Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Zadnja priložnost

Pred vrati pekla: Kolumbija - zlomljeni otroci, španska dokumentarna serija, 1/5

20. 10. 2021

Avtorici (režiserki in scenaristki) dokumentarne serije sta priznani španski novinarki Sonia López in Noemí Redondo. V vsaki se odpravita na drug konec sveta, kjer raziskujeta kršenje človekovih pravic in iščeta rešitve. Kolumbija - zlomljeni otroci: V oddaji avtorica Sonia López obišče revne četrti v Bogoti in Medellinu, kjer sta otroštvo in odraščanje izjemno težka. Popolnoma običajno je, da fantje pri 12-ih letih že morijo za denar, 15-letna dekleta pa prodajajo svoje telo.

Znamenje

19. 10. 2021

Bi kdo imel dinozavra za najboljšega prijatelja? Tib je član prazgodovinskega klana. Zaradi materinega znamenja, ki ga ima okoli očesa, se drugi otroci norčujejo iz njega. Ko spozna dinozavra Tamtama, ki ima ravno tako znamenje, v hipu postaneta neločljiva.

Človeška žival: Rojstvo, možgani, mišice, nemška dokumentarna serija, 1/2

2. 10. 2021

Večini mladih živali je usojeno umreti pred spolno zrelostjo, torej še preden bi jim uspelo prenesti svoj dedni zapis. A pri ljudeh ni tako, in to kljub dejstvu, da so po rojstvu še leta nebogljeni. Zakaj se človek, najpametnejša in telesno izjemno prilagodljiva žival, rodi tako nemočen? Protislovno pri tem je, da je ravno to razlog naše pameti. 1. del: Človeška žival – Rojstvo, možgani, mišice V prvem delu dokumentarne serije izvemo, zakaj so naši možgani posebni in kako lahko druge živali, na primer hobotnica, dosežejo visoko raven umskih sposobnosti z mnogo manjšimi možgani. V evoluciji je človek kot pokončna opica z drugačnim mišično-skeletnim sistemom pridobil neverjetno učinkovito obliko gibanja – dvonožni tek. Ko so se ljudje vpisali med najbolj vzdržljive tekače na svetu, so pridobili odločilno prednost pred številnimi drugimi vrstami. HUMAN ANIMAL / Nemčija / 2020 / Režija: Anja Taylor

Špasni učitelj II.: Pozabljivci, nizozemska otroška nanizanka, 4/24

1. 10. 2021

Kees mora z učenci ponoviti zgodovino, kajti bliža se spraševanje. Njihovo znanje šepa, zato jim Dreusova zaupa način, ki naj bi jim pomagal, da si zapomnijo snov. Toda ta jih le še bolj zmede. S pozabljivostjo pa nimajo težav samo Keesovi učenci, temveč tudi Aukjina babica in učitelj Hank.

Maja Haderlap: Ko me je zapustil jezik ...

27. 9. 2021

Konec septembra v Evropi praznujemo dan jezikov in ob tem se spomnimo tudi Heideggrove misli, da je jezik hiša biti. Kaj pa, če se jezik utiša, umakne?

Margaret Atwood: Beseda za besedo je moč, kanadski dokumentarni film

27. 9. 2021

Njen literarni genij je večen, za vse čase. Svet opazuje pozorno, zbrano, nadrobnosti ji ne uidejo. Pisateljskega pogleda ne odvrne niti od najbolj grozljivih okoliščin in početij, ki so del resničnega življenja. V dokumentarnem filmu snemalna ekipa sledi po svetu priznani in nagrajevani kanadski pisateljici Margaret Atwood in spremlja njena številna gostovanja, predavanja, srečanja z bralci. Poda se tudi na obisk prizorišča nastajanja izjemne televizijske uspešnice – serije Deklina zgodba. MARGARET ATWOOD A WORD AFTER A WORD AFTER A WORD IS POWER / Kanada / 2019 / Režija: Nancy Lang in Peter Raymont

Ana Schnabl

27. 9. 2021

Ana Schnabl je mlada literarna ustvarjalka, ki je nase opozorila že s prvencem kratkih zgodb Razvezani leta 2017. Knjiga je bila kar dvakrat nagrajena, prevedena je že v srbščino in nemščino. Sledil je roman Mojstrovina. V pripravi je že njen drugi roman Plima. Ana Schnabl je leta 2016 prevzela delo urednice Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo Versopolis Review pri založbi Beletrina. Oddajo o mladi pisateljici je pripravila Jera Krečič, ki je Ano Schnabl povabila tudi pred mikrofon.

