tudi za to, da so za slovensko občinstvo prilagojene na najvišji ravni.

Osmi dan

30. 4. 2021

V oddaji Osmi dan predstavljamo predvidene posege v najstarejšo kartuzijo v srednji Evropi – Žičko kartuzijo – ki razdvajajo strokovno javnost. Najbolj sporna je načrtovana premična streha na cerkvi Janeza Krstnika, ki je po mnenju nekaterih tujek v sedanjem kompleksu, drugi pa jo zagovarjajo kot zaščito ostalin. Svetovna glasbena industrija se je v letu pandemije okrepila za 7,4 odstotka zaradi povečanega obsega pretočnih storitev. A sistem razdeljevanja prihodkov od avtorskih pravic je zasnovan tako, da koristi le največjim zvezdnikom. V Sloveniji so prisotni vsi veliki plačljivi ponudniki, a digitalni glasbeni trg je slabo razvit. Najpogosteje glasbo poslušamo na brezplačnem kanalu Youtube, s katerim pa Slovenija edina v EU nima sklenjene pogodbe. Odgovornost drug na drugega prelagata Urad za intelektualno lastnino in SAZAS, medtem pa glasbeniki ostajajo brez zaslužka. Ob svetovnem dnevu plesa, ki je 29. 4., s sogovorniki razmišljamo o novih načinih spremljanja plesnih predstav, ki jih odkriva mednarodna plesna mreža Aerowaves. Mreža, ki letos praznuje 25 let delovanja, povezuje plesalce, koreografe in programske vodje gledališč. Svoje ustvarjanje nam je predstavila Joni Zakonjšek, ena najpomembnejših slikark srednje generacije pri nas. Po študiju se je preselila v Belo krajino, kjer se posveča slikarstvu in zen budizmu, oboje pa je z njenim življenjem spleteno v neločljivo celoto. Vedno znova se vrača k motivom narave, predvsem travnikov in dreves.

Osmi dan

23. 4. 2021

V oddaji Osmi dan predstavljamo fotografa Cirila Jazbeca. Poleg Joca Žnidaršiča, Matjaža Krivica in Matica Zormana je sedaj tudi Jazbec prejel prestižno nagrado World press photo. Gre za izjemen uspeh, saj je bil nagrajen za fotografsko zgodbo v kategoriji Okolje. Žirijo je prepričal s fotografijami, ki so nastale v Ladaku, na severu Indije. Z vpletenimi v prenovo Plečnikovega stadiona se bomo pogovarjali o tem projektu, ki še vedno ni uresničen. Predstavili bomo tudi mnenja nekaterih drugih arhitektov. »Dolgo časa nisem mogel napisati ničesar o punk poeziji. Preveč je bolelo tisto, česar nismo izrekli, izkričali do konca.« S temi besedami je pesnik in pisatelj Esad Babačić pospremil izid antologije slovenske punkovske poezije z naslovom Zamenite mi glavo. Historično mestno jedro Kopra, ki je v celoti zavarovano kot kulturni spomenik, ima več propadajočih zgodovinskih stavb. Raziskali bomo žalostno usodo praznih koprskih palač, ki nazorno kaže na nujnost vključevanja kulturne dediščine med prednostne naložbe in učinkovitejšega črpanja evropskih sredstev. V oddaji bomo razmišljali še, kakšne spremembe prinaša tehnologija veriženja blokov na trg umetnosti. Ali gre za novo priložnost za umetnike ali za še en prenapihnjen balon?

Osmi dan

16. 4. 2021

Eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih projektov v Mariboru je obnova Minoritskega kompleksa. Traja že več kot desetletje, v zadnjih fazi pa se zaključuje z obnovo Vojašniškega trga s pripadajočimi objekti. V oddaji odstiramo zgodovino tega spomenika in ugotavljamo, kako nove arhitekturne rešitve funkcionalno nadgrajujejo njegovo zgodovinsko srednjeveško jedro. Predstavljamo Tehniški muzej Slovenije, ki je bil ustanovljen pred natanko 70 leti. Gre za osrednji muzej, ki skrbi za ohranjanje tehniške dediščine, jo zbira, hrani, proučuje, dokumentira in jo prikazuje. Ena od najpomembnejših nalog muzeja v Bistri je vzgajanje mladih v duhu pomena ohranitve vedenja o tehnološkem znanju naših prednikov. Kljub pomembnim nalogam, ki jih imajo muzealci v Tehniškem muzeju, pa se pri svojem delu spopadajo z vse težjimi pogoji. Kakšne zagate nam predstavljajo nova družbena gibanja, kot sta MeToo in Jaz tudi, smo se vprašali ob HBO-jevi dokumentarni seriji Allen versus Farrow. Ta se ukvarja s skoraj tridesetletnimi obtožbami igralke Mie Farrow, da je njen tedanji partner, režiser Woody Allen, seksualno nadlegoval njuno sedemletno hčer Dylan. Allen ni bil nikoli obsojen in je obtožbe od nekdaj zanikal. Predstavili bomo Forum nove glasbe, nov festival, ki štafeto prevzema od ugaslega festivala Slowind. Nadaljuje njegovo 20-letno tradicijo predstavljanja najsodobnejše klasične glasbe in jo nadgrajuje s pogledom na vzhod Evrope. Prvi vabljeni kurator festivala Ondřej Adámek je zasnoval komunikativen program z naslovom Ura telesa, ki povzema njegov razmislek o ritmu, pulzu glasbe, ki ima moč premakniti naša telesa.

