Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Svetovalni servis

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22..

Digitalni detoks v službi in doma

25. 10. 2021

Vsaka nova tehnologija vzpostavi nove odnose in vse to vpliva na že obstoječe odnose. Več in več dela imamo z digitalnimi orodji in manj s sodelavci, vsebinami in delovnim procesom. Danes pri šestih milijardah mobilnih telefonov preživimo z njimi povprečno tri ure in 15 minut na dan in prevečkrat na dan preverimo morebitna sporočila ter niti ne opazimo, kako nam to krade čas. Kako vemo, da s posvečanjem digitalnim tehnologijam pretiravamo, kako začnemo zmanjševati čas, ki ga preživimo na družbenih omrežjih, in kako določimo časovna obdobja brez telefona? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z Zinko Kosec z akademije Akeija, Zavoda za aktivni razvoj.

Mednarodni dan ozaveščanja o jecljanju

22. 10. 2021

Dvaindvajseti oktober je mednarodni dan ozaveščanja o jecljanju. V Sloveniji je približno 20.000 ljudi s to govorno jezikovno motnjo, ki na posameznika vpliva z vseh vidikov. Z določenimi govornimi težavami se lahko sreča marsikateri otrok v predšolskem obdobju, določen odstotek otrok in odraslih pa ima hujše oblike jecljanja. Gostja Svetovalnega servisa bo Vlasta Podbrežnik, prof. defektologije in logopedinja, svojo zgodbo pa bo z nami delil tudi Georgij Done.

Urejanje in zasaditev grobov

21. 10. 2021

Velike ikebane, šopki krizantem, suho cvetje ali zasajene in s posebno skrbjo izbrane rastline? Že veste, kako boste pred dnevom spomina na mrtve uredili grob svojih bližnjih? Ker je skrajni čas za zasaditev grobov pred prihajajočimi prazniki, vam bo pri izbiri rastlin in z nasveti za urejanje grobov v četrtkovem Svetovalnem servisu pomagal krajinski arhitekt Rock Finale. Vprašanja zanj lahko zapišete v obrazec na spletni strani Prvega, pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali nas pokličete med oddajo.

Penina v radgonski kleti kraljuje že skoraj 170 let

20. 10. 2021

V svetovalnem servisu gostimo Otmarja Babiča, kletarja iz kleti Radgonske Gorice, v kateri z vinom ali penino letno napolnijo okoli tri milijone steklenic. O procesih, ki pripeljejo grozdni sok do preobrazbe v vino ali penino, o razliki v tehnikah pridelave med vini in peninami in tudi o pomembnosti dobre letine v primerjavi z dobrim kletarjenjem se bomo z Otmarjem Babičem pogovarjali sredi Radgonsko-Kapelskih goric.

Pred svetovnim dnem osteoporoze

19. 10. 2021

Osteoporoza je dolgo veljala za bolezen žensk, vendar prizadene tudi vsakega petega moškega po petdesetem letu starosti. Na njeno prisotnost pogosto opozori zlom kosti, ki zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive. Strokovnjaki ocenjujejo, da se v Evropi zloma zaradi krhkosti kosti zgodi vsakih 30 sekund. Pred svetovnim dnem osteoporoze bo na vaša vprašanja odgovarjala Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije.

Za posvojitev se lahko odloči tudi samski posvojitelj

18. 10. 2021

Posvojitev je najpomembnejša in najboljša zaščita otroka, ki ne more živeti s svojimi starši. Se lahko za posvojitev odloči tudi samski posvojitelj, kako se pripraviti na posvojitev in koliko prostora v družini nameniti komuniciranju o bioloških starših in z njimi, so vprašanja, s katerimi se srečujejo vsi bodoči posvojitelji. Odgovore nanje lahko poiščejo v Prostovoljnem združenju posvojiteljev, posvojencev, rejnikov in rejencev Deteljica ali pa v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z dr. Viktorijo Bevc, dipl. soc. delavko in vodjo Programa priprave na nadomestno starševstvo pri Deteljici.

Začetek kurilne sezone

15. 10. 2021

Začetek kurilne sezone spremljajo slabe novice o skokoviti rasti cen energentov. Očiščene kurilne in dimovodne naprave zagotavljajo kar najboljše in varno delovanje ogrevalnega sistema, ki posledično prinaša tudi finančne prihranke. Kako preverimo delovanje obtočnih črpalk? Kakšen je optimalen tlak vode v ogrevalnem sistemu? Ali veste, da obloge v dimniku povečujejo toplotne izgube? Kako pogosto je treba očistiti rezervoarje za kurilno olje in utekočinjen plin? Kaj vključuje pregled kotlov na biomaso? Gost petkovega svetovalnega servisa bo energetski svetovalec Matjaž Malovrh.