Skladatelj Ivo Petrić: mojster instrumentalne glasbe

26. 9. 2021

Skladatelj Ivo Petrić, dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo 2016, je kot izrazit ustvarjalec instrumentalne glasbe poleg manjšega števila vokalnih skladb napisal zelo obsežen in tehten opus komornih skladb za različne zasedbe, skladb za solistične instrumente ter številna simfonična, koncertantna in druga dela za orkester. Med pomembnimi dosežki in prispevki k sodobni slovenski umetnostni glasbi je bila Petrićeva ustanovitev skladateljske skupine Pro musica viva, ki je prirejala koncerte nove glasbe, ustanovil in vodil je Ansambel Slavko Osterc, s katerim je v letih od 1962 do 1982 uspešno nastopil na številnih koncertih, mednarodnih koncertnih turnejah in festivalih ter prvič izvedel več kot 130 novih del. Med letoma 1979 in 1995 je bil umetniški vodja Slovenske filharmonije in je v sporede redno vključeval dela slovenskih skladateljev, vsestransko glasbeno delovanje pa je dopolnil še z vodenjem in urejanjem Edicij Društva slovenskih skladateljev, ki jih je urejal kar 32 let in jih razvil v sodobno glasbeno založbo. Ivo Petrić je v prvem glasbenem portretu pripovedoval o svojih začetkih igranja kot oboist v Orkestru Radia Ljubljana in o nadaljevanju zanimive ustvarjalne glasbene poti, oddajo pa bodo popestrile skladateljeve izbrane komorne in solistične skladbe ter dela za orkester. Avtorica oddaje je glasbena urednica Tjaša Krajnc. Drugi portret o Petrićevih komornih in koncertantnih delih bo na sporedu programa Ars v nedeljo 3. oktobra ob 20.00.

Laž, francoska nadaljevanka, 3/4

26. 9. 2021

Po drugem izvedenskem mnenju, ki ni potrdilo Lucasovih obtožb, Clauda Arbono izpustijo na prostost. Deset let po tem, ko ga je Lucas obtožil za posilstvo, se je na porotnem sodišču končno začelo sojenje. Kot priča nastopi tudi Lucas, toda v njegovih izjavah je veliko nasprotij. Tudi v njegovem zasebnem življenju vse bolj škripa, zato se v obupu zateče k skrajni odločitvi. LE MENSONGE / Something to Hide / Francija / 2020 scenarij: Vincent Garenq, Christian Iacono režija: Vincent Garenq v glavnih vlogah: Daniel Auteuil. Charlie Bruneau, Gregoire Bonnet, Catherine Alric, Benjamin Bellecour, Alex Terrier-Thiebaux, Bruno Ricci

Skladatelj IVO PETRIĆ, mojster instrumentalne glasbe

26. 9. 2021

Skladatelj IVO PETRIĆ, mojster instrumentalne glasbe, ob 90-letnici rojstva

Davorin Lenko: Violina in žiletke

26. 9. 2021

Iz utemeljitve žirije: "Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. Ob dramski napetosti, ki je zasnovana že v naslovu, se stopnjujejo dramski konflikti med družinskimi člani: suspenz se ustvarja tudi v razliki med željo in pričakovano vlogo." Davorina Lenka poznamo kot pesnika, prozaista in dramatika, ob dveh romanih (za Telesa v temi je prejel nagrado kresnik) in dveh zbirkah kratkih zgodb je napisal tudi monodramo Psiho. Lenka ustvarjalno zanimajo telesnost, spolnost, vzgibi erotizma in želje in zanima ga odnos, interakcija. Odnosom, tokrat družinskim, se posveča tudi v nagrajeni zgodbi Violina in žiletke. Interpretira Urban Kuntarič.

