Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10..

Predstava ob jubileju Slovenskega ljudskega gledališča Celje

25. 10. 2021

Ocenjujemo predstavo ljubljanskega Lutkovnega gledališča po motivih slikanice nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm in v režiji Ivane Djilas. Predstavljamo novega uršljana in prvenec lanske uršljanke ter glasbeno predstavo oziroma režiran koncert, s katerim bodo ustvarjalci Slovenskega ljudskega gledališča Celja obeležili jubilej svoje ustanove.

"Živa veriga" - književnosti, glasbe, gledališča

22. 10. 2021

V poslušanje vam ponujamo reportažo z včerajšnje "žive verige", v kateri so meščani Maribora selili knjige iz Mariborske knjižnice v začasne prostore. Napovedali bomo koncert Slovenske filharmonije z naslovom Vera v življenje, ki bo v neposrednem prenosu zazvenel tudi na našem programu in premiero predstave Dišeče skrivnosti v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter se posvetili še strokovnemu srečanju založnikov otroške in mladinske književnosti B2B, ki ga je na frankfurtskem knjižnem sejmu organizirala slovenska Javna agencija za knjigo. foto: "živa veriga" v Mariboru, foto: facebook - z dovoljenjem Lutkovnega gledališča Maribor

Capuleti in Montegi v Operi in novice s Frankfurtskega knjižnega sejma

21. 10. 2021

Nocoj se obeta premiera opere Kapuleti in Montegi Vincenza Bellinija, ki bo v ljubljanski Operi uprizorjena prvič v njeni zgodovini. Prav tako v Ljubljani, v Cukrarni, bo drevi potekal pogovor Slavoja Žižka z Yanisom Varoufakisom; vstopnice za težko pričakovan pogovor so hitro pošle, tudi za ogled na spletu vlada veliko zanimanje. Preverili pa smo tudi utrip na včeraj odprtem Frankfurtskem knjižnem sejmu. [foto: SNG Opera in balet Ljubljana, Capuleti in Montegi, (c) Darja Štravs Tisu]

73. mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu spet v živo, a z manj predstavitev, sprejemov in dogodkov

20. 10. 2021

Na 73. frankfurtskem knjižnem sejmu je povsod prisotna misel Nazaj v poslu, a še ne nazaj v normalnosti. Poslovni del, ki je skrit pred javnostjo, verjetno ne bo dosti okrnjen, precej manj pa bo predstavitev, sprejemov in živih dogodkov. Častna gostja je Kanada, Slovenija pa se intenzivno pripravlja na častno gostovanje čez dve leti in kljub programsko in fizično manjšemu gostovanju v primerjavi s prej, je dela precej. V Svetu kulture še o monodrami Le en smaragd po motivih romana Veliki Gatsby Francisa Scotta Fitzgeralda. Jaka Smerkolj Simoneti jo je napisal za Jožico Avbelj, igralko Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: Častna gostja 73. frankfurtskega knjižnega sejma je Kanada, vir: EPA

Sovretova nagrada prevajalki mojstra apokalipse Marjanci Mihelič

19. 10. 2021

Kljub domišljavosti človeka in njegovi nesposobnosti, da bi rešil najbolj zapletene izzive svojega časa, gre svet naprej. S temi besedami bi lahko povabili k branju romana Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaia, za katerega bo Marjanca Mihelič dobila letošnjo Sovretovo nagrado za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino. Z njo smo se pogovarjali o prevajanju tega mojstra apokalipse. V Varšavi na Poljskem že od 2. oktobra poteka osemnajsto svetovno Chopinovo tekmovanje, ki velja za najpomembnejše na svetu. Med kandidati za najvišjo nagrado je tudi goriški pianist Aleksander Gadžijev, saj se je uvrstil med 12 finalistov. V oddaji tudi o VIII. izvedbi Bienala slovenske neodvisne ilustracije – Bienala neodvisnih, ki se začenja drevi, in Odprti knjigi, ki jo na programu Ars začenjamo z biografijo Radka Poliča - Raca. Napovedali bomo tudi premiero kratke radijske igre Vitomil Zupan: Mercado st. Paulo.

Prejemniki vesen na 24. festivalu slovenskega filma

18. 10. 2021

S podelitvijo vesen, najpomembnejših slovenskih filmskih nagrad, se je sklenil 24. festival slovenskega filma Portorož. Predstavljamo zmagovalni celovečerni film režiserke Tijane Zinajić z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko in prejemnika vesne za najboljšo žirijo, Darka Sinka. Napovedujemo predstavo Sylvia, ki jo v sodelovanju z Mestom žensk na spored postavlja ljubljanski Cankarjev dom. In predstavljamo nove izdaje kakovostne otroške in mladinske literature. (Foto: SFC/Saša Huzjak)

Štiri nove knjige in razstava

15. 10. 2021

Cankarjeva založba je ta teden predstavila nov sveženj knjižnih novosti slovenskih avtorjev. Pisateljica Manka Kremenšek Križman je 21 kratkih zgodb o odtujenih odnosih med starši in otroki, med zakonci, prijatelji in sodelavci, pa tudi o priseljencih in beguncih zbrala v knjigo z naslovom Tujci. Neli K. Filipič v mladinskem romanu Fronta prek petih skoraj že odraslih prijateljev iz različnih socialnih okolij prikazuje odnose v širši družbi. O odrinjenosti, ki preide v nasilje, pa pripoveduje protagonist romana Feuer Frei, katerega avtor je skrit za psevdonimom Gorazd Garvas. Četrta knjiga z naslovom Beseda je konj ne sodi na področje fikcije, še najbližje je esejistiki; njenega avtorja Branka Gradišnika smo tudi povabili pred mikrofon. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor pa se na samostojni razstavi predstavljajo tri članice – Nataša Grandovec, Natalija Juhart in Blažka Križan. Na skupinski razstavi članov društva, posvečeni 100-letnici organiziranega likovnega delovanja v Mariboru in širše, ki je bila na ogled od konca lanskega decembra do konca februarja letos, so umetnice prejele društveno nagrado za leto 2020. (Foto: Blažka Križan, Brez naslova, 2017)

O dveh dokumentarnih filmih na Festivalu slovenskega filma

14. 10. 2021

Danes predstavljamo sveže dogajanje na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na katerem se za nagrade potegujejo tudi dokumentarni filmi. Včeraj smo si ogledali dokumentarna filma Iskre v času - svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna in Filmski obzornik 80 - Metka Meki režiserke Nike Autor. V ljubljanskem Kinodvoru se začenja mednarodni festival Kinotrip, v Mariboru pa že poteka Mednarodni festival računalniških umetnosti, na katerem se predstavlja zvočna umetnica Petra Kapš. Med glasbenimi dogodki opozarjamo na koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki bo na koncertu za abonma Kromatika nastopil z odličnim nemškim violončelistom Julianom Stecklom in koncert avtorske glasbe skladatelja in kitarista Žarka Živkovića. V ljubljanski Galeriji Photon pa odpirajo razstavo fotografij Romana Bezjaka z naslovom Arheologija nekega obdobja.