Osmi dan

9. 4. 2021

V oddaji Osmi dan brskamo po arhivu in izpostavljamo nekatere še vedno aktualne teme letošnje sezone. Med drugim se spominjamo prvega popolnega zaprtja države. Katere navade smo prevzeli takrat in kakšna je bila za nas prva izkušnja popolnega zaprtja? Svojo izkušnjo je v knjigi Antropologija med štirimi stenami - spoznavanje družbe in sebe med pandemijo, opisal antropolog dr. Dan Podjed. Predloga novega gradbenega zakona in zakona o javnih naročilih sta med arhitekti dvignila veliko prahu. Odslej naj bi namreč gradbena dovoljenja pridobivali tudi inženirji najrazličnejših strok, arhitekturni natečaji pa za javne naročnike naj ne bi bili več obvezni. Kaj to pomeni za naš skupni prostor? Kakšna je usoda nove tovarne Rog? Izpraznitev in začetek rušenja nekdanje tovarne Rog pomenita konec za številne kulturne, športne in socialne dejavnosti, ki so se v okviru Avtonomne Tovarne Rog odvijale v teh prostorih, od koncertov do izobraževanja ranljivih družbenih skupin. V Rogu so skoraj 15 let delovali pripadniki avtonomne skupnosti, junija pa naj bi se začela prenova glavne stavbe. Leta 2023 naj bi novi Center Rog sprejel prve obiskovalce. MOL namerava v prenovljeni stavbi vzpostaviti ustvarjalno središče, obljubljajo pa, da bodo v Centru Rog lahko dobili prostor tudi nekateri nekdanji uporabniki, če bodo izbrani na razpisu. Obiskali smo izkopavališče naselja iz železne dobe na Igu, ki so zajela do sedaj največje območje železnodobnega gradišča pri nas in prinašajo pomembno dopolnitev znanja o tem obdobju. Po drugi svetovni vojni je življenje v Radovljici zaznamovala znamenita tovarna Almira, ki je skupaj z nekaj drugimi slovenskimi podjetji, denimo Muro, Labodom, Rašico in Lisco, zaznamovala po drugi svetovni vojni zelo močno oblačilno industrijo. Ta podjetja so bila pojem kakovosti in sodobnih krojev, a mnogo jih je po slovenski osamosvojitvi zaradi izgube trga žalostno propadlo. Prav radovljiška tovarna pletenin pa je bila rekorderka po številu mednarodnih nagrad za svoje kolekcije. V Radovljici so se lani Almire spomnili tudi z razstavo v radovljiškem mestnem muzeju. Izpostavljamo pa še dve knjižni uspešnici. V knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica, Erica Johnson Debeljak obravnava temo vdovstva, v romanu Kirka Madeline Miller pa lahko uzremo grške mitološke zgodbe skozi ženski pogled.

Osmi dan

2. 4. 2021

V oddaji Osmi dan bomo preverili, zakaj pristojne institucije že mesece ne najdejo rešitve glede izselitve Muzeja norosti iz gradu Cmurek. V istih prostorih deluje tudi Regijski center za deinstitucionalizacijo, ki se je prav tako znašel pred grožnjo z izselitvijo. V Moderni galeriji si bomo ogledali razstavo umetnika Tobiasa Putriha. Putrih, ki živi v Bostonu, redno razstavlja pri nas in po svetu, sodeloval je na številnih pomembnih mednarodnih razstavah, leta 2007 je Slovenijo zastopal tudi na Beneškem bienalu. Razstava z naslovom Perceptrón pa je njegova prva večja pregledna razstava doma. Eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih projektov v Mariboru je obnova Minoritskega kompleksa. Prenova priljubljenega sodnega stolpa je vredna 970 000 evrov. V oddaji bomo predstavili zgodovino tega spomenika in preverili, kako nove arhitekturne rešitve funkcionalno nadgrajujejo njegovo historično srednjeveško jedro. Dalaj Eegol, že desetletje poznan kot Recycleman, pred tem pa kot Ali En, je tri desetletja glasbene kariere zaznamoval z novim albumom KWA. Z njim se bomo pogovarjali o glasbenem in družbenem udejstvovanju.

Osmi dan

25. 3. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili delovanje ministrstva za kulturo v letu dni od nastopa vlade. V tem obdobju, ki so ga poleg epidemije zaznamovali blokade, izbrisi in pomanjkanje dialoga, je bilo ministrstvo tarča številnih kritik, ministra dr. Vaska Simonitija pa je doletela interpelacija. V Muzeju novejše zgodovine Metelkova je na ogled prva večja posthumna razstava fotografa Božidarja Dolenca, ki je od svojih začetkov v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja ustvaril obsežen fotografski opus, zaznamovan z nenehnim iskanjem. SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono z igro Cement Heinerja Müllerja, enega najpomembnejših nemško pišočih dramatikov druge polovice 20. stoletja. Narodna galerija pa predstavlja Fortunata Berganta, enega ključnih predstavnikov slovenskega baročnega slikarstva.

Osmi dan

18. 3. 2021

V oddaji Osmi dan bomo govorili z ustvarjalci predstave Črna koža, bele maske, ki so jo pred kratkim uprizorili v Anton Podbevšek Teatru. »Pogosto slišim, da pri nas rasizma ni,« je ena od misli koreografinje in plesalke Maše Kagao Knez. O tem in drugih nestrpnostih v družbi govori njena nova predstava. Obiskali bomo znamenito orientalsko vilo Rafut v predmestju Nove Gorice. Ta neprecenljiva arhitekturna dediščina, grajena v neoislamskem slogu, že desetletja nezadržno propada. Ji bodo v okviru projekta EPK 2025 končno vrnili star sijaj? V Pomurskem muzeju si bomo ogledali razstavo o življenju in delu fotografa Jožeta Kološe - Kološa. Njegov umetniški opus je sredi prejšnjega stoletja presegel lokalno Mursko Soboto, ga ponesel na obalo in zasidral na polju največjih stvariteljev ujetih momentov fotografije, nato pa spet odvedel v njemu ljubo panonsko nižino – domov. Predstavljamo Marka Kocjana, ki deluje pod umetniškim imenom Emkej in že več kot 15 let dejavno soustvarja domačo hiphop sceno. Preden je stopil na samostojno pot, je sodeloval v znamenitem mariborskem raperskem kolektivu Tekochee Kru. Pred kratkim je izdal nov album Veš kaj bi ti mogo. Predstavili bomo še zgodbo Save Kaluža in Jolande Mažer, ki sta orali ledino in podirali tabuje. Bili sta namreč prvi jugoslovanski pomorščakinji. Njuna zgodba je sedaj zapisana v knjigi avtorice Nadje Terčon.