Petra Koršič: Moj gost Dane Zajc ...

26. 9. 2021

Mineva 16 let od zadnjega nastopa Daneta Zajca v Sloveniji. Spominja se ga Petra Koršič, organizatorka dogodka v okviru umetniškega programa dveh Goric, na katerem je Dane Zajc nastopil skupaj z Janezom Škofom. Kot je zapisala, je prebivalcem obeh mest želela ponuditi nekaj vrhunskega - poleg omenjenih so tistega dne nastopili še Miklavž Komelj, Maja Vidmar in trije italijanski gostje, med njimi Maurizio Mattiuzzo. Bere Ana Urbanc.

Aart Bergwerf

26. 9. 2021

Orgelska glasba bo tokrat zvenela izpod prstov nizozemskega organista Aarta Bergwerfa, in sicer na slovenskih orglah, ki jih je leta 2009 v cerkvi Marije Vnebovzete v Mekinjah postavila orglarska delavnica Škrabi iz Rogaške Slatine. Aart Bergwerf se je rodil v Rotterdamu leta 1961. Orgle, zborovsko dirigiranje in cerkveno glasbo je študiral na konservatoriju v Haagu, študij pa nato nadaljeval v Nemčiji in Parizu pri sloviti Marie-Claire Alain. Na Kraljevem konservatoriju v Haagu je študiral še orgelsko improvizacijo pri Bertu Matterju.

Kurt Tucholsky: Grad Gripsholm (4)

26. 9. 2021

Roman Grad Gripsholm nemškega avtorja Kurta Tucholskega je bil zaradi iskrive lahkotnosti in aktualnosti že kmalu po izidu leta 1931 deležen velikega odmeva, tako doma kot v tujini. V njem pisatelj Peter z zaročenko preživlja poletje daleč od živahnega Berlina. Na Švedskem najameta hišico ob starem gradu. Pet tednov dolgih dni in belih noči se sprehajata, pogovarjata, plavata in se ljubita. V prejšnji oddaji smo spoznali norčavega Petrovega prijatelja Karlchena, ki ju obišče med dopustom, tokrat pa razpoloženje za hip postane nekoliko bolj zlovešče - Peter, Lydia in Karlchen srečajo najprej objokano deklico in potem še nasilno ravnateljico dekliške šole. Vendar značaj je značaj in prijateljem tudi ob žalostnem pripetljaju humorja ne zmanjka. Roman Grad Gripsholm je prevedla Tina Štrancar. Interpretira Matej Puc.

Koncert Simfoničnega orkestra Korejske radiotelevizije in pianista Minsooja Sohna

26. 9. 2021

Tokrat v oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Korejske radiotelevizije in pianista Minsooja Sohna, ki sta pod dirigentskim vodstvom Pietarija Inkinena nastopila 31. oktobra lani v Koncertni dvorani Kulturnega centra v Seulu v Južni Koreji. Na sporedu koncerta so bili Tragična uvertura op. 81 in Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68 Johannesa Brahmsa ter Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58 Ludwiga van Beethovna.

Pa lep dan, Linus, risanka

26. 9. 2021

Lucy bi rada Linusa odvadila odvisnosti od njegove odejice, nato pa mu še potegnila trsko iz prsta, a ji ne uspe najbolje. Linus obožuje svojo učiteljico, Sally pa njega. Le kaj bo iz tega?

Nedeljske večernice W. A. Mozarta

26. 9. 2021

Ob letošnji 230. obletnici smrti W.A. Mozarta vas vabimo k poslušanju ene njegovih obsežnejših kompozicij z duhovno vsebino - Vesperae de Domenica v C-duru, K 321. Naslov »de Domenica« pomeni, da so večernice namenjene uporabi pri nedeljskih bogoslužjih, skladatelj pa jih je ustvaril leta 1779, po naročilu nadškofa Colloreda v Salzburgu.