Množična hipnoza na festivalu Indigo

13. 10. 2021

“Masovna hipnoza je stanje, v katero smo padli, in kar ne najdemo orodij, da bi mu ubežali,” so prepričani organizatorji šestega festivala Indigo. “Ne da bi se zavedali, drvimo v masovno hipnozo stanja otopelosti – ne da bi vedeli, kdo jo sproža,” opozarjajo Indigovci in obljubljajo iskanje novih rešitev. Dogodki se bodo vrstili vse do petka zvečer, na festivalu pa bosta med drugimi nastopila slovenski filozof Slavoj Žižek in grški ekonomist Yanis Varoufakis. Na odru Male drame bo nocoj zaživelo eno izmed klasičnih poljskih del – enodejanka Emigranta, ki jo je napisal poljski dramatik in satirik Slawomir Mrožek. Gre za zgodbo, ki prikazuje dan v življenju dveh zelo različnih emigrantov, igrata ju Marko Mandič in Nejc Cijan Garlatti. V oddaji tudi o 67. Tribuni Rostrum, ki se je včeraj začela v Beogradu. Gre za največji svetovni radijski forum, namenjen poslušanju, izmenjavi in presoji aktualnih posnetkov sodobne umetnostne glasbe.

Nocoj slavnostno odprtje 24. Festivala slovenskega filma

12. 10. 2021

Slovenski filmski festival se po lanski prirejeni različici, ki se je zaradi epidemije odvila v Ljubljani, vrača na obalo. Slavnostno odprtje bo v znamenju podelitve Badjurove nagrade za življenjsko delo Emiliji Soklič, inovatorki na področju filmskega zvoka, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi film Inventura režiserja Darka Sinka. V oddaji poročamo tudi o festivalu Prix Europa v Potsdamu, kamor je z nominiranima radijskima igrama Medeja ... bom postala in Glas šakala odpotovalo tudi Uredništvo igranega programa Radia Slovenija.

Danilo Milovanović v projektu Razsrediščenje na obrobje Ljubljane prestavlja elemente iz njenega središča

11. 10. 2021

Ko hodimo po vsakodnevnih opravkih, večinoma nismo prav zelo pozorni na ulično pohištvo okoli nas, kot so svetilke, klopce ali koši za smeti. A če bi na obrobju Ljubljane zagledali element, značilen za središče, bi se večina med nami zdrznila. Kaj počne štukaturna obroba okna starejše hiše iz centra Ljubljane na fasadi socialističnega bloka v Dravljah? Verjetno gre za projekt Danila Milovanovića, umetnika mlajše generacije, ki se trenutno predstavlja v Kulturnem centru Tobačna 001. Več o njegovem delu pa v oddaji, v kateri predstavljamo tudi dokumentarno-poetično zvočno študijo Glas Šakala, ki bo premierno na sporedu na Programu Ars, uvrstila pa se je tudi na prestižni festival Prix Europa v Berlinu. Vir fotografije: Danilo Milovanović

Danilo Milovanović v projektu Razsrediščenje na obrobje Ljubljane prestavlja elemente iz njenega središča

11. 10. 2021

Ko hodimo po vsakodnevnih opravkih, večinoma nismo prav zelo pozorni na ulično pohištvo okoli nas, kot so svetilke, klopce ali koši za smeti. A če bi na obrobju Ljubljane zagledali element, značilen za središče, bi se večina med nami zdrznila. Kaj počne štukaturna obroba okna starejše hiše iz centra Ljubljane na fasadi socialističnega bloka v Dravljah? Verjetno gre za projekt Danila Milovanovića, umetnika mlajše generacije, ki se trenutno predstavlja v Kulturnem centru Tobačna 001. Več o njegovem delu pa v oddaji, v kateri predstavljamo tudi dokumentarno-poetično zvočno študijo Glas Šakala, ki bo premierno na sporedu na Programu Ars, uvrstila pa se je tudi na prestižni festival Prix Europa v Berlinu. Foto: Danilo Milovanović

V Anton Podbevšek Teatru premiera predstave Pisma iz ječe po besedilih filozofa in politika Antonia Gramscija

8. 10. 2021

Misli filozofa in politika Antonia Gramscija, ki so v tridesetih letih prejšnjega stoletja močno zaznamovale italijansko intelektualno življenje, imajo še danes aktualno sporočilnost. Na primer o veščini, kako se otresti obračunavanja z nasprotnimi ideologijami in si raje prizadevati, da na intelektualnih temeljih gradimo vizijo boljšega sveta. Mlada avtorska ekipa pod vodstvom režiserja Juša Zidarja se je lotila Gramscijevih Pisem iz ječe in izbranih del. Ustvarili so predstavo, katere premiera bo v koprodukciji z gledališčem Glej nocoj v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu. Jutri zvečer pa bo v dvorani Union v Mariboru prvi koncert komornega cikla Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Ta bo hkrati uvedel krajšo turnejo po Sloveniji, ki je nastala v sodelovanju s Celjskim domom iz Celja, Kulturnim domom Nova Gorica in Cankarjevim domom iz Ljubljane. Foto predstave Pisma iz ječe: Barbara Čeferin

Nobelov nagrajenec za književnost je Abdulrazak Gurnah

7. 10. 2021

Teden podeljevanja Nobelovih nagrad, ki se v petih kategorijah enkrat letno podeljuje za izjemne raziskovalne dosežke, izjemne tehnološke izume ali izjemne prispevke družbi, je danes v znamenju nagrade za literaturo. Prejel jo je tanzanijsko-britanski pisatelj, znan predvsem po svojih novelah in kratkih zgodbah, kjer se ukvarja s posledicami kolonializma in begunstva. Profesor na Univerzi v Kentu je nagrado prejel "za njegovo brezkompromisno in sočutno obravnavo posledic kolonializma in usode beguncev v prepadu med kulturami in celinami", kot so zapisali v obrazložitvi. Slišite pa lahko tudi o nagradah Tantadruj in pestrem dogajanju na odrskih deskah. Foto: Abdulrazak Gurnah, letošnji Nobelov nagrajenec za književnost (C) Profimedia / Awakening Photo Agency