Osmi dan

11. 3. 2021

V oddaji Osmi dan se bomo vprašali, kako so se v letu pandemije znašli glasbeniki. Harmonikar Janez Dovč se je opremil za prenose živih koncertov kar iz svojega studia. Saksofonist Jure Pukl je koncertiral v znamenitem dunajskem jazzovskem klubu Porgy and Bess. Skupina Katalena je posnela nov album Kužne pesmi. Nastala je Koalicija glasbenega sektorja, ki od vlade pričakuje, da bo vsaj v devetem protikriznem svežnju namenila ustrezno pomoč tudi opustošenemu sektorju glasbene industrije. Predstavljamo pomembne zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki letos praznuje 200 let in hrani številne primerke žive in nežive narave, iz katerih lahko razberemo marsikaj. Potencial zbirk se z leti spreminja, in če danes lahko iz ohranjenega materiala ugotovimo tudi stopnjo onesnaženosti okolja v preteklosti, bomo morda v prihodnje lahko ugotavljali tudi, kako se je razvila kaka bolezen. Čeprav imamo v Sloveniji živahno stripovsko sceno, je ta majhna. Izid vsakega novega risoromana ali grafičnega romana je zato pomemben dogodek. Gašper Krajnc je avtor stripov, ki je pravzaprav šele na začetku svoje umetniške poti. Pri založbi VigeVageKnjige je izdal risoroman z naslovom Mestne ptice, ki so intimna zgodba s pogledom na ljubljanske ulice. Kariera komaj devetnajstletne Billie Eilish se že meri v presežnikih. Pet nagrad grammy, dva Guinnessova svetovna rekorda, tri MTV-jeve nagrade za najboljši videospot in kar 137 milijonov sledilcev na Instagramu. Prav ti so se najbolj razveselili njene osebne zgodbe, ki jo je izza zaprtih vrat najstniške sobe pripeljala do največjih svetovnih odrov. Billie Eilish: Svet je malenkost nejasen je naslov dokumentarnega filma, ki je bil premierno predvajan pred slabim tednom dni. Obiskali pa smo tudi razstavo na Dunaju z izborom del sodobnih slovenskih oblikovalcev z naslovom Prihodnost bivanja. Razstava v dunajski galeriji DesignAustria ob prikazu slovenske ustvarjalnosti poudarja vlogo kulturnega in kreativnega sektorja kot gonil trajnostnega razvoja.

Osmi dan

4. 3. 2021

V oddaji Osmi dan predstavljamo urbanistični načrt ljubljanske Šiške. V mandatih župana Zorana Jankovića je namreč Mestna občina Ljubljana zastavila ambiciozen arhitekturno-urbanističen razvoj. Kako se odvija v Šiški, za katero se zdi, da se bo v nekaj letih najbolj spremenila? Ob stoti obletnici rojstva se bomo spomnili markantnega gledališkega in filmskega igralca Berta Sotlarja. Letos bo Slovenski filmski center digitalno restavriral filmsko klasiko Deseti brat režiserja Vojka Duletiča, v katerem je vlogo Krjavlja odigral prav Bert Sotlar. Predstavljamo tudi provokativni projekt Predlog ameriške konceptualne umetnice Jill Magid, v katerem zastavlja pomembno vprašanje o privatizaciji umetniških del in pravici javnega dostopa do njih. V zameno za zasebni in javnosti nedostopen umetniški arhiv mehiškega arhitekta Luisa Barragána je pripravila odmevno ponudbo. Posebne okoliščine, povezane z epidemijo, so zaznamovale tudi letošnjo podelitev zlatih globusov. Filma leta, vsak v svoji kategoriji, sta postala drama Dežela nomadov in komedija Borat: Naknadni film. Chloe Zhao je s portretom Amerike v primežu recesije, filmom Dežela nomadov, postala prva ženska po 40 letih, ki je prejela zlati globus za najboljšo režijo. Pogum za spregovarjanje o tabujih in krivicah lahko vlivajo tudi knjige. Predstavili bomo vročo noviteto Devica, kraljica, vdova, prasica, v kateri Erica Johnson Debeljak obravnava temo vdovstva. Druga uspešnica pa je roman Kirka Madeline Miller, v katerem uzremo grške mitološke zgodbe skozi ženski pogled.

Osmi dan

25. 2. 2021

V oddaji predstavljamo Prirodoslovni muzej, ki letos praznuje dvesto let. Velja za enega najbolj obiskanih muzejev pri nas, a se že zadnjih trideset let spopada s prostorsko stisko in delom v neustreznih razmerah. Pred natanko štiridesetimi leti je pri zagrebški založbi Jugoton izšla zbirka Paket Aranžman, ki je s svojo svežo energijo napovedala novi val ter zatresla vsa dotedanja pravila glasbene produkcije. Skupine VIS Idoli, Šarlo Akrobata in Električni orgazam so z njo jugoslovansko rockovsko kulturo popeljale v svet. Podnaslove bere več ljudi kot knjige in časopise, zato pomembno vplivajo na znanje slovenščine. Vprašali se bomo o pomembnosti prevajalskega dela in težavah, s katerimi se srečujejo prevajalci, ki morajo velikokrat sprejeti podplačano delo. Napis Smisel, najnovejše delo umetnice Lele B. Njatin, prebivalci Kočevja že nekaj let videvajo na stavbah, trenutno na pročelju tamkajšnje športne dvorane. Njatinova že vrsto let ustvarja tako v Kočevju kot v Ljubljani. Ker je publicistka, pisateljica in vizualna umetnica obenem, lahko za njena dela rečemo, da se gibljejo v polju med likovnim in literarnim, za medij izražanja pa največkrat izbere performativno umetnost. Eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđe Balašević je slovel kot glasbenik, hkrati je bil pisatelj, igralec in režiser – in pesnik vojvodinske ravnice ter mojster balade in melanholije. Poslovil se je v 68. letu starosti.