Zasaditev in oskrba žive meje

14. 10. 2021

Slovenci se radi ograjujemo in številni za zamejitev svoje posesti uporabijo živo mejo. Zanjo lahko uporabimo različne listopadne ali zimzelene rastline, od izbire pa sta odvisni tudi oskrba in obstojnost take meje. Ker je čas za sajenje žive meje ravno pravi, vam bo pri izbiri in z nasveti za oskrbo pomagal Peter Ribič z Biotehniškega centra Naklo. Vprašanja zanj lahko zapišete v obrazec na spletni strani Prvega, pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali nas pokličete med oddajo.

Gibanje je ključno za obvladovanje številnih revmatičnih bolezni

13. 10. 2021

Redno gibanje je eno od temeljev zdravja, pomembno pa je tudi pri obvladovanju številnih revmatičnih bolezni. Zato Društvo revmatikov Slovenije predstavlja vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše. O revmatičnih boleznih, o tem, kako jih obvladujemo, zdravimo, zakaj je gibanje pomembno - bomo govorili v sredinem svetovalnem servisu, naša gosta bosta Anita Jaklič, diplomirana fizioterapevtka s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana in dr. Žiga Rotar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Pokličite ali nam pišite.

Za sproščanje naj bo svetloba mehka in razpršena

12. 10. 2021

Ker svetloba vpliva na naše zdravje, storilnost in počutje. Ker ima v mesecih, ko je svetlega dela dneva manj, veliko vlogo prav umetna razsvetljava. In ker je pomembno, kakšno osvetlitev imamo recimo v prostorih, kjer bi se radi sprostili. Gost: doc. dr. Matej Kobav z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Vprašanja in odgovori o cepivih proti covidu-19: prof. Jerala

11. 10. 2021

V tokratnem Svetovalnem servisu na vprašanja o cepivih proti covidu-19 odgovarja sintezni biolog Roman Jerala. Prof. Jerala pozorno spremlja raziskave o cepivih Pfeizer, Moderna, AstraZeneca in Janssen. V Sloveniji se je največ oseb cepilo s cepivom Pfeizer – 745.000, z AstraZeneco 165.000, s cepivom družbe Janssen 120.000 in z Moderno 95.000. Polno cepljenih je več kot milijon prebivalk in prebivalcev Slovenije. Foto: RadioSovenija/ Prvi

Kako pravilno shraniti in porabiti ostanke hrane?

8. 10. 2021

V letu 2020 smo v Sloveniji pridelali skoraj 2 odstotka več odpadne hrane kot v letu prej, ugotavlja Statistični urad RS. V Svetovalnem servisu zato tokrat svetujemo, kako porabiti ostanke hrane, kako jih pravilno shranjevati v hladilniku in kako hitro je treba porabiti hrano, ki je že bila obdelana. Katera živila najpogosteje zavržemo, čeprav so še uporabna, bo razložila Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. tehnologije.

Zdrava nosečnost

7. 10. 2021

Nosečnost je vsekakor lahko prijetno obdobje pričakovanja, pa tudi čas negotovosti in nekaterih vprašanj. Kako naj nosečnica poskrbi za svoje fizično in duševno zdravje, kako je s prehrano in kdaj je nosečnost rizična? Gostja: izr. prof. dr. Nataša Tul Mandič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz postojnske porodnišnice.

Deratizacija, dezinfekcija, dezinskecija

6. 10. 2021

Z dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo uničujemo škodljivce, od mikroorganizmov, insektov do ščurkov in podgan. Z zmanjšanjem njihove populacije zmanjšamo tudi nevarnost pojava nalezljivih bolezni. Prav to poletje so z nekaterih področij poročali o večjem številu miši in mišji mrzlici. Zavedati se moramo, da k povečanju populacije glodavcev veliko prispevamo tudi ljudje sami. V sredinem svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjal Miran Zupan, vodja oddelka za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Kranju. Pokličite ali nam pišite.