Po Ljubljani se razliva Tinta, mednarodni festival stripa

6. 10. 2021

Kino Šiška, Zavod Stripolis in Forum Ljubljana – revija Stripburger bodo prestolnico preplavili s še eno izdajo mednarodnega festivala stripa Tinta. Z razstavami in dogodki predstavljajo domače in tuje stripovske dosežke in novosti, pa tudi projekte, ki to zvrst potiskajo že na mejo z drugimi umetniškimi praksami. V Muzeju novejše zgodovine Celje pa bodo predstavili knjigo Jožeta Volfanda »Odkrito in zakrito v času osamosvajanja Slovenije, Celjski večeri 1989–1993«. Gre za intervjuje, ki jih je avtor knjige v omenjenem obdobju opravil z najpomembnejšimi odločevalci v republikah, pozneje državah, na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Emmanuel Guibert, Peter Kuper, kolaž njunih del, vir: spletna stran festivala Tinta

Anette Krauss na razstavi Prikriti kurikulum razmišlja o nenamernih dejavnikih v vzgoji

5. 10. 2021

Učenci se v šoli ne učijo le v času učnih ur, temveč nanje pomembno vpliva tudi tako imenovani prikriti kurikulum, ki opisuje vse nenamerne dejavnike v vzgoji. Ti segajo od ustaljenih nenapisanih pravil in navad, do organizacije prostora in arhitekture. Kdaj, kako in koga izobraževanje emancipira in kdaj, kako in koga zatira, se sprašuje nizozemska umetnica, pedagoginja in piska Anette Krauss, ki bo v okviru festivala Mesto žensk razstavljala v ljubljanski galeriji Škuc. V Cankarjevem domu pa bo zvečer prikazan film Sanremo režiserja Miroslava Mandića o dveh starostnikih, ki se občasno srečujeta in skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Foto: Pesmi izgovorov sodelujočih pri Prikritem kurikulumu, 2013, 2021 (c) Mesto žensk

Veno Pilon. Grafika.

4. 10. 2021

Eden najpomembnejših slovenskih ekspresionističnih slikarjev, fotograf, grafik in risar je svoj opus ustvarjal polnih šestdeset let. Čeprav je širše znan predvsem po svojih slikah, pa je bil tudi izjemen grafik. V Pilonovi galeriji v Ajdovščini je na ogled več kot 50 originalnih grafičnih listov, grafične plošče in škatlica, v kateri je Pilon shranjeval grafične pripomočke. Pilonova grafika je bila nazadnje bolj celostno predstavljena pred skoraj dvajsetimi leti, leta 2002 na umetnikovi prvi retrospektivni razstavi v Moderni galeriji. V oddaji se posvečamo tudi glasbi - včeraj se je v mariborski Minoritski cerkvi začel glasbeni festival Minoriti.

Neizogibnost sprememb določa predstavo Češnjev vrt v MGL

1. 10. 2021

Dramsko besedilo enega najslavnejših ruskih pisateljev, Antona Pavloviča Čehova, bo zaživelo na odrskih deskah Mestnega gledališča ljubljanskega v režiji Janusa Kice, zgodba pa se plete okrog čudovitega naslovnega nasada, ki ga bo treba zaradi težkih gmotnih razmer družine prodati na dražbi. Češnjev vrt dramski liki razumejo različno in se s težavami tudi spopadajo drugače ali pa se sploh ne, kot to velja za plemkinjo Ranevsko, ki jo Nataša Tič Ralijan. Predstava je nastajala že pred časom, pozimi v času epidemije, ko niso vedeli, kdaj jo bodo lahko odigrali pred gledaci, in to je vplivalo tudi na razmišljanje ekipe – vrt se je tako izoblikoval tudi v metaforo gledališča. V Prešernovem gledališču Kranj pa bodo dnevi uprizorili črno farso Floriana Zellerja, Mama, ki govori o bolečini in osamljenosti Mame. Opozarjamo pa tudi na festival Prevodni pranger, ki v ospredje postavlja delo in status prevajalcev in prevodoslovcev. Vir fotografije: MGL, Peter Giodani

Kljub izjemnemu sinočnjemu nalivu nocoj v ljubljanski Operi Apollon musagete in operatorij Kralj Ojdip

30. 9. 2021

Sinočnje poplave in močni nalivi so prizadeli več kulturnih institucij, v Ljubljani je med drugim zalilo depo Moderne galerije, ljubljansko Dramo in Slovensko mladinsko gledališče, vdori vode so poškodovali studie Radia Slovenija; ljubljanski gasilci število posredovanj primerjajo s stoletnim žledom leta 2014. Dogajanje spremljamo v naših informativnih oddajah, v oddaji Svet kulture pa napovedujemo premiero baleta Apollon musagete in operatorija Kralj Ojdip v ljubljanski Operi ter nastop Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič v sklopu koncertnega cikla Plečnik & a cappella.

Dora in Minotaver, razstava o kulinariki in festival StopTrik

29. 9. 2021

V današnji oddaji vas torej najprej vabimo v Cankarjev dom, kjer bo svoj novi roman Dora in Minotaver predstavila priznana hrvaška pisateljica Slavenka Drakulić. Gre za veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju s slikarskim genijem Picassom doživela zlom. Predstavljamo tudi kulinarično razstavo z naslovom Ljubezen gre skozi želodec - kulinarika v arhivskih virih, ki je na ogled v Semiču. Na razstavi boste našli stare, na roko napisane recepte, kuharske knjige in napisne table pekov, spremlja pa jo tudi zgodba v stripu. Ljubitelji animiranega filma pa se lahko v naslednjih dneh na mariborskem festivalu StopTrik poučite o tehniki stop animacije.