Osmi dan

18. 2. 2021

V oddaji Osmi dan se ob petdesetletnici TV Koper Capodistria spominjamo nekaterih odmevnejših vsebin. To so bili na primer začetki prvega specializiranega športnega programa v Evropi. Pravo evforijo pri nas in v Italiji pa sta povzročili oddaji Alta Pressione in Videomix, ki sta dve leti pred vzponom MTV-ja predvajali glasbene videospote z legendarnim voditeljem Dariem Diviachijem. Mineva 200 let od smrti Napoleona Bonaparteja, ki je razširil meje francoskega cesarstva globoko v srednjo Evropo, na Pirenejski in Apeninski polotok. Ob tej priložnosti so na Trajanovem forumu v Rimu odprli razstavo, posvečeno Napoleonovemu vplivu na preoblikovanje večnega mesta – pa tudi pomenu, ki ga je imela zgodovina Rima na Napoleonov slog vladanja. Zaznamovali bomo še eno obletnico – med letoma 1975 in 1984 je v Kranju deloval Klub ljubiteljev glasbe, širše poznan predvsem po kratici KLG. Odločilno je vplival na promocijo in odnos do glasbene kulture v mestu, pa tudi širše. Da zgodba ne bi ostala pozabljena, je ob 45. obletnici ustanovitve pri Layerjevi založbi izšel zbornik Zgodba o KLG. Predstavljamo provokativni projekt Predlog, v katerem se ameriška konceptualna umetnica Jill Magid ukvarja s pomembnim vprašanjem o privatizaciji umetniških del in pravici javne dostopnosti. Spomnili se bomo Nevenke Koprivšek, pomembne ustvarjalke v sodobni uprizoritveni umetnosti, in razmislili o neprecenljivem pečatu, ki ga je pustila v gledališkem prostoru.

Osmi dan

11. 2. 2021

Pred odprtjem velike razstave baročnega slikarja Fortunata Berganta smo obiskali restavratorje Narodne galerije, ki so za razstavo pregledali več deset slik. Z direktorico Narodne galerije Barbaro Jaki bomo ob začetku njenega novega mandata govorili o načrtovanih projektih in delu v zadnjem letu, ko so bili muzeji in galerije dolge tedne zaprti. Je mogoče s kakovostnim grafičnim oblikovanjem izboljšati način uporabe zdravil? Grafična oblikovalka Eva Bevec je zasnovala sistemsko rešitev za področje, pri katerem je dobra informacija življenjskega pomena. Kitarist in skladatelj Tobija Hudnik je 21-letni študent inštituta za jazz v Berlinu, poleg kompozicije ga zanimajo tudi sodobne umetniške prakse in filozofija. Na povabilo festivala sodobne klasične glasbe 7. Slowindova pomlad je lani pripravil performans Locating.Liminalities, na festivalu Cankarjevega doma Zvončki in trobentice pa zaokrožil ustvarjalno-raziskovalni proces v programu Mladi raziskovalci inštituta Abeceda, ki ga je začel na lanskem Jazz festivalu Ljubljana in nadaljeval na festivalu Jazz Cerkno; ta je s sodelovanjem PureZen Recordsa izdal tudi album z naslovom Equilibrium as insta_bility. Obudili bomo spomin na literarni opus pisatelja in režiserja Marka Sosiča, ki se je poslovil v 63. letu starosti. Rojen je bil v Trstu in prav Trst z okolico je našel prepričljivo literarno upodobitev v njegovem opusu.

Osmi dan

4. 2. 2021

Po izpovedi igralke Milene Radulović, da jo je profesor igre na beograjski akademiji še kot mladoletno spolno zlorabil, so se opogumile in o podobni izkušnji spregovorile številne igralke iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in tudi Slovenije. Izpovedi pričajo o pogostosti tovrstnih dejanj v izobraževalnem procesu in spominjajo na ameriško gibanje Jaz tudi. Opuščena industrijska območja pogosto postanejo degradirana. To je dolgo časa veljalo tudi za nekdanje skladišče soli ob Izolskih vratih v Kopru. Tamkajšnja stavba Libertas bo v prihodnjem letu doživela celovito prenovo in naj bi postala novo kulturno stičišče Kopra in celotne slovenske Istre. Kakšne možnosti torej odpira oživitev nekdanjega skladišča soli Libertas v Kopru? Na pobudo članov Regionalnega združenja neodvisnih proizvajalcev fonogramov je bila lani ustanovljena nagrada Runda. V kategoriji najboljša mala založba preteklega leta je bila izglasovana domača založba svetovljanskega nazora Moonlee Records. Katere so njene ključne dejavnosti? Svoje poglede in mnenja bodo podali člani skupin Repetitor, Borghesia, Žen ter soustanovitelj in gonilna sila založbe Miran Rusjan. Projekt Na drugi strani: Slovenska fotoreportaža predstavlja različne vrste reportažne fotografije in njihovo umestitev v tiskane in elektronske medije. Ponuja interdisciplinarni pogled na reportažno fotografijo skozi komunikologijo, umetnostno zgodovino in fotografsko teorijo. Razstavo smo si ogledali v Galeriji Jakopič.