Rožnati oktober opozarja na najpogostejšo obliko raka pri ženskah

5. 10. 2021

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku na dojkah, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji tako že vrsto let oktobra potekajo številne dejavnosti, s katerimi želimo zaznamovati rožnati oktober, ozaveščati širšo javnost o raku na dojkah in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Vsako leto s tem namenom pripravimo tudi Svetovalni servis, v torek po osmi bo tako z nami dr. Simona Borštnar z Onkološkega inštituta. Vprašanja zanjo lahko zapišete v obrazec na spletni strani Prvega, jih pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali nas pokličete med oddajo.

Kako urediti stanovanje v primeru invalidnosti

4. 10. 2021

Kako naj bi bilo opremljeno stanovanje, da bi posameznik tudi v primeru invalidnosti ali starosti v svojem domu živel čim bolj samostojno in varno? Kakšna prilagojena oprema je potrebna, kako je s pripomočki in kakšne so tehnološke rešitve, ki invalidom omogočajo izvajanje dnevnih aktivnosti in drugih opravil tako, da imajo nadzor nad svojim bivalnim okoljem? Gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa bo strokovna direktorica Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, docentka doktorica Metka Moharić, dr. med. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

Vročinski valovi, poletne suše, izjemne padavine ...

1. 10. 2021

Slovenija je v Evropi med območji, kjer temperatura raste hitreje od svetovnega povprečja. V zadnjih šestedesetih letih se je povišala za 2 stopinji Celzija, na zahodu države je manj padavin, manj je tudi snega, pogostejši in dolgotrajni so vročinski valovi, neurja pa povzročajo poplave. O točnosti napovedovanja vremena, protokolu izdajanju opozoril ter pridobivanju vremenskih podatkov bo v Svetovanem servisu na vprašanja odgovarjal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije za okolje. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

Svetovalni servis

30. 9. 2021

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Gasilci, na pomoč!

29. 9. 2021

Požar v kurilnem prostoru, goreča lesena vrtna lopa in odpadni material, drevo na cestišču, reševanje ljudi iz okvarjenega dvigala … To je nekaj primerov dogodkov, na katere so se morali v preteklih dneh odzvati gasilci. Ker se bliža oktober – mesec požarne varnosti, smo v oddajo povabili Anžeta Bitenca, poklicnega in prostovoljnega gasilca ter predsednika komisije za usposabljanje pri Gasilski zvezi Ljubljana. Govor bo o dimniških požarih, kurjenju v naravi, pozabljeni hrani na štedilniku in drugih nevarnostih.

Samoumiritev in duševno zdravje

28. 9. 2021

Kako lahko najdemo varnost in pomirjenost, ko se pojavijo različne stiske in izzivi za naše duševno zdravje in dobrobit? Kaj lahko pri tem naredimo sami? Kako se spopadamo z obupom, žalostjo, jezo, stresom, različnimi frustracijami, ki negativno vplivajo na odnos do sebe in odnose z drugimi? O samoumiritvi in skrbi za duševno zdravje se bomo v torkovem Svetovalnem servisu po osmi uri pogovarjali s psihiatrom in psihoterapevtom, prof. dr. Borutom Škodlarjem, predstojnikom Centra za mentalno zdravje na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani. Vabljeni, da nas pokličete, vprašanje pa lahko zastavite tudi po elektronski pošti in na spletni strani Prvega.

Kako izbrati pravo kontracepcijo?

27. 9. 2021

Na izbiro kontracepcije ne vpliva samo osebna odločitev, ampak tudi učinkovitost zaščite in morebitna tveganja za zdravje. Dobra ozaveščenost o možnostih in napredku na tem področju je torej pomembna, saj lahko le tako posameznik ali posameznica – ob pomoči strokovnjaka – izbere vrsto zaščite, ki mu/ji najbolj ustreza. Kako učinkovite in varne so posamezne metode, kakšni so možni stranski učinki? Prof. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Ljubljana.

Vedenje in zdravje mačk

24. 9. 2021

Mačka zna hitro pokazati, da ji nekaj ne ustreza – se polula zunaj svojega stranišča ali celo neha jesti. Tudi pogoste selitve ali odsotnost lastnika lahko povzročita stres. Zna pa mačka seveda pokazati tudi ugodje – medtem ko je t. i. gnetenje avtomatični refleks, pa je predenje zavestno dejanje. Mačka prede samo, ko to želi. O vedenju in zdravju mačk bomo govorili v petkovem Svetovalnem servisu, naša gostja bo dr. vet. med. Iris Selan. Pokličite ali pišite po 8.00!

Kaj storiti, če se pokvari hladilnik?