Nekoč se bova temu smejala

28. 9. 2021

V današnjem popoldanskem pregledu aktualnih kulturnih dogodkov se bomo najprej podali na odrske deske in predstavili najnovejšo predstavo Mestnega gledališča ljubljanskega. Dramo Nekoč se bova temu smejala je po svoji knjižni uspešnici Ljubezenski roman prav za MGL napisala hrvaška pisateljica Ívana Sajko. Kot so zapisali v gledališču je avtorica v drami subtilno orisala eksistenčno stisko mladih izobražencev v sodobni posttranzicijski družbi. Povabili vas bomo tudi na razstavo kiparja in večmedijskega umetnika Tomaža Furlána, ki je na ogled v nekdanji samostanski cerkvi v Kostanjevici na Krki. Furlan v svoji umetniški praksi pogosto naslavlja kompleksen odnos človeka do lastnega okolja in do njegovih vsakodnevnih banalnosti.

Mednarodna literarna nagrada Pont

27. 9. 2021

Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina že od leta 2018 podeljujeta mednarodno literarno nagrado ob podpori Mestne občine Koper. Prvi jo je prejel Josip Osti, tokratni nagrajenec po izboru petčlanske komisije pa je nemški pesnik Jan Wagner. Minuli konec tedna je kolektiv Beton Limited izvedel 29-urni dogodek, ki so ga poimenovali predstavnina. Ta je sestavljena iz prostorske instalacije, ki je hkrati intervencija in sled umetniškega ustvarjanja, vztrajanja, mišljenja in delovanja kolektiva. Vokalna skupina Gallina nocoj v atriju ljubljanskega Mestnega muzeja s celovečernim koncertom praznuje svoj deseti rojstni dan: s prepletom ustvarjalnega in poustvarjalnega ter s programom za širok krog poslušalcev. To so poudarki današnje oddaje Svet kulture, vabljeni k poslušanju.

Predstava To noč sem jo videl je ''neke vrste dokumentarno gledališče, čeprav gre za čisto fikcijo''

24. 9. 2021

Ta zgodba ne želi biti učna ura zgodovine, temveč govori o medčloveških odnosih in ljudeh, ujetih v kolesje družbenopolitičnega dogajanja, je pisatelj Drago Jančar povedal pred prvo vajo za predstavo To noč sem jo videl, ki je nastala po njegovem istoimenskem romanu. Uprizoritev, katere premiera bo nocoj V Slovenskem narodnem gledališču Maribor, je neke vrste dokumentarno gledališče, čeprav gre za čisto fikcijo, doda režiser Janez Pipan. Scenska balada v treh slikah z elementi slovenske tragedije je velika mednarodna produkcija, pri kateri sodelujejo dunajski Burgtheater, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda in Cankarjev dom Ljubljana. Na festivalu steirischer herbst (štajerska jesen) v Gradcu pa bo nocoj premiera predstave Vročina. V Slovenskem mladinskem gledališču so ob njej med drugim zapisali, da ''tema podnebne krize v živo zadeva vse nas, še zlasti pa je blizu mladim, ki jim bomo planet zapustili in ki se boleče zavedajo, da moramo ukrepati zdaj.'' Pogovarjali smo se z Žigo Divjakom. Nova sezona se jutri začne v ljubljanski Drami, ob dvajsetih bo na velikem odru premiera drame Požigalci. Prav tako jutri bo Beton Ltd. z 29-urnim dogodkom v trajanju sklenil svoj ''nemški cikel''. V Svetu kulture pa še o jutrišnjem zadnjem koncertu 14. Festivala Maribor v dvorani Union. Gostoval bo mednarodni orkester No Borders (Brez meja), ki ga vodi dirigent Premil Petrović. Foto: Peter Giodani, predstava To noč sem jo videl

Norišnica d.o.o. v SMG

23. 9. 2021

V oddaji bomo predstavili najnovejšo predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Norišnica d.o.o. Nastala je po besedilu britanskega dramatika Joe-a Ortona What the Butler saw, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja dodobra razburkalo javnost. Ustvarjalci, z režiserjem Vitom Tauferjem na čelu, so predstavo postavili v kontekst trenutnih družbenih razmer ter zanjo izbrali tudi nov, pomenljiv naslov. Nekaj besed bomo namenili še jutrišnjemu odprtju Cukrarne, festivalu novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah ter 53. Linhartovemu srečanju v Postojni. Vabljeni k poslušanju.

Palestinci in njihova zemlja

22. 9. 2021

Letošnje časopise so spet polnile novice o spopadih med Izraelci in Palestinci, ki se borijo za svojo zemljo. Zato so prav zemljo izbrali tudi za osrednjo temo letošnje Kulturne ambasade Palestine. Tridnevni niz dogodkov v Ljubljani z likovno in filmsko ustvarjalnostjo, literaturo, pogovori z gosti in kulinariko že desetič daje glas palestinski zgodbi. Iz puščavske pa še v našo gozdnato pokrajino: Akademski kipar Stane Jarm, ki je motorno žago vihtel, kot da bi slikal s čopičem, je v zgodnjih delih velik pomen namenjal obrazu kot izrazu notranjosti človeka. Zato tudi tak naslov razstave, ki jo bodo v Likovnem salonu Kočevje nocoj odprli ob 90. obletnici umetnikovega rojstva in 10. obletnici njegove smrti. Razstava je dopolnjena s portreti kiparja, ki jih je v fotografski objektiv ujel fotograf Tihomir Pinter. Foto: razstava v galeriji Janeza Boljke, 10. Kulturna ambasada Palestine

Naj bo kvir!

21. 9. 2021

Naj bo kvir! je naslov razstave v Mestni galeriji Ljubljana, kjer se predstavlja deset ustvarjalk in ustvarjalcev, ki s prepoznavnim likovnim jezikom opredeljujejo slovensko in širšo vizualno umetnost. Do sedaj verjetno v slovenskem prostoru tako velike in raznolike razstave, povezane z LGBTIQ+ vprašanji še ni bilo in pozornost ji bomo namenili tudi v današnji oddaji, v kateri predstavljamo še Hišo Fernanda Pessoe, institucijo na obrobju mestnega središča Lizbone, ki je ime dobila po znamenitem literatu. Foto: Aprilija Lužar, Masturbacija. Risbe na pisemskih ovojnicah aktivističnega dopisovanja; vir fotografije: Mestna galerija Ljubljana, izrez fotografije

Predmetenje in Jata izkušenih ptic

20. 9. 2021

S podelitvijo nagrad se je v Ljubljani sklenil 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 2021. Strokovna žirija je kot najboljšo ocenila predstavo Jana Rozmana Predmetenje, občinstvo pa je za najboljšo izbralo predstavo Ajde Tomazin Jata izkušenih ptic. Predstavi se osredotočata na dve ključni temi naše družbe, ekologijo in tretje življenjsko obdobje. V oddaji tudi o literarni antologiji Srca v igri, ki prinaša Izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtoric in avtorjev LGBTIQ+. Z njo obeležujejo dve desetletji mladinskega dela na področju tega gibanja v Mariboru.