Osmi dan

28. 1. 2021

V oddaji Osmi dan bomo preverili, kakšno vlogo imajo zasebne zbirke v mednarodnem sistemu sodobne umetnosti, kako vstopajo v javnost, kako zbiratelji podpirajo umetnike in organiziranje velikih razstav. Ta vprašanja med drugim naslavlja razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej v ljubljanskem Mestnem muzeju, ki na ogled postavlja več kot 100 umetniških del iz petih evropskih zasebnih zbirk. Katere kulturne in socialne dejavnosti so potekale v Avtonomni Tovarni Rog in čemu bodo namenjeni prostori v prenovljenem ustvarjalnem središču Center Rog? Izpraznitev in začetek rušenja nekdanje tovarne Rog pomenita konec za številne kulturne, športne in socialne dejavnosti, ki so se v okviru Avtonomne Tovarne Rog odvijale v teh prostorih, od koncertov do izobraževanja ranljivih družbenih skupin. Mestna občina Ljubljana želi v prenovljeni stavbi vzpostaviti novo ustvarjalno središče. Ali bodo v Centru Rog dobili prostor tudi nekdanji uporabniki, pa za zdaj ostaja odprto vprašanje. Spomnili se bomo tudi Mire Furlan, ene najpomembnejših hrvaških gledaliških in filmskih igralk, katere prezgodnja smrt je pretresla številne. Zaslovela je v osemdesetih letih, ko je ustvarila nekaj izjemnih vlog v filmih Kiklopi, Za srečo so potrebni trije in Oče na službeni poti Emirja Kustorice. Zaradi političnih razmer se je preselila v ZDA, kjer je nadaljevala na gledaliških odrih New Yorka in Los Angelesa. Širša javnost jo pozna po vlogah v televizijskih nadaljevankah Babilon 5 in Skrivnostni otok.

Osmi dan

21. 1. 2021

89,3 – Radio Študent je neodvisni, nepridobitni in nekomercialni medij v javnem interesu. Oddajati je začel 9. maja 1969 iz kleti v študentskem naselju v Rožni dolini s tremi urami živega programa, danes ga pripravijo za kar 17 ur na dan. A s financiranjem se (spet) zapleta. Kakšna bo torej prihodnost najstarejšega neodvisnega radia v Evropi? Misijonar Friderik Irenej Baraga je sredi devetnajstega stoletja deloval med severnoameriškimi indijanskimi ljudstvi Očipva in Otava. Leta 1837 je nekaj njihovih vsakdanjih predmetov podaril Kranjskemu deželnemu muzeju. Zgodba misijonarja Barage je pritegnila tudi ilustratorja Damijana Stepančiča in nastal je strip Baraga – črna suknja med Indijanci. V oddaji bomo predstavili problematiko oglaševanja v javnem prostoru, na katero že dobro leto opozarja tudi skupina Očistimo Slovenijo reklamnih panojev. Prvi korak k izboljšanju je, kot pravijo, ozaveščanje. Nedavna namera vlade, da ponovno zažene investicijo v ljubljanski potniški center, kljub potrebi odpira številna vprašanja. Kako je mogoče, da bo naložba v okviru javno-zasebnega partnerstva, v katero država vlaga zajetno vsoto davkoplačevalskega denarja, potekala brez javnega arhitekturnega natečaja? Predstavili bomo še umetnost, ki nastaja na kriznih območjih.

Osmi dan

14. 1. 2021

V oddaji Osmi dan bomo obiskali razstavo baročnega slikarja Andreja Herrleina v Mestnem muzeju, ki nam je med drugim zapustil dragocene vedute predpotresne Ljubljane in portrete mnogih tedanjih ljubljanskih meščanov in plemičev. Ob tem bomo raziskali kulturni utrip tedanje prestolnice deleže Kranjske. Bruce Springsteen je že od nekdaj eden najspretnejših pripovedovalcev zgodb v popularni glasbi. V že tako bogat glasbeni umetniški opus je v zadnjih dveh letih dodal še tri filme ali filmska pisma v obliki monodrame Springsteen on Broadway o nastanku albuma a Letter to You in ameriških podobah, ki so se povezale na albumu Western Stars. Hkrati z njim je nastal tudi koncertni film, ki je njegov celovečerni režijski prvenec. Po drugi svetovni vojni se je kot vodilna gospodarska panoga v Sloveniji uveljavila tekstilna industrija, zlati časi so trajali vse do 80. let prejšnjega stoletja. Med podjetji je izstopala tudi radovljiška Almira, bila je sinonim za kakovost in sodobne kroje. Kako je njena zgodba vplivala na razvoj modnega oblikovanja pri nas? V oddaji pa tudi o razstavi grafik na papirju fenomena Invader, ki je na področju ulične umetnosti postal svetovna umetniška zvezda. Gost v studiu bo Jani Novak, ki bo pred sobotnim predvajanjem filma Laibach: Divided States of America na TV Slovenija med drugim komentiral, zakaj je film še danes tako aktualen.

Osmi dan

7. 1. 2021

V oddaji Osmi dan bomo predstavili Evropsko prestolnico kulture 2025, ta naziv bo skupaj s sosednjo Gorico v Italiji nosila Nova Gorica. Prvič v zgodovini bo kulturna prestolnica stare celine v dveh državah, kandidaturo pa so poimenovali Go! Borderless – Gremo! Brezmejno. Kaj bosta torej obe Gorici pridobili z naslovom EPK 2025, kako bo čezmejno somestje preoblikovala kulturna prestolnica, koliko denarja bodo v projekt vložili mesti na obeh straneh meje, obe državi in EU, bodo z njim padle tudi »meje v glavah«, ki skupno obmejno življenje še vedno omejujejo? Ima projekt tudi dvomljivce, nasprotnike? Letos je 170-letnica Knobleharjeve zbirke. Predmeti, ki jih je zbral misijonar Ignacij Knoblehar, so bili razstavljeni na eni prvih neevropskih zbirk v Kranjskem deželnem muzeju, predhodniku Narodnega muzeja, ki letos praznuje 200-letnico obstoja. Zbirka je požela veliko zanimanja, saj je predstavila način življenja afriških ljudstev Južnega Sudana, danes pa jo hrani Slovenski etnografski muzej. Punk, Novi rock, Radio Študent, Studio City – to je samo nekaj poglavij iz glasbeno in politično razgibanega življenjepisa Igorja Vidmarja. Če za koga, prav zanj velja obrabljena misel: Če ga ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti. Ob njegovi nedavni 70-letnici je pisatelj Jurij Hudolin napisal roman Samohodec po motivih njegovega življenja. V oddaji bomo predstavili še obširno glasbeno produkcijo RTV Slovenija, vse od orkestra do nototeke, in se spomnili nekaterih ustvarjalnih presežkov nedavno umrlega velikana slovenskega gledališča Dušana Jovanovića.