23. 9. 2021

Današnja gospodinjstva so močno odvisna od hladilnikov in zato ne preseneča pestra ponudba na trgu. Modeli se razlikujejo glede na položaj hladilnega in zmrzovalnega elementa, velikost in način vgradnje. Katerega torej izbrati in kaj storiti, če se hladilnik pokvari? Podrobneje v pogovoru z Dušico Breskvar in Boštjanom Okornom, strokovnima sodelavcema pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Z operacijo lahko rešimo vid

22. 9. 2021

Kirurginja doc. dr. Nataša Vidovič Valentinčič z Očesne klinike v Ljubljani opozarja, da pacienti, ki imajo težave z očmi in vidom, velikokrat prepozno poiščejo zdravniško pomoč. Pravi, da bi zgoden začetek zdravljenja in pravočasna operacija lahko preprečila poslabšanje začetnih okvar mrežnice, sive in tudi zelene mrene. Ker je vid dragocen za vsakega, bo dr. Vidovič Valentinčič v Svetovalnem servisu odgovarjala na vaša vprašanja o boleznih oči in očesnih operacijah.

Eno jabolko na dan ...

21. 9. 2021

V Sloveniji se letos soočamo s katastrofalno slabim pridelkom sadja. Jabolk bo celo do 90% manj, kot jih je sicer. A nekaj jih le bo in s pomočjo Romana Mavca s Kmetijskega inštituta Slovenije vam bomo v torkovem Svetovalnem servisu pojasnili, kako ugotoviti primerno zrelost jabolk, kako obrane sadeže pravilno skladiščiti, katere so slovenske avtohtone sorte in katere jablane so najbolj odporne na različne bolezni, škodljivce in neugodne vremenske vplive. Vprašanja zapišite v obrazec na spletni strani Prvega, pošljite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali pokličite med oddajo.

Alzheimerjeva bolezen

20. 9. 2021

Leta 1907 je Alois Alzheimer opisal bolezen pri 51-letni ženski, ki se ni znašla v svojem lastnem stanovanju, imela je spominske motnje in je bila sumničava. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok za demenco, napredujočo možgansko bolezen, ki prizadene predvsem starejše ljudi in je vse pogostejša. Bolezen še ni ozdravljiva, lahko pa lajšamo nekatere njene posledice. V ponedeljkovem svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjal prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., specialist nevrolog s Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki, predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti.

Fobija je pretiran, iracionalen strah

17. 9. 2021

Strah je čustvo, ki ga pozna vsak. Pri fobijah oz. anksioznih motnjah pa gre za psihične težave in simptome, ki človeka ohromijo oz. omejujejo v življenju. Strah te vrste je pretiran, iracionalen in osebe, ki ga imajo, se zvedajo, da je tako. Pogosto je pri fobiji prisoten tudi strah pred samo epizodo. Ta je lahko tako močan, da se bolniki že vnaprej izogibajo prostorom ali objektom, ki ga ponavadi sprožijo. A to je kratkotrajna rešitev. Kako prepoznamo fobije in na kakšne načine jih zdravimo, pove dr. Bojana Avguštin Avčin, psihiatrinja s Psihiatrične klinike Ljubljana.

Kako ustanoviti svoje podjetje?

16. 9. 2021

Ustanovitev samostojnega podjetnika ali enostavne družbe z omejeno odgovornostjo ni več tako zapletena, kot je bila včasih. Kljub temu pa je ob odločitvi za svojo podjetniško pot treba poznati postopek. Kaj potrebujete za ustanovitev podjetja? V katerih primerih se je treba obvezno oglasiti pri notarju? Kdo ne more ustanoviti podjetja? Na vprašanja odgovarja Tamara Starič Petrović, vodja svetovalnega centra pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Nega, striženje in barvanje las

15. 9. 2021

Barvani, poškodovani, gosti ali redki, mastni ali suhi. Tako kot za nohte tudi za lase pravimo, da so ogledalo zdravja. Kakšen naj bo postopek umivanja las, kako je z uporabo preparatov za oblikovanje pričeske? Ena od tem bo tudi barvanje las – v čem so barve na policah trgovin drugačne od tistih v salonih? Gostja: učiteljica frizerstva Romana Marolt s Srednje frizerske šole v Ljubljani.