Kaj vse lahko vpliva na našo identiteto, se bo spraševal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

17. 9. 2021

V Ljubljani bo od jutri že trinajstič zapored potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo rdečo nit tokrat gradil okrog teme identitete – spraševali se bodo, kako se identiteta gradi, kaj vse lahko vpliva nanjo in ali smo lahko vse, kar bi želeli biti. V oddaji bomo pozornost namenili tudi danes podeljenim Valvasorjevim odličjem. Nagrado za življenjsko delo je prejela muzejska svetnica Milena Koren Božiček, ki je usmerjena predvsem v strokovno delo z mladimi umetniki. Ob tem je sistematično izpopolnjevala program in gradila prepoznavnost Galerije Velenje, ki se je v štiridesetih letih delovanja razvila v eno od pomembnih kulturnih središč v državi. Foto: Festival Bobri

Nagrajenca Davorin Lenko in Miklavž Komelj

16. 9. 2021

Violina in žiletke je najboljša kratka zgodba jubilejnega 30. natečaja programa Ars Radia Slovenija. Davorinu Lenku je prinesla lastovko, nagrado, ki so jo ob jubilejnem natečaju podelili prvič. Miklavž Komelj pa je dobitnik velenjice – čaše nesmrtnosti, osrednje nagrade Lirikonfesta, ki je bil letos posvečen temi (ne)posvečenost in (ne)svetost poezije v 21. stoletju – njene nove poti, razhajanja in medkulturne razpetosti. Nagrado je prejel za vrhunski desetletni pesniški opus.

Arsova lastovka in festival Gibanica

15. 9. 2021

Tri desetletja minevajo od prvega natečaja Radia Slovenija in programa Ars za najboljšo kratko zgodbo in, kot se za počastitev jubileja spodobi, bo nocoj podelitev nagrade Arsova lastovka na slavnostnem dogodku na ljubljanskem Gradu. Nocoj se začenja tudi bienalni festival slovenske sodobnoplesne umetnosti Gibanica. Tudi ta praznuje okrogli jubilej, v naslednjih dneh se bo namreč odvila 10. Gibanica. Več o teh in drugih vsebinah v tokratni oddaji Svet kulture, vljudno vas vabimo k poslušanju! Arsova lastovka, foto: program Ars

Kako spremeniti urok zgodovine?

14. 9. 2021

Preteklega toka zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa morda vplivamo na njegove današnje posledice in učinke. Kako spremeniti urok zgodovine, se v svojih projektih sprašuje japonski umetnik Yoshinori Niwa. V galeriji Vžigalica bodo nocoj odprli razstavo, ki je tematski pregled njegovih projektov v vsebinskem trikotniku ekologija – denar – politika z naslovom O rehabilitaciji prevlade in posesti. V celjskem gledališču smo si ogledali krstno uprizoritev komedije Roka Vilčnika Pravi heroji, ki orisuje kritične točke slovenske družbe. Ob koncu oddaje pa še o Čudežni klopi, izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke, ki jih je pripravila RTV Slovenija, program Ars. Čudežno klop najdete na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani in je del festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Foto: Yoshinori Niwa

Dante Alighieri in pater Romuald: trpljenje in odrešenje

13. 9. 2021

V današnji informativni oddaji o kulturi vas vabimo v Štandrež. V tamkajšnji cerkvi sv. Andreja Apostola bo namreč potekal dogodek, namenjen predvsem ljubiteljem književnosti, glasbe in radia. Literarno-glasbeni večer iz cikla Ars Teatralis, z naslovom Odrešenje in onkraj je posvečen 700. obletnici smrti Danteja Alighierija ter 300. obletnici prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona štandreškega rojaka patra Romualda. Tudi 3. program Radia Slovenija – program Ars bo tam; s pričetkom ob 20.-ih lahko dogodek spremljate v neposrednem prenosu! Pregledali pa bomo tudi novice iz nedavno sklenjene beneške Mostre, predstavili festival umetnosti, tehnologije in družbe Ars Electronica ter pogledali dokumentarni film Plečnikov skriti biser.

Komedija Čudovita o lepoti posameznika, ki se ne ozira na družbene standarde in pričakovanja drugih

10. 9. 2021

V Slovenskem stalnem gledališču Trst je nocoj na vrsti premiera glasbene komedije Čudovita po besedilu Jureta Karasa in v režiji Tijane Zinajić. Predstava bo na odru predstavljena kot prva od dveh, ki sta še dolg lanske sezone. V okviru 3. Festivala Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije ZIZ pa je bila sinoči v Narodnem domu Maribor premiera alter muzikala Pandorina skrinjica. Znani mit govori, da so iz skrinjice ušle različne tegobe človeštva, v predstavi KUD-a Transformator in Društva ZIZ pa je na dnu ostal up. Ustvarjalci so prepričani, da se, ''ko ljudem ne ostane nič drugega kot up, začne upor!'' In še na 36. mednarodni literarni festival Vilenica, ki poteka v teh dneh – domači gostje se dogodkov po Sloveniji udeležujejo, avtorji iz oddaljenih držav pa se festivalu pridružijo v virtualni obliki. Da bi bili vsi celovito predstavljeni, so se odločili, da posnamejo kratke portretne filme o njih in branja v izvirnih jezikih. Vabljeni v Svet kulture. Foto predstave Čudovita: Agnese Divo

Slovenski umetniki odprli sezono v Centru lepih umetnosti Bozar v Bruslju

9. 9. 2021

V Centru lepih umetnosti Bozar v Bruslju je sinoči pod naslovom Samospevi brez meja potekal gala koncert v čast predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Nastopili so ugledni slovenski umetniki mezzosopranistka Bernarda Fink, basbaritonist Marcos Fink in pianist Vladimir Mlinarić. V Zagrebu se je v nedeljo začel 9. festival svetovne književnosti. V njegovem fokusu je Slovenija, med uglednimi gosti pa je beloruska nobelovka Svetlana Aleksijević.Prvo premiero letošnje sezone nocoj pripravljajo v Mestnem gledališču ljubljanskem. V Sloveniji bo prvič uprizorjena črna komedija Zimska poroka izraelskega dramatika Hanoha Levina.