Osmi dan

17. 12. 2020

V oddaji Osmi dan bomo preverili, zakaj v zadnjem času prevladuje izogibanje javnim arhitekturnim natečajem. Ko gre za javne stavbe, ki se gradijo z javnim denarjem, je javni arhitekturni natečaj obveza, opredeljena v zakonu o javnem naročanju. Kljub temu pa v zadnjem času opažamo izogibanje javnim natečajem, tudi ko gre za strateške projekte, nezakonito ravnanje pa nima posledic. Več o tem tudi z gostoma v studiu, arhitektoma Špelo Kuhar in Robertom Potokarjem. Predstavili bomo letošnje nagrajene filme, ki jih je Evropska filmska akademija ocenila kot presežke. Zapuščina Coco Chanel, modne revolucionarke 20. stoletja, ki je s svojimi kreacijami ženske osvobodila zakoreninjenih vzorcev oblačenja, še danes ponuja možnosti za raziskovanje in reinterpretacijo. Znameniti parfum Chanel 5 je nastal pred natanko 100 leti, obletnica pa je bila povod za znanstveni simpozij Fenomen Chanel. Punk, Pankrti, Novi rock, Laibach, Magna Purga, Radio Študent, ŠKUC Ropot, Nick Cave, Nirvana, Sex Pistols, David Bowie, Odbor za varstvo človekovih pravic, Studio City, to je samo naključni hitropotezni izbor poglavij iz glasbeno in politično razgibanega življenjepisa Igorja Vidmarja, samohodca in sedemdesetletnika z razlogom. Če za koga, prav zanj velja obrabljena misel: če ga ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti. V oddaji še o mojstru vohunskega romana, pred kratkim preminulem Johnu le Carréju.

Osmi dan

10. 12. 2020

V oddaji Osmi dan bomo preverili, zakaj imenovanja novih direktorjev muzejev tako razburjajo stroko – skrb vzbuja tako kršenje zakonodaje pri postopkih kot tudi neupoštevanje strokovnih kriterijev. Preverili smo, ali je resnično prišlo do kršitev, kdo je novi direktor osrednjega muzeja pri nas in zakaj je tako nujno, da muzej vodi strokovnjak s področja, ki ga pokriva muzej. Predstavili bomo letošnja dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo, pisatelja Ferija Lainščka in arhitekta Marka Mušiča, ter prejemnike nagrad Prešernovega sklada. Režiser letošnje proslave David Sipoš bo predstavil njen koncept. Ob koncu letošnje Animateke smo podrobneje spremljali zanimiv izbor celovečernih animiranih in dokumentarnih filmov, ki med drugim razkrivajo spolno nasilje kot sredstvo v oboroženih spopadih. Predstavljamo prevajalko Simono Škrabec, prejemnico Lavrinove diplome za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. Ob desetletnici delovanja glasbene skupine Torul, uspešne predstavnice slovenske klubske glasbe predvsem v tujini, smo se pogovarjali z njenim ustanoviteljem.

Osmi dan

3. 12. 2020

V oddaji Osmi dan bomo v luči dogajanja v povezavi z Zlatkom razmislili o samovoljnosti ministrstva za kulturo glede vpisa in izpisa kulturnikov iz razvida samozaposlenih. Ob zaključku sezone arheoloških izkopavanj smo obiskali izkopavališče naselja iz železne dobe na Igu, v studiu pa bomo z arheologom Matijo Črešnarjem govorili o najnovejših spoznanjih o železnodobnih prebivalcih našega ozemlja in o novih trendih v arheologiji. Pogledali bomo tudi za zaprta vrata slovenskih gledališč. Nekatera ob upoštevanju varnostnih protokolov organizirajo vaje za prihajajoče premiere, druga samevajo, skoraj vsa pa v virtualnem okolju ponujajo raznolike vsebine.

Osmi dan

26. 11. 2020

V oddaji Osmi dan bomo spremljali letošnji virtualni Slovenski knjižni sejem, na katerem bodo med drugimi temami obravnavali založništvo v času epidemije. Predstavili bomo Schwentnerjevega nagrajenca za izjemne dosežke na področju založništva in knjigotrštva, ki bo znan ob odprtju sejma. Tudi pogovor bo v znamenju knjige, v studio prihaja Renata Salecl, ki bo predstavila svoje novo delo Strast do nevednosti. Kako razumejo novo realnost, v kateri smo se znašli, bomo vprašali filozofe Alenko Zupančič, Mirta Komela in Gregorja Modra. Zaznamovali bomo tudi desetletnico delovanja avtorskega kolektiva Beton Ltd. Njihove uprizoritve se problematik sodobnega sveta lotevajo s humorjem, samorefleksijo in inovativnimi uprizoritvenimi načini.

Osmi dan

19. 11. 2020

V vsakem trenutku je po podatkih PEN-a zaprtih vsaj 200 pisateljev in novinarjev. Ob dnevu zaprtega pisatelja smo se pozanimali, v katerih državah so pisatelji še posebej ogroženi in kako jim lahko PEN z odborom Pisatelji v zaporu, ki je bil ustanovljen pred 60 leti, pomaga. Končuje se obnova znamenite Cukrarne, nekdanje tovarne sladkorja. Tam bo zaživela Galerija Cukrarna, velik razstavni prostor. Raziskali bomo, zakaj ga Ljubljana potrebuje in kakšne vsebine bo ponujal. Gostja v studiu bo Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, ki bo med drugim predstavila mestno kulturno strategijo. Predstavili bomo slikarstvo Lojzeta Logarja, ki je zaznamovalo slovensko likovno prizorišče od konca 60. let dalje, v času poparta. Razstavi, ki si ju lahko ogledate na spletu, sta postavljeni v Murski Soboti in Slovenj Gradcu. Preverili bomo še, kaj danes, pri 75 letih, počne Neil Young, boter grungea. V drugi polovici kariere je postal tudi zagrizen okoljevarstvenik, ki vsakokratno politično administracijo glasno opozarja na nespametno ravnanje z našim planetom.

