Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Potovanje po Loari

Ciklus glasbenozgodovinskih oddaj italijanskega muzikologa in skladatelja Carla de Incontrere, ki je v radijski medij prelil spomine s svojih potovanj po deželah ob Loari, deželah čudovitih gradov in mnogoterih, raznovrstnih umetniških del, ki so jih navdihnili spomini na verske boje, dvorske intrige, skrivnosti, junaška dejanja in zločine, pa tudi razkošna gledališka praznovanja, vzvišene strasti in nežne pastirske ljubezni, fantastične vizije in pravljične pripovedi..

Zgodba o Abelardu in Heloizi in obisk Nantesa

27. 11. 2021

Filozof, skladatelj in teolog Peter Abelard je v svojih poznih tridesetih letih kot profesor dialektike in teologije v Notre-Dame na vrhuncu slave srečal lepo in s pretanjenim literarnim čutom obdarjeno Heloizo. Tako se je ob zori 12. stoletja rodila znamenita, a tragična ljubezenska zgodba, ki se je je mnogo stoletij pozneje ob obisku ruševin gradu Le Pallet, Abelardovega rojstnega kraja, dotaknil tudi Gustave Flaubert. Obiskali bomo še Nantes, središče departmaja Atlantska Loara in največje mesto v celotni rečni dolini, ki je med drugo svetovno vojno postalo eno nemških pomorskih oporišč. Jeseni 1943 ga je zavezniško letalstvo z bombnimi napadi zravnalo z zemljo in Nantes je bil nato več desetletij prizorišče izjemnega postopka mestne prenove, ki se nadaljuje še danes. Omenili bomo tudi enega najpomembnejših dogodkov v mestni zgodovini, podpis Edikta, ki je v izdihljajih 16. stoletja končal verske vojne. Spremljali nas bosta poezija Joachima Du Bellayja in Julesa Verna ter glasba Dariusa Milhauda, Louisa Vierneja, Pierra Abelarda, Guirauta Riquierja, Clauda Debussyja, Anotineja de Fevina in Mauricea Ravela.

Legenda o Sinjebradcu in pokrajina Mauges

20. 11. 2021

V gradu pri vasi Champtocé-sur-Loire se je na začetku 15. stoletja rodil Gilles de Montmorency-Laval, bolj znan kot Gilles de Rais in še bolj razvpit po svojem vzdevku Sinjebradec. Po spletu okoliščin je postal eden najbogatejših ljudi svojega časa, v drugem delu svojega življenja pa se je umaknil v zasebnost in se sčasoma zapisal okultnim vedam. Obhajal je mračne, grozljive obrede in v Satanovem imenu mučil in ubil več kot sto otrok. Njegovo pojavo je pograbila ljudska domišljija, Sinjebradec se je spremenil v morilca žensk in dvesto let pozneje je vstopil v pravljični svet Charlesa Perraulta. Legenda je našla pot tudi v glasbo Andréja Grétryja, Franza Clementa, Jacquesa Offenbacha, Paula Dukasa in Béle Bartóka. Po odhodu iz ruševin prekletega gradu Champtocé se bomo podali v Mauges, antično kovinarsko območje, ki ga namaka reka Evre. Spokojen in vijugav pritok Loare bomo spoznali ob pomoči poetičnih strani iz dela Les Eaux étroites Juliena Gracqa in glasbe Paula Dukasa in Hectorja Berlioza.

Pohajkovanje po regiji Loire

13. 11. 2021

Regija Loire (Pays de la Loire) je območje, ki ga reka prereže v svojem spodnjem toku, od Saumurja do izliva v Atlantski ocean. Ustanovili so ga leta 1955, ko so združili pet pokrajin, ki jih namakajo Loara in njeni dolnji pritoki. Potovanje nas bo vodilo po severnem delu pokrajine, kjer bomo obiskali nekaj posebno zanimivih krajev, kot so La Fleche, mestece, znano po jezuitskem kolegiju, v katerem je nekaj let študiral Descartes, mesto Le Mans, kjer najdemo dobro ohranjeno rimsko obzidje, veličastno gotsko katedralo in očarljivo staro mestno jedro, opatija svetega Petra ob kraju Solesmes in mesto Laval, kjer na tamkajšnji skalni pečini gnezdi nepogrešljivi grad. V njem gostujeta kulturni center in muzej z umetniško galerijo, ki hrani enkratno zbirko naivne umetnosti, dela slikarjev, ki si resničnost razlagajo kot preprostost in vedrino. V Lavalu se nahaja tudi muzej vsestranskega umetnika Roberta Tatina. Na pohajkovanju po regiji Loire nas bo med drugim spremljala glasba Lea Delibesa, Marca-Antoina Charpentierja, Jeana Francaixa in Krzysztofa Pendereckega.

Le Chant du monde, sinova Angersa in Rochefortska šola

6. 11. 2021

Po obisku trdnjave Angers in ogledu tamkajšnje veličastne tapiserije Apokalipse bomo obiskali še drugi pomembni muzej v tem kraju, muzej Jeana Lurçata, kjer hranijo niz tapiserij Le Chant du monde, ki nas spomni na Kvartet za konec časov Olivierja Messiaena. Pred odhodom iz Angersa bomo pozornost namenili dvema glasbenima sinovoma tega mesta – Henriju Dutilleuxu in Jeanu Guillouju, nato pa bomo podrobneje predstavili še pesniško šolo, ki je v bližnjem Rochefortu zacvetela v prvih mesecih svetovne vojne in kot odziv na avantgardna gibanja uspevala skoraj dvajset let.