Najboljše lutkarske predstave zadnjih dveh let

8. 9. 2021

V Mariboru se začenja 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije Danes je mednarodni dan pismenosti, pri nas pa se začenja tudi nacionalni mesec skupnega branja. Branje bo tudi eden od poudarkov današnje oddaje, v kateri bomo pozornost namenili Milanu Deklevi, slovenskemu avtorju v fokusu letošnjega mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Obiskali pa bomo tudi Maribor, kjer se začenja 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki bo v štirih dneh predstavil 12 najboljših uprizoritev slovenskih lutkarjev zadnjih dveh let. Foto: Jaka Varmuž, iz predstave Nebo nad menoj, vir: Slovensko mladinsko gledališče https://mladinsko.com/sl/program/113/nebo-nad-menoj/

Zagon portala Kritika, začel se je tudi 36. festival Vilenica

7. 9. 2021

V poplavi opisovanja, komentiranja in nenazadnje tržnega komuniciranja, ki obdaja vse bolj tudi umetnost, še toliko bolj rase potreba po strokovni in kakovostni kritiški besedi. S poslanstvom, da se ji na področju scenskih umetnostni vrne veljavo, ki jo je imela nekoč, je pod okriljem Slovenskega gledališkega inštituta na spletnih straneh SiGledal zaživel nov portal Kritika. Kot pisci in piske bodo sodelovali kritiki vseh generacij, od najbolj uveljavljenih na svojem področju, kritičarke in kritiki srednje in mlajše generacije, do študentov, katerim bo namenjena tudi Mala šola kritike. Danes se začenja 36. mednarodni literarni festival Vilenica. Letošnje geslo je Strah in pogum. Do nedelje bo nanizal več kot dvajset dogodkov s trinajstimi avtorji iz desetih držav – v ospredju je nagrajenec, avstrijski pisatelj Josef Winkler. Gre za preplet živih prireditev, te se bodo odvile v Hrastniku, Kopru, Ljubljani in Sežani, in pa digitalnih vsebin. Oddajo nadaljujemo še v Benetkah, kjer se na najstarejšem filmskem festivalu na svetu za zlatega leva in druge nagrade manj prestižnega leska poteguje 21 filmov. V teh dneh, ko se je 78. mednarodna razstava kinematografske umetnosti, kot se uradno imenuje beneška filmska Mostra, prevesila v drugo polovico, mediji že izpostavljamo favorite in pričakujemo sobotno odločitev glavne festivalske žirije. Foto: Pixabay

V Benetkah tudi film Deklica je poletela

6. 9. 2021

V Benetkah še do sobote, ko bodo podelili zlatega leva in druge nagrade, poteka 78. filmski festival. Beneška filmska Mostra se preveša v drugo polovico, kar pomeni, da so se že odvile prestižnejše svetovne premiere v glavnem tekmovalnem programu festivala. Danes se bomo posvetili slovensko-italijanski koprodukciji Deklica je poletela, ki so jo na beneškem otoku Lido predvajali v sekciji Horizonti ekstra. V oddaji pa predstavljamo tudi nekaj knjižnih novosti za najmlajše. Foto: Iz filmov Dogodek in Deklica je poletela. Vir: www.labiennale.org

Na odru Male Drame predstava Učinek o klinični študiji za zdravilo, ki naj bi lajšalo simptome depresije

3. 9. 2021

V SNG Drama Ljubljana se obeta irsko-angleški konec tedna. Repertoarno gre za izsek lanske sezone, ki se bo zdaj uresničil pred živim občinstvom. Jutri zvečer na Veliki oder prihaja absurdistično-distopična enodejanka Samuela Becketta Konec igre, že drevi ob 20-ih pa bodo v Mali Drami premierno uprizorili predstavo Učinek o klinični študiji zdravila za depresijo. Z dramatizacijo romana In podgana se je smejala izraelske avtorice Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina pa bodo nocoj odprli gledališko sezono v celjskem gledališču. Gre za krstno uprizoritev drame, ki odpira vprašanja o vzrokih in posledicah holokavsta. V Mariboru se odvija 15. festival sodobnega plesa Platforma, ki v ospredje postavlja razmislek o sobivanju in odnosih, in to z devetimi plesnimi in glasbeno-gibalnimi predstavami priznanih domačih in tujih ustvarjalcev in tudi pogovori z njimi. Ob pol osmih zvečer pa v ljubljanski stolnici pričakujemo veličasten koncert Palestrinove in Brucknerjeve glasbe. Uzvočil jo bo Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom enega izmed najbolj iskanih dirigentov na svetu, Stephena Laytona. Ta je porok za to, da se nam obeta res poseben koncert, ki ga bomo prenašali tudi na programu Ars. Foto: Peter Uhan, predstava Učinek v SNG Drama Ljubljana

Wir sind das Volk, predstava skupine Laibach po besedilu nemškega dramatika Heinerja Müllerja

2. 9. 2021

Stalnica, ki vedno znova preseneča – Skupina Laibach bo nocoj v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani odigrala muzikal z naslovom Wir sind das Volk (Mi smo ljudje – Mi smo narod). Glasbeno-gledališka predstava je nastala po besedilih nemškega dramatika in pesnika Heinerja Müllerja in v sodelovanju z nemško režiserko Anjo Quickert, po besedah katere projekt končno združuje tisto, kar bi se že davno moralo zgoditi. Na beneškem arhitekturnem bienalu z naslovom Kako bomo živeli skupaj pa so nedavno razglasili letošnje prejemnike nagrad zlati lev. Za najboljši prispevek posamezne države so razglasili paviljon Arabskih Emiratov z naslovom Wet land (Mokrišče). Žirija je v njem videla poskus, ki nas vodi k razmisleku o krhki povezavi med gradnjo in odpadki tako na lokalni kot na globalni ravni. Foto: LAIBACH: WIR SIND DAS VOLK – izrez promocijskega videa