Osmi dan

12. 11. 2020

V oddaji Osmi dan se bomo z letošnjim Ježkovim nagrajencem Vladom Kreslinom med drugim pogovarjali o tem, zakaj je glasba nekaj več, o njegovih Pesmih iz karantene, življenju in mislih, ki se sprehajajo po notnem črtovju, tudi o današnjem času, covidu 19 in usodi, ki jo z virusom delijo glasbeniki. Industrijskega oblikovalca in arhitekta Nika Kralja poznamo predvsem po znamenitem stolu Rex, manj znano pa je, da si je zamislil tudi sistem lesenih igrač. Kakšne so bile in kako so se oblikovanja igrač lotili nekateri drugi slovenski oblikovalci? Predstavljamo zgodbo o mladi aktivistki Greti Thunberg v besedi in sliki. Po slovenskem prevodu njene biografije si bomo lahko na letošnjem spletnem festivalu Liffe ogledali še premiero dokumentarnega filma Greta. S pisateljico Brino Svit bomo razmišljali, ali nova realnost pomeni tudi nove definicije ljubezni. Epidemija namreč marsikomu zaznamuje tudi intimne odnose. Možnost za premislek ali navdih je njena nova zbirka kratke proze Nove definicije ljubezni. Obiskali bomo še Umetnostno galerijo Maribor. Najpomembnejša ustanova za likovno umetnost v regiji žal deluje v prostorih, ki ne ustrezajo sodobnim standardom in onemogočajo razvoj likovno-muzejske stroke. Razgrinjamo delovanje galerije v trenutnih razmerah in pomen stalne zbirke.

Osmi dan

5. 11. 2020

V oddaji Osmi dan bomo predstavili zgodovinski razvoj in pomen kulturnega ustvarjanja nevladnih organizacij na Metelkovi 6. Preverili bomo, kaj prinašajo spremembe v sestavi strokovnih komisij na ministrstvu za kulturo, filmski ustvarjalci bodo pojasnili blokado njihove panoge, nevladne organizacije pa težave v komuniciranju z ministrstvom. Gost v studiu bo minister za kulturo Vasko Simoniti. Pogovarjali se bomo še z novim predsednikom PEN-a, Tonetom Peršakom.

Osmi dan

29. 10. 2020

V oddaji Osmi dan o ponovni postavitvi kipa Radetzkemu in premisleku da postavitve spomenikov niso nedolžna dejanja, predstavili bomo prenovljeno stalno zbirko dvajsetega stoletja v Muzeju novejše zgodovine Ljubljana, gost v studiu bo nagrajeni pisatelj Goran Vojnović, ob razstavi stolov mednarodno priznane industrijske oblikovalke Nike Zupanc v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje se bomo pogovarjali o njeni viziji, trajnosti v oblikovanju in sodelovanju z različnimi podjetji v tujini, predstavili bomo slikarsko delo Mitje Konića in francoskega čembalista Jeana Rondeau-ja.

Osmi dan

23. 10. 2020

V oddaji Osmi dan bomo predstavili dela poljskega modernista Andrzeja Wroblewskega, enega vodilnih predstavnikov vzhodne in srednjeevropske povojne umetnosti, ki so na ogled v Moderni galeriji, preverili bomo s kakšnim izborom vrhuncev svetovne književnosti bo založba Beletrina obogatila slovensko knjižno krajino, raziskali bomo, kako je Banksy-ju uspelo ostati anonimen in kako nanj gleda domača grafitarska scena, obiskali smo kontejner ljubljanskega Roglaba z grafitom umetnice NezPez, ki opozarja na pomen žensk na področju urbane ulične umetnosti, pogovarjali se bomo tudi z dobitnikom letošnjega Borštnikovega prstana Petrom Boštjančičem.

Osmi dan

16. 10. 2020

V oddaji Osmi dan tokrat o frankfurtskem knjižnem sejmu, ki letos večinoma poteka virtualno - Slovenija se bo na sejmu predstavila z digitalno stojnico. O vplivu pandemije na založništvo se bomo pogovarjali z gostom v studiu Miho Kovačem. Predstavljamo Nobelovo nagrajenko za literaturo, ameriško pesnico Louise Glück in se spominjamo legendarnega glasbenika in aktivista Johna Lennona ob njegovi 80ti letnici rojstva. Obiskali pa smo tudi razstavo Toneta Stojka, ki med drugim že vse od revolucionarnega leta '68 fotografira demonstracije.

Osmi dan

9. 10. 2020

V oddaji Osmi dan se bomo ob stoletnici koroškega plebiscita spomnili njegovega pomena, naš gost bo Dragan Matič, zgodovinar in avtor razstave o plebiscitu v Narodnem muzeju, predstavili bomo zgodbe znamenitih Slovenk, ki so zbrane v publikaciji Nepozabne, pogovarjali se bomo z Badjurovim nagrajencem Konijem Steinbacherjem.

Osmi dan

2. 10. 2020

V oddaji bomo predstavili mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, ki jih bodo razstavili v Narodni galeriji, preverili bomo, kako se z novimi okoliščinami soočajo v opernih in baletnih hišah, v okviru razstave v Tehniškem muzeju Bistra bomo raziskali začetke slovenske industrijske robotike, pogovarjali se bomo z Badjurovim nagrajencem Konijem Steinbacherjem, bili smo na predstavitvi biografskega romana RAC o življenju Radka Poliča avtorice Petre Pogorevc, intervjuvali smo še priznanega ameriškega umetnika Tonyja Ourslerja. Voditeljica: Uršula Ana Mrežar

Osmi dan

25. 9. 2020

V oddaji Osmi dan bomo v okviru razstave Mesto plava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje razmišljali o razvoju mestnih kopališč in kulturi kopanja na rekah, poizvedeli bomo kako se v času epidemije v Italiji spopadajo z izzivi na področju kulture in umetnosti, pogovarjali se bomo z antropologom dr. Danom Podjedom, avtorjem razmisleka o življenju med karanteno z naslovom Antropologija med štirimi stenami, obiskali smo jubilejno, petindvajseto edicijo festivala Jazz Cerkno ter raziskali, kaj botruje vedno večjemu številu teorij zarote v zadnjem času.