Vzroki za atopijski dermatitis niso povsem znani

14. 9. 2021

Ekcem oz. dermatitis je splošen izraz, ki ga uporabljamo za več vrst kožnih izpuščajev. Najpogosteje so prizadeti pregibi rok in nog ter hrbtna stran vratu; koža je suha, pordela in rahlo srbi. Tipični krivci za alergijski dermatitis so dišave, detergenti, nikelj in citrusi. Vzroki za atopijski dermatitis pa niso povsem znani. Zakaj se razvije, kako negovati in zdraviti tako kožo ob svetovnem dnevu atopijskega dermatitisa v Svetovalnem servisu med drugim pove dr. med. Mateja Starbek Zorko, spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

Kateri šport je primeren za vašega otroka?

13. 9. 2021

V času omejitev zaradi epidemije je obiske športnih programov prenehala tretjina otrok. Kako jih spodbuditi, da vnovič začnejo redne treninge? Ali naj otroka usmerimo le v en šport ali vsako leto v drugega? Zakaj je vključitev v športni program koristna za otroka? Naš gost je prof. dr. Gregor Jurak, profesor športne vzgoje z ljubljanske Fakultete za šport, tudi vodja raziskovalne skupine SLOfit.

Svetovalni servis

10. 9. 2021

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Osebne finance

9. 9. 2021

Po poletnih počitnicah so naši osebni transakcijski računi precej osiromašeni, pa še šola se začne in z njo šolske položnice. Kako se lotiti sanacije slabega stanja na TRR? Kako bodo na stanje vplivale podražitve hrane, električne energije in drugih dobrin? Kako ravnati, da bi nas čimmanj prizadele? Katere so tipične vrzeli v naši družinski malhi, skozi katere denar, ne da bi se tega zavedali, odteka, pa ne bi bilo treba? O vsem tem v četrtkovem svetovalnem servisu s strokovnjakinjo za osebne finance, Ano Vezovišek.

Septembrske setve in sajenje vrtnin

8. 9. 2021

Sredin Svetovalni servis nas bo spet popeljal na zelenjavni vrt. Medtem ko se pobiranje poletnih plodov počasi končuje, pa vrtnarske sezone še zdaleč ni konec. Začenjajo se namreč jesenske setve in sajenja, ki bodo poskrbeli, da bomo imeli sveže domače vrtnine na krožniku tudi v pozni jeseni in prihodnjo pomlad. Na vaša vprašanja o aktualnih vrtnarskih opravilih bo odgovarjal Davor Špehar s spletnega portala Zeleni svet, pošljite jih na e-naslov radioprvi@rtvslo.si ali zapišite v obrazec na spletni strani Prvega.

Rehabilitacija in dolgotrajni Covid

7. 9. 2021

»Rehabilitacija in dolgotrajni covid« je naslov letošnjega Svetovnega dneva fizioterapije in opozarja na posledice, ki jih lahko povzroči novi koronavirus, hkrati pa tudi na pomen fizioterapevtske obravnave za uspešno hitrejše okrevanje. Izvedeli bomo tudi, kako se je v zadnjem letu in pol delo fizioterapevtov prilagodilo in zakaj je njihovo delo pomembno tudi preventivno. Naš gost bo Janez Špoljar, podpredsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije z Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Pokličite ali nam pišite.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi

6. 9. 2021

Kakšna je razlika med redno in izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi? Kateri so utemeljeni in kateri neutemeljeni odpovedni razlogi? Kako napišemo odpoved pogodbe o zaposlitvi in ali je treba napisati razlog za odpoved? Kako je s koriščenjem dopusta in nadur in ali se dopust in nadure prenesejo k novemu delodajalcu? Kdaj delavcu pripada odpravnina in kdaj denarno nadomestilo za primer brezposelnosti? Odgovarja odvetnica Tina Šnajder Paunović.

Svetovalni servis

3. 9. 2021

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Slušni aparati

2. 9. 2021

Imate težave z razumevanjem ljudi, saj se vam zdi, da vsi govorijo pretiho? Nas vse slabše slišite, pa ne želite biti brez svojega najljubšega radijskega programa? Morda potrebujete slušni aparat. Kakšen je postopek pridobitve tega pripomočka, katerega izbrati, kako ga vzdrževati, kdaj je potreben servis in kdaj menjava za novega? Na vaša vprašanja, ki jih že sprejemamo na elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in spletni strani radioprvi.si, bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal slušni akustik Iztok Capuder.

"Zdaj gre pa zares!"

1. 9. 2021

Zgodnja leta otroštva so zaznamovana z različnimi prehodi in eden ključnih je gotovo prvi vstop v šolo. Zakaj je pozitivna izkušnja s prehodom iz vrtca v šolo in samim začetkom šolanja tako pomembna? S čim vse je smiselno, da seznanimo svojega otroka pred prestopom čez šolski prag in katere so teme, s katerimi bi ga lahko po nepotrebnem obremenjevali? Gostja: Marina Vidmar, svetovalna delavka – psihologinja na Osnovni šoli Majde Vrhovnik.

Svetovalni servis

31. 8. 2021

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Svetovalni servis

30. 8. 2021

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Koristne razvade za kakovostno starost

27. 8. 2021

Redna telesna dejavnost v vseh življenjskih obdobjih vpliva na to, kakšno bo naše življenje v starosti. Zgolj zavedanje, da je vsakodnevna rekreacija koristna, pa verjetno ni dovolj. Kako poiskati motiv za redno hojo in tek in v tem tudi uživati? Katere dejavnosti in vaje so najbolj koristne, da v starosti ne bi imeli težav z ravnotežjem in gibčnostjo? Svetuje profesor športne vzgoje Urban Praprotnik.

Akupunktura

26. 8. 2021

Akupunktura je pomemben del stare in sodobne kitajske medicine in velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh. Glavoboli, alergije, nespečnost, kronične bolečine v sklepih - to so le nekatere težave, ki jih akupunktura lahko odpravi ali vsaj omili. Več o tej metodi, ki je edina izmed komplementarnih v Sloveniji tudi uradno priznana, bo v četrtkovem Svetovalnem servisu povedal akupunkturist Igor Razinger, dr. med. in zdravnik tradicionalne medicine.

Kako naj poteka uvajanje?

25. 8. 2021

Kako naj tudi v luči zadnjih aktualnih razmer in navodil potekajo uvajanja ter kako enoletniku pojasniti, da bo za nekaj ur ostal v prej neznanem okolju, ali kako triletnika, ki je vajen varstva pri babici, pripraviti na skupino otrok. Gostja: predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj.

Sosedsko pravo

24. 8. 2021

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Nova PCT pravila

23. 8. 2021

Nov teden prinaša nova pravila o izpolnjevanju PCT pogojev. Ta nam bodo življenje krojila tudi jeseni. Na Prvem smo prejeli veliko vprašanj povezanih s pogoji PCT, zato je gost ponedeljkovega Svetovalnega servisa državni sekretar mag. Franc Vindišar z Ministrstva za zdravje.

Tujerodne invazivne vrste

20. 8. 2021

Ambrozija, orjaški dežen, japonski dresnik, zlata rozga – to so le nekatere od številnih invazivnih tujerodnih vrst, ki se hitro širijo in povzročajo škodo biotski raznovrstnosti. Pa ne samo rastline, ampak tudi živali in glive. Kako zatiramo tujerodne vrste? Kako deluje spletna aplikacija Invazivke in zakaj je pomembna? Gostja je biologinja Jana Kus Veenvliet.

Energija za življenje

19. 8. 2021

V Sloveniji potrebujemo okrog 350 krvodajalcev na dan. Na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino lahko spremljamo aktualne zaloge krvi, ki pa niso odvisne samo do krvodajalcev in zbrane krvi, ampak seveda tudi od njene porabe. O novostih pri delu, ki so se pokazale v zadnjem letu, in o samem krvodajalstvu bomo govorili v četrtkovem svetovalnem servisu, ko bo naša gostja Polonca Mali, dr. med., specialistka transfuzijske medicine, vodja centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Pokličite ali nam pišite.

Vzdrževanje in popravilo ure

18. 8. 2021

Ročnih ur ne smemo izpostavljati ekstremnim zunanjim vplivom, kot so visoka temperatura, vlaga in udarci. Vse to lahko vpliva na njihovo delovanje in točnost. In to velja tudi za stenske ali žepne na eni ter mehanske ali avtomatske ure na drugi strani. Gost bo urarski mojster David Lečnik.

Za uživanje v svetu gob je potrebno osnovno znanje

17. 8. 2021

Raznovrstnost gozdov v Sloveniji prinaša tudi pester gobji živelj, njegova bujna rast pa je odvisna tudi od vremenskih razmer. Kako je z gobjim bogastvom naših gozdov, kakšne so značilnosti posameznih predelov Slovenije in kje lahko slovenski ljubiteljski nabiralci pridobijo znanje o gobah in gobarstvu, bomo v torkovem Svetovalnem servisu na Prvem spraševali Slavka Šeroda, predsednika Gobarskega društva Lisička iz Maribora in ljubiteljskega mikologa Andreja Piltaverja.