V Novi Gorici izraelska predstava »5 kil sladkorja«

1. 9. 2021

V današnji informativni oddaji o kulturi o novi predstavi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, ki je nastala v koprodukciji z ljubljanskim Mini teatrom. Dokumentarno črno komedijo Pet kil sladkorja je izraelski pisatelj Gur Kóren zastavil kot dialog s svojim pokojnim dedkom; slovenska izvedba, z režiserjem Yónatanom Esterkinom na čelu pa je dogajanje iz Tel Aviva prestavila v Ljubljano. Dedek se metafizično pojavlja v različnih osebah, ki jih glavni junak srečuje v svojem vsakdanu. Svojega vnuka tako pošlje na nenavadno popotovanje po ljubljanskih ulicah. Foto: "5 kil sladkorja", SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Festival Mittelfest praznuje jubilejnih 30 let, končale pa so se tudi že 101. Salzburške slavnostne igre

31. 8. 2021

Danes bomo skočili v severnoitalijanski Čedad na festival gledališča, glasba in plesa Mittelfest. Njegovo 30. obletnico tokrat obeležujejo z novo temo in usmeritvijo, kot si jo je za naslednja tri leta zamislil novi umetniški vodja festivala Giacomo Pedini. Izbral je naslov Eredi, ki bi ga iz italijanščine prevedli Dediči in dedinje. V sklopu programa se bo do 5. septembra zvrstilo 31. umetniških projektov iz 13. držav, med njimi se bo s predstavo Moj mož danes predstavila tudi SNG Drama Ljubljana. Še v Avstrijo gremo na zaključek 101. Salzburških slavnostnih iger, ki so eden najstarejših festivalov na svetu, oddajo pa bomo sklenili v Mariboru, kjer s plesno-lutkovno predstavo Po zabavi končujejo Poletni lutkovni pristan in predajajo oder festivalu sodobnega plesa Platforma. Foto: Luca D'Agostino / Phocus Agency ( Festival Mittelfest)

Zmagovalci filmskega festivala v Karlovih Varih

30. 8. 2021

Migrantska drama Strahinja Banović o zakonskem paru iz Gane, ki ju deportirajo v Srbijo, je zmagovalka 55. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih. Pogovarjali se bomo s prejemnikoma in prejemnicama glavnih nagrad. Naš novinar Urban Tarman je pred mikrofon povabil Stefana Arsenijevića, režiserja te drame, ki je prejela kristalni globus za najboljši film, in glavnega igralca Ibrahima Komo. Slišali boste tudi izjavo češke režiserke Erike Hnikove, ki je za dokumentarec Prav vsaka minuta prejela posebno nagrado mednarodne žirije, in razmišljanje hrvaške režiserke Sonje Tarokić, ki je za film Zbornica prejela posebni omembi glavne in ekumenske žirije karlovarskega filmskega festivala. V oddaji tudi o knjigah: romanu Milana Dekleve Pet za kvartet, pesniški zbirki Janeza Ramoveša Skupinska slika in drugi knjigi novinarke in publicistke Irene Štaudohar Kaj hoče ženska? Vir fotografije: filmski festival v Karlovih Varih.

5. festival angažiranega pisanja – droben festival z velikim sporočilom

27. 8. 2021

Tudi pisanje je oblika aktivizma. ''Za družbene spremembe s knjigo v roki!'' je naslov 5. festivala angažiranega pisanja, ki poteka na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Pripravljajo ga večinoma študenti, ki verjamejo, da knjiga še vedno ostaja močan medij pri spreminjanju družbe. Ena od njih je Kristina Krajnc, ki pove: ''Mi nočemo biti del izbrisa knjig iz prihodnosti. Ljudje jih kupujemo, zbiramo, izmenjujemo in okrog tega se gradi skupnost. Zato je pomembno, da so knjige, ki jih beremo, kakovostne, in da dajo glas osebam, ki ga nimajo.'' Kaj pa je razlog, da smo se s hrvaškim umetnikom Sinišo Labrovićem lahko pogovarjali le skozi ozko režo omare? O njegovem performansu na mednarodnem festivalu sodobne odrske umetnosti Mladi levi več v Svetu kulture. Pa še o 4. mednarodnem festival akvarela Castra 2021 in o dvodnevni predstavitvi umetniških projektov na temo oživljanja industrijske dediščine v Mariboru. Foto: Festival angažiranega pisanja

108. rojstni dan Borisa Pahorja sta pospremila zbornik o njem in monografija o tržaškem Narodnem domu

26. 8. 2021

Književniku Borisu Pahorju se poklanjajo številni, a prav posebna darila so zanj tista v obliki črk na papirju. Že v torek so v prostorih tržaškega Narodnega doma predstavili zbornik Boris Pahor. Pisatelj brez meja. Eseji, intervjuji in pričevanja, v katerem tako italijanski kot slovenski pisci razgrnejo različne poglede na njegovo delo. Včeraj pa so v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani Pahorju posvetili še predstavitev nove monografije Ogenj, ki je zajel Evropo o zgodovini osrednje slovenske ustanove v Trstu – Narodnega doma in njegovem požigu, ki so ga fašisti izvedli 13. julija 1920. Zadnji še živeči pričevalec tega je prav Boris Pahor, ki se mu bomo danes posvetili. V Svetu kulture pa tudi o nocojšnji premieri baleta Dunajski večer, s katero bo novo sezono odprl baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Tokrat pa se občinstvu ne bodo predstavili na domačem temveč na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. In še o festivalu improvizirane glasbe Alpenglow: v Ljubljani v Galeriji Škuc, Klubu Gromka in nato še jutri v Klubu Cankarjevega doma bodo v različnih zasedbah zaigrali glasbeniki iz Slovenije in Avstrije. Foto: EPA

Dokumentarec Prav vsaka minuta na festivalu v Karlovih Varih

25. 8. 2021

Mednarodni filmski festival v Karlovih Varih se preveša v drugo polovico. V oddaji tokrat predstavljamo dokumentarec Prav vsaka minuta češke režiserke Erike Hnikove, o katerem se na festivalu veliko govori zaradi kontroverzne teme. Film predstavlja slovaška zakonca, ki sta svoje življenje popolnoma podredila intenzivnemu urjenju sina edinca Miška, iz katerega že vse od rojstva po posebni vzgojni metodi, imenovani Kamevéda, želita ustvariti vrhunskega športnika, zmagovalca in šampiona. Nocoj se v Izoli tudi uradno začenja mednarodni filmski festival Kino Otok, ki na različne lokacije v obmorskem mestecu filmske užitke z vsega sveta. Letos bodo v letnem kinu Arrigóni, na videu na plaži pri izolskem svetilniku, v kinu Odeon in še na nekaj drugih lokacijah prikazali 34 celovečernih in 97 kratkih filmov. Eden od vrhuncev Ljubljana festivala pa je nocojšnje gostovanje argentinskega tenorista Joséja Cure. Tokrat se bo ljubljanskemu občinstvu predstavil tudi kot skladatelj, med drugim bo na sporedu koncerta njegov oratorij Ecce homo. (Foto: Film servis Festival Kalovy Vary)

Festival Dnevi poezije in vina in Front@, festival sodobnega plesa

24. 8. 2021

V poklon 25. jubileju Festivala Dnevi poezije in vina so med drugim pripravili srečanje 20-ih direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis. Festival, ki se začenja danes v Ljubljani, bo različne dogodke, vse od intimnih dvoriščnih branj do koncertov, nizal na več kot 40-ih prizoriščih v 14-ih krajih po Sloveniji, pa še na Hrvaško in v Avstrijo bo segel. V Svetu kulture se bomo ustavili tudi v Murski Soboti na 16. mednarodnem festivalu sodobnega plesa Front@, ki v svoje nastope vključuje mimoidoče, med približno 30. dogodki pa so poleg predstav iz Velike Britanije, Francije, Španije, Južne Koreje in Slovenije letos še razstava plesne fotografije Boruta Bučinela, kino koncert Bridka Bebiča Od kovača do knapa, plesne delavnice in pogovori z ustvarjalci. In še v Trst: v čast književniku, ki bo pojutrišnjem praznoval 108. rojstni dan, je izšla knjiga Boris Pahor. Scrittore senza frontiere. Saggi, interviste e testimonianze (Boris Pahor. Pisatelj brez meja. Eseji, intervjuji in pričevanja) v sozaložništvu Mladike in La libreria del Ponte Rosso. Zbornik je napisan v italijanščini in vsebuje prispevke številnih Pahorjevih sodobnikov, tako italijanskih kot slovenskih, kar pomembno prispeva k raznolikosti interpretacij njegovega opusa. Marij Čuk poroča, da gre za veliko založniško, človeško in intelektualno dejanje. Foto: Matej Pušnik, Dnevi poezije in vina

V Ljubljani muzikal, v Brežicah baročna glasba, v Karlovyh Varyh sedma umetnost

23. 8. 2021

V današnjem Svetu kulture o sklepnem koncertu 40. festivala Seviqc Brežice. Ansambel Le Baroque Nomade, ki velja za del prenove interpretiranja baročne glasbe bo izvedel koncert Vkrcanje na Kitero; s pričetkom ob 20-ih ga boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na programu Ars. Ustavili se bomo tudi na češkem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, kjer smo pred mikrofon ujeli v Pragi živečega slovenskega režiserja Olma Omerzuja, čigar film Atlas ptic je na včerajšnji svetovni premieri doživel stoječe ovacije. Napovedujemo pa še nocojšnjo izvedbo muzikala Lolita, ki jo bo v sklopu 69. Ljubljana festivala na Kongresnem trgu izvedla zasedba Gledališča leningrajskega dvorca mladih Nova Scena iz Sankt Peterburga. Muzikal Lolita Foto: Festival Ljubljana

Izzivi, vprašanja in refleksije Mladih levov

20. 8. 2021

Umetnik Siniša Labrović se bo na prvi dan festivala Mladi levi vselil v omaro, ki bo stala v Miklošičevem parku pred sodiščem. Omara kot prispodoba odpira številne premisleke, od tega, kaj imamo skrito v svojih omarah, pa do zaprtosti in izolacije v prostorih, ki dajejo vtis omare v času koronavirusa. Labrovića bo mogoče spremljati po spletnem prenosu 24 ur na dan do konca festivala, ko bo prišel iz omare. Na omaro pa spominja tudi butaj, majhen leseni oder kamišibaja - umetnosti pripovedovanja zgodb ob slikah. Kaj vse je nastalo v tem času, ki je za kamišibaj kot naročen, bodo pokazali v Piranu na mednarodnem kamišibaj festivalu Beli delfin. Na sklepnem koncertu festivala Radovljica bo nastopil ansambel Sequentia, ki sodi med najbolj znane in inovativne ansamble za srednjeveško glasbo na svetu. V cerkvi sv. Petra v Radovljici bo izvedel glasbo na temo konca sveta, ki so se ji na preteklih festivalih že večkrat posvečali. Tokrat bo v ospredju glasba, ki je nastala na prelomu prvega tisočletja. Opozorili bomo tudi na koncert iz cikla Odmev poletja v Mariboru. Vir fotografije: Bunker.si

Jazz Kamp Kranj in projekt Slovenskega mladinskega orkestra

19. 8. 2021

Kako bi zveneli Štirje letni časi, če bi jih mojster Vivaldi napisal leta 2050? Umetna inteligenca je ob pomoči znanstvenikov na novo napisala partituro skladbe in v notne zapise vključila predvidene ekstremne spremembe v okolju. Projektu, poimenovanem »The Uncertain Four Seasons - Negotovi Štirje letni časi«, se je pridružil tudi Slovenski mladinski orkester. O tem bomo govorili v današnji oddaji Svet kulture, v kateri napovedujemo še začetek festivala Jazz Kamp Kranj in novo predstavo z naslovom Solo večkrat nagrajene režiserke Nine Rajić Kranjac.

Odprtje Festivala Grounded in novice s Sarajevskega filmskega festivala

18. 8. 2021

V tokratnem Svetu kulture o odprtju 5. edicije Festivala Grounded, ki si je nadela ime Država. Prek raznolikega programa, ki se posveča kritični misli, aktivizmu in elektronski glasbi bo več kot 50 sodelujočih govorcev in umetnikov v treh festivalskih dneh naslovilo več aktualnih družbenih vprašanj. Ustavili pa smo se tudi na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer narašča napetost pred sklepnim dejanjem – podelitvijo nagrad za najboljše filme v različnih tekmovalnih kategorijah. Za Srce Sarajeva se v kategoriji kratkih filmov potegujeta tudi dva slovenska filma. Festival Grounded 2020, foto: Nejc Trampuž