Osmi dan

18. 9. 2020

V oddaji Osmi dan bo naš dopisnik iz ZDA Andrej Stopar preveril, kako v tem času tam živi kultura, kakšno je stanje na področju kulture v Evropski uniji in kaj to pomeni za nas se bomo pogovarjali z evropsko poslanko Ireno Joveva, predstavili bomo delo likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja, ki je pregledno razstavljeno v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ob 250- letnici smrti Giuseppeja Tartinija se bomo spomnili na njegov vpliv v italijanskem prostoru, obiskali smo tudi predstavo Škofjeloški pasijon v Prešernovem gledališču Kranj. Voditeljica: Uršula Ana Mrežar

Osmi dan

11. 9. 2020

V oddaji Osmi dan bomo tokrat gostili pisatelja Draga Jančarja, prejemnika ugledne avstrijske državne nagrade za evropsko književnost. Sicer pa oddajo namenjamo pandemiji in njenim posledicam. Izpostavljamo rebalans državnega proračuna za letošnje leto, ki med drugim predvideva osem milijonov evrov manj za kulturno ministrstvo. Kaj to pomeni za umetnike in ustvarjalce na področju kulture, ki jih je pandemija že tako prizadela? Preverjamo tudi kako se s posledicami pandemije, ki je močno prizadela kulturni in ustvarjalni sektor soočajo nekatere druge evropske države. Kot kažejo raziskave že več kot polovica Slovencev verjame v različne teorije zarote povezane s pandemijo. Kako pa na to vplivajo sodobne tehnologije? Vse bolj razširjena dejavnost, ki je postala prav v času koronavirusa še posebno priljubljena, je vrtičkarstvo. Raziskujemo zakaj se povečuje zanimanje zanj in kakšen je pomen vrtičkov v urbanem okolju.

Osmi dan

4. 9. 2020

Osmi dan se po poletnem oddihu vrača med gledalce in gledalke z izborom najbolj vročih zgodnjepoletnih tem. Protivladni protesti so tudi prizorišče nastajanja nove umetnosti. Zakaj umetniki različnih generacij menijo, da lahko umetniške geste prispevajo k spreminjanju družbe in politične pokrajine? Idealizirana podoba Pirana z razglednic ne pove nič o dejanskem stanju kulturnega spomenika in porušenem razmerju med uravnoteženo grajenim in naravnim prostorom. Opozorili bodo, da je Piran še eno obalno mesto brez Občinskega prostorskega načrta in da snovalci celovite prenove ne smejo zaobiti stroke. Kakšna so nova dognanja o začetkih gradnje in mestni ureditvi rimske Emone? Arheološka izkopavanja na Tržaški cesti dopolnjujejo lansko najdbo z območja Erjavčeve ceste in Igriške ulice, okoli 35 tisoč kosov predmetov v skupni teži skoraj tone in pol. Ob 50. obletnici smrti Gojmirja Antona Kosa bodo počastili spomin na tega slikarja, profesorja in prvega direktorja Moderne galerije. Izpostavili pa bodo tudi slovenske modne oblikovalce, ki se zavedajo nujnosti novih trajnostnih pristopov za dobrobit lokalne proizvodnje in okolja. Modna industrija je druga največja onesnaževalka našega planeta.

Osmi dan

19. 6. 2020

Vidni akterji protivladnih protestov, ki v Sloveniji potekajo že dva meseca, so tudi umetniki. V zadnjem Osmem dnevu te sezone boste videli, kako umetniki različnih generacij razumejo proteste kot prizorišče nastajanja nove umetnosti in zakaj menijo, da lahko tudi umetniške geste prispevajo k spreminjanju družbe in politične pokrajine. Idealizirana podoba Pirana z razglednic ne pove nič o dejanskem stanju kulturnega spomenika in porušenem razmerju med uravnoteženo grajenim in naravnim prostorom. Opozorili bodo, da je Piran še eno obalno mesto brez Občinskega prostorskega načrta in da snovalci celovite prenove ne smejo zaobiti stroke. Pred podelitvijo nagrade Kresnik za najboljši roman bodo predstavili vseh pet finalistov: V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja, Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Izvirnik Jiržija Kočice, Sonce Petovione Branka Cestnika in Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik. Spomnili se bodo nedavno umrlega konceptualnega umetnika Christa, znanega po umetniškem oblačenju velikih arhitekturnih del, naprimer berlinskega Reichstaga ali pariškega mostu Pont-Neuf. Ob ponatisu legendarnega diskografskega prvenca Pankrtov Dolgcajt izpred 40-ih let bodo s članom pionirske punkerske skupine Buzzcocks Steveom Diggleom osvetlili korenine te uporniške zvrsti glasbe, ki so pognale v Manchestru. Voditeljica: Polona Balantič

Osmi dan

12. 6. 2020

V oddaji Osmi dan tokrat o prenovi Hotela Brdo, ki kot kaže ne poteka povsem v skladu z zakonom. Predstavljamo Vlastjo Simončiča, enega od pionirjev slovenske reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije, čigar povojne portretne fotografije so na ogled na Ljubljanskem gradu. Slovenija bo leta 2022 častna gostja frankfurtskega sejma, preverili smo, kako potekajo priprave. Ob izidu njenega romanesknega prvenca Mojstrovina pa smo se pogovarjali tudi z nagrajeno pisateljico Ano Schnabl. Voditeljica: Polona